начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Нови Касови Апарати - Обир за 1 милиард

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Нови Касови Апарати - Обир за 1 милиард

Мнениеот gudio » 22 Юни 2011, 23:01

inspectora написа:
gudio написа:GPRS-касови апарати се използват от големи търговски вериги за следене на оборотите и обобщаване на резултатите от много обекти ...

:idea:
Нима именно това не е индиция, че нашите са налучкали ;)
Големите корпорации са много по-напред от държавите в съвременния свят :arrow: ... правете си изводите дали има полза от това ...

:cry: Много ми е интересно как ще се изпращат данни поотделно от всеки един касов апарат на Billa например, от всеки един техен магазин и кой умник в НАП ще ги гледа тия работи. Ти знаеш ли например, че плащанията "към бюджета" с всичките там кодове за вид плащане, после се разпределят ръчно от данъчни и стават невероятни простотии, после като се окаже, че три години не си внасял според тяхната система осигуровки на служителите си, вдигат рамене: "ми няма ги плащанията в системата, ще трябва пак да подадете декларациите обр.1, ама този път елате на място на хартиен носител с дискети, за да не изчезнат пак" :shock:
А един колега ЧСИ получил "покана за доброволно изпълнение" от НАП да си плати 800-те хиляди лева ДДС :shock: Оказа се, че продал имот на регистриран длъжник, внесъл ДДС-то, подал уведомление по образец, ама другарете отчели ДДС-то по "данъчната сметка" на длъжника, а уведомлението - като декларация за лично дължимо такова от ЧСИ-то :shock: Ми "такава им била" информационната система. Просто работата няма да се състои... Но пари, виж, може да се посъберат и поразходват... :mrgreen:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 22 Юни 2011, 23:13

Нали трябва да се започне от някъде? Я си спомни 1989г. ... къде сме сега ;)
А конкретни грешки и пропуски винаги има - факт /ти не си ли пращал ПДИ със сгрешени цифри - една нула в повече примерно ;) /! Никой не е казал, че всичко ще заработи от раз ... А дали само по себе си свързването няма да има ефект? Ти знаеш, че нонстоп може и да те следят и какво правиш - чукаш ;) /няма как да знаеш, че системата днес се е бъгнала ;) /.
Както и да е ... виждам, че нямаш сериозни аргументи, а по-скоро имаш негативно отношение по принцип ... Не бива така ...
За едни е обир за 1 милиард, за други е правилна стъпка ... за трети печалба за един милиард ;) Винаги ще има недоволни ... Въпросът е, че глобално погледнато е правилно ... Не виждам някой да е отрекъл - виждам само недоволство от това, че някой щял да спечели /типично по български - що па Вуте да е му е кеф/ ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Star_doznatel » 22 Юни 2011, 23:24

.... някой щял да спечели /типично по български ... Точно - не от труда си. И, все пак, убеден съм . ще вденеш някой ден. Просто си все още много млад.
Star_doznatel
Потребител

Мнениеот gudio » 22 Юни 2011, 23:35

Когато държавата прави глупости, населението не може да пляска с ръце, защото "идеята била добра" и "все отнякъде трябвало да се започне". Ми то много добра идея е във всяко заведение и обектче да се назначи по един данъчен :wink: , на който, естествено ще трябва бакалинът да му плаща :!: (ако не плаща - дължи публично държавно вземане) и този прикрепен данъчен да брои оборотите и направо да удържа ежедневно данъка :!: Колко нови работни места ще се разкрият :) и какъв просперитет ще настане :!: И ако си мислите, че това е глупост - не е :evil: Вече има такава служба, нарича се ТД "ГДО" и засега "обслужва" само "големите данъкоплатци и осигурители". Но, като сме започнали и челният опит е успешен, трябва да продължим ! Само, че как тогава да вземем и парите за нови касови апарати :?
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 23 Юни 2011, 06:47

