начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

развод и иск за определяне на бащинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

развод и иск за определяне на бащинство

Мнениеот sun4o » 29 Юни 2011, 21:07

От 4 години сме разделени със съпругат ми,но нямаме развод.Имаме три деца.При него останаха двете по-големи а аз взех най-малкия.Неми позволява да ги виждам или чувам.ОТ 3 години живея с друк мъж и имаме дете на почти 2год което се води на съпругат ми.Искам да се разведа и да си взема децата .но и малката да носи името на биологичният си бъща. 1вапрос Може ли да след като детето е на 20месеца да бъде заведено дело за определяне на бащинство и колко струва едно такова дело,без да се брои хонорара на адвоката. 2 вапрос кое дело трябва да бъде първо,как трябва да процедираме в случая.Моля някой за съвет,искам да оправя тая каша но не съм наясно.
sun4o
Нов потребител

Re: развод и иск за определяне на бащинство

Мнениеот nk7702n » 29 Юни 2011, 21:52

Малко сте позакъснели с иска за оспорване на бащинството, трябвало е да го направите до навършване на 1г. от раждането на детето. За бракоразводното дело няма проблем.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 30 Юни 2011, 01:38

Но, пък, детето има възможности. :wink:
Отделно- четиримата имат още една последна възможност....

Кашата, както твърдите, има оправяне, но сега ще ви коства доста повече време, нерви и средства.
Както и да го смятате по-малко от две дела няма да са и според зависи стратегията( щото имате два пътя поне по отношение едното дело) - сумата е реципрочна на пилотажа ( поне по отношение размера на хонорара, а самите ДТ могат да плават до суми над 1000.00лв)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sun4o » 30 Юни 2011, 09:13

Моля да ми обесните какво трябва да направя.Странното в случая е ,че различни адвокати ми дават различни съвети,и всеки противоречи на предишният.Затова съм объркана и незнам кой ми дава правилния съвет.Благодаря ВИ за отговорите
sun4o
Нов потребител

Мнениеот sun4o » 30 Юни 2011, 09:19

Съвет на адвокат......казват ми,че имам право да оспорвам бащинство на детето до навършване на палнолетие.Първо да приключи това дело а след това дело за развод,за да не се замесва малката в делото за родителки права.Това правилно ли е ....ако не ,как да постъпя.
sun4o
Нов потребител

Мнениеот kristi3 » 30 Юни 2011, 10:02

По въпроса за последното ви дете - можете да заведете иска за оспорване на бащинството, но не от ваше име, а от името на самото дете. Новия СК предвиди тази възможност, докато по стария я нямаше - детето може да оспори произхода си от бащата до изтичане на 1 год. от навършване на пълнолетие. Вие сте процесуален представител на детето си, така че можете да заведете иска. Най-добре е този иск да бъде съединен с иска за установяване на бащинство срещу биологичния баща - това е допустимо, а и практически по-удачно. За таксите по това дело - съдебните са 100-200 лв. Много зависи какво ще е процесуалното поведение на съпруга ви. Ако той признае иска (т.е. че не е баща на детето) ще си спестите време и разходи. Но ако се запъне, ще се наложат допълнителни разходи - акушеро-гинекологична експертиза (200 лв.), не дай боже - генетичен тест, който е от порядъка над 700-800 лв. За развода - там не виждам проблем - при ситуацията, която описвате едва ли има съд, който ще остави брака ви в сила. Обаче за децата не сигурно на кого от двамата ще присъди родителските права. В такъв случай съдът преценява това, с оглед всички обстоятелства, защитавайки интересите на децата - т.е. преценявайки къде те ще растат при най-добри грижи, условия, среда и т.н.
kristi3
Младши потребител

Мнениеот sun4o » 30 Юни 2011, 10:11

Много ВИ благодаря за отговора.Бившият ми съпруг е алкохолик с доста жалби в полицията , живее в мизерни условия......адвоката ми каза ,че трябва да се обърна към социалните служби за да проверят и съставят протокол и според него нямам пречка за получаването на родителските права.
sun4o
Нов потребител

Мнениеот Pause » 30 Юни 2011, 10:42

Оспорване на бащинство!
Малко уточнение по темата- по стария СК Чл33 имаше възможност в 1год срок майката да оспори бащинството срокът е преклузивен в сега действащия е Чл62 ал2СК.А според сега действащия кодекс детето по ал4 може самостоятелно да предяви иск за оспорване на бащинство в едногодишен срок.Недопустимо е родителските права ,пред съд автоматично се погасяват като законни представители на своите деца с навършване на пълнолетие на децата.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот sun4o » 30 Юни 2011, 10:50

Съжалявам ,но нищо не разбрах .Моля пишете по-разбираемо за обикновенния човек,който няма представа от алинеи ,точки и т.н
sun4o
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 30 Юни 2011, 11:04

Ако той признае иска (т.е. че не е баща на детето) ще си спестите време и разходи.

Властните, да решат този въпрос, са се произнесли- признанието на иска не освобождава ищеца от пълно и главно доказване на претенцията. В останалата част съм съгласна- посочихте единия възможен път за разрешаване на този проблем.

Само имам едно питане- бащата е алкохолик, живее в мизерни условия, но вие сте оставила децата при него?!?
Просто не ви разбирам.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sun4o » 30 Юни 2011, 11:09

Не съм ги оставила по желание.Той има доста влиятелни роднини ,който чрез заплахи и тормоз ме държът на разстояние от децата.За тези 4 години съм ги виждала 3-4пъти за по 5 минути.
sun4o
Нов потребител

Назад към Семейни казуси