Абе "възрастните" /не съм толкова по-млад от вас предполагам ;) /. Като сте толкоз окумуш и правилно мислещи, виждам как сте цъфнали и вързали ... Щото вземате все правилни решения и до сега сте слагали все и правилните хора в НС, пък ако вземат да рекат да правят нещо лошо - скачате и те се поправят - :lol: :lol: :lol: Айде моля ви се - виждаме ви "мъдреците" на нацията 20 години нищо не сте направили, освен че разрушихте де що имаше нещо съградено /само и само щото е от тоталитарно .../. Айде оставете малко с "акъла" кое било обир и кое добро ... Мен ми е ясно, че за вас всичко ще е обир, ако не влиза във вашия джоб ;) И това много добре го знаем ;)

И там е работата, че в случая не е глупост това. Само приемат безсмислени закони, които няма кой да спазва - най-сетне решиха да приемат нещо, което да се погрижи за спазването на закона и чичкото с бакалийката скочи на оружие ...

Star_doznatel написа:.... някой щял да спечели /типично по български ... Точно - не от труда си. И, все пак, убеден съм . ще вденеш някой ден. Просто си все още много млад.

:D - благодаря ти за снизходителността, но с какво, ако не с труд се правят и поддържат една камара машини и системи? М? Просто много хора сега не им е кеф, че не те ще се облажат ....

gudio, абе да те питам аз тогава нещичко за таксите на ЧСИ? М? Туй какво е? Не е ли обир за милиарди? Някой си решил /пак лоби разбира се/, че да напишеш една ПДИ струвало еди колко си - айде недей ти точно да ми говориш за лобита и т.н. Не ме разбирай погрешно - аз считам, че това са нормални неща и така и следва да бъде - аз си избирам някой в парламента именно, за да мога да му казвам какви закони искам, а аз искам закони, от които аз да печеля - то това е смисъла на парламентарната демокрация и капитализма, а не някакви си имагинерни представи, които имате в промитите от комунизъма и прехода мозъци ... Всичко това обаче съвсем не означава да не следим за спазването на правилата ...

gudio написа:Ми то много добра идея е във всяко заведение и обектче да се назначи по един данъчен :wink: , на който, естествено ще трябва бакалинът да му плаща :!: (ако не плаща - дължи публично държавно вземане) и този прикрепен данъчен да брои оборотите и направо да удържа ежедневно данъка :!: Колко нови работни места ще се разкрият :) и какъв просперитет ще настане :!:

Ами ще плаща бакалина, като не е плащал толкова години ... Не искам да давам примери с някои уредби на някои неща при някои нации - как нещата се градят на доверието между държавата и бизнеса и как такова има и никой не си позволява да шикалкави, щото после жална му майка ... Но тук първото нещо, което българина си мисли, когато му приемат нов закон, е как да го наруши без да го хванат - е това е проблемът, а не, че някой щял да спечели ... И виж, никой не си е и направил устата по въпроса за плащането - защо извърташ пак нещата? Нито един търговец не е казал - ау съсипаха ме, че трябва да изкарам 500 лева за нов ЕКАФП. Всички скочиха, че някой си щял да се наядял, което е смешно, щото всъщност воят е за друго - че вече няма да могат да крият доходи. Хайде да не си кривим душата и да изместваме темата на въпроса кой следва да плати - това е съвсем друга бира /както казах, тук въпросът също е спорен и има резон да плати и бакалина и държавата, но трябва по-дълбок анализ, за да се стигне до правилното разрешение, което пак е въпрос на избор на политика/.

Както и да е - вече взехме да се повтаряме, а ти все повече да йезуитстваш по темата ...
На стария дознател /ако е такъв/ мога даму кажа, че акъл от ченгета и полицайчета не ми трябва - гледаме какво става когато започнат такива да се изявяват ... ;)

Както имаше една приказка - "Времето е наше!" ;)
Айде оставете ни нас младите /щом си мислите, че сме млади, зелени и наивни/ да си подредим нещата та поне нашите деца да живеят добре, след като вие не сте успяли да ни осигурите нормален живот /причините ви ги оставям на вашата съвест/.
Те нека сега да го направят тоя обир, пък да видим дали няма да работи системата и дали ако по трасето има течове няма да си ги потърсим един ден по един или друг начин ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот hidden » 23 Юни 2011, 07:59

gudio написа:Много ми е интересно как ще се изпращат данни поотделно от всеки един касов апарат на Billa например, от всеки един техен магазин и кой умник в НАП ще ги гледа тия работи. Ти знаеш ли например, че плащанията "към бюджета" с всичките там кодове за вид плащане, после се разпределят ръчно от данъчни и стават невероятни простотии

Аналогията е неточна. Плащанията към бюджета минават през т.нар. СУП-а, която наистина си е чиста боза/супа, обаче информацията от касовите апарати със сигурност няма да минават директно от там.
Тук обаче има и зрънце истина - наистина в българската администрация има голям проблем с връзването на информационните системи и може би заради това отложиха връзването на касовите апарати с НАП (засега само го отлагат). Вече 10г. не могат да вържат информационните масиви на НАП и Митниците, когато Данъчните се обединиха с ревизорите от НОИ в една агенция (НАП) в началото на 2006г., настана такъв невероятен хаос, че поне една година не можеха да си напаснат данните. При вливането на АДВ в НАП-пак същото - разминавания между данните за едни и същи вземания с хиляди. В момента никой не може да каже точно колко са вземанията на бюджета, които НАП имат да събират (доброволно или принудително), а и никога няма да може да каже. Трупат се планини от бумаги в кашони и кашата с всеки изминал ден става все по-голяма и процесът е придобил необратими измерения.
Причините се коренят в продължилата с години паразитна симбиоза между държавната администрация и някои изпълнители по обществени поръчки, най-вече "Информационно обслужване", които създават софтуерни продукти, които впоследствие се оказва, че са пълни с бъгове. Затова електронното правителство в България е блян неосъществим, затова и всички опити за модернизиране на системите и повече прозрачност са обречени на провал.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот jasta13 » 23 Юни 2011, 09:46

lexy21 написа:Съзнавам риска да прозвуча неподготвена и за двете страни в темата /вече се оформиха рязко такива/, но ще помоля подготвените да ми помогнат като ме насочат към държави, в които тази "мярка" е въведена и функционира или е била действаща на определен етап от развитето й. Само държавтие, аз ще си проуча останалото, което ме интересува в тази връзка.

В Сърбия- дори доколкото имам информация, нашата система (4-4-2 8) ), е копирана почти на 100 % от тях.
Освен в Сърбия, такава дист. връзка се осъществява в някои от бившите Съветски републики, които в момента не мога да се сетя кои са.
alea jasta est
jasta13
Младши потребител

Мнениеот gudio » 23 Юни 2011, 11:13

jasta13 написа:
lexy21 написа:Съзнавам риска да прозвуча неподготвена и за двете страни в темата /вече се оформиха рязко такива/, но ще помоля подготвените да ми помогнат като ме насочат към държави, в които тази "мярка" е въведена и функционира или е била действаща на определен етап от развитето й. Само държавтие, аз ще си проуча останалото, което ме интересува в тази връзка.

В Сърбия- дори доколкото имам информация, нашата система (4-4-2 8) ), е копирана почти на 100 % от тях.
Освен в Сърбия, такава дист. връзка се осъществява в някои от бившите Съветски републики, които в момента не мога да се сетя кои са.

"Нашата система" още я няма, как успяха да я изкопират сърбите :shock: Ако имаш предвид търговия с горива, данъчни складове, там е "друга бира"
inspectora написа:
gudio, абе да те питам аз тогава нещичко за таксите на ЧСИ? М? Туй какво е? Не е ли обир за милиарди? Някой си решил /пак лоби разбира се/, че да напишеш една ПДИ струвало еди колко си - айде недей ти точно да ми говориш за лобита и т.н. Не ме разбирай погрешно - аз считам, че това са нормални неща и така и следва да бъде - аз си избирам някой в парламента именно, за да мога да му казвам какви закони искам, а аз искам закони, от които аз да печеля - то това е смисъла на парламентарната демокрация и капитализма, а не някакви си имагинерни представи, които имате в промитите от комунизъма и прехода мозъци ... Всичко това обаче съвсем не означава да не следим за спазването на правилата ...
Както имаше една приказка - "Времето е наше!" ;)
Айде оставете ни нас младите /щом си мислите, че сме млади, зелени и наивни/ да си подредим нещата та поне нашите деца да живеят добре, след като вие не сте успяли да ни осигурите нормален живот /причините ви ги оставям на вашата съвест/.
Те нека сега да го направят тоя обир, пък да видим дали няма да работи системата и дали ако по трасето има течове няма да си ги потърсим един ден по един или друг начин ;)

Герберче младо, :) нИдьей тъй с личните / гилдийни нападки. Нали уж беше лошо да гледаш в чуждите канчета и т.н. Сигурно и държавното изпълнение не си спомняш, поради пуста младост, как работеше преди да се появят бай Гъдювите колеги. Нищо, както е тръгнало, скоро нещата пак ще се върнат в онова положение и ще можеш да се насладиш на ситуацията :wink: Философията ви е сбъркана, казах ти го по-горе. Не е място на държавата да се пъха навсякъде и благата не се създават от осигуровките и данъците, нищо, че 75 % от населението на мамковината ни виси на държавната софра, вкл. на социални помощи, пенсии, източване на НОИ с фалшиви болнични, кражби на ДДС и т.н. 8)
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 23 Юни 2011, 11:46

gudio написа:Когато държавата прави глупости, населението не може да пляска с ръце, защото "идеята била добра" и "все отнякъде трябвало да се започне". Ми то много добра идея е във всяко заведение и обектче да се назначи по един данъчен :wink: , на който, естествено ще трябва бакалинът да му плаща :!: (ако не плаща - дължи публично държавно вземане) и този прикрепен данъчен да брои оборотите и направо да удържа ежедневно данъка :!: Колко нови работни места ще се разкрият :) и какъв просперитет ще настане :!: И ако си мислите, че това е глупост - не е :evil: Вече има такава служба, нарича се ТД "ГДО" и засега "обслужва" само "големите данъкоплатци и осигурители". Но, като сме започнали и челният опит е успешен, трябва да продължим ! Само, че как тогава да вземем и парите за нови касови апарати :?

Що пишеш такива лакърдии , вземе недай си боже да го прочете фин.ген. Дянков и да му се види добра идеята.Колко му е. :lol: :lol: :lol: :shock:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 23 Юни 2011, 11:49

gudio написа:Герберче младо

Аз и ГЕРБ - :lol: :lol: :lol: Та тези са по-зле и от комунистите. В грешка си, ако си мислиш, че им симпатизирам. Тези са много зле - нЕма такиви пролетаро-популистчета като тях ...

Продължаваш с йезуитството май? Гилдийните "нападки" не са никакви нападки - според мен са ви малки таксите - още трябва да се вдигнат /съвсем сериозен съм/. Просто исках да ти дам пример, че всичко е лобизъм и не бива да се сърдите когато друга "гилдия" успее да си прокара лобито ;)
Разбери ме правилно - искам всеки да си изкарва парите, всеки да си прокарва законите както може /най-нормалното нещо е това някой да си лобира за бизнеса колкото може/. Не искам обаче когато някой си вкара закон и останалите веднага да съзират кражба - еми "кражба" е, но нали за това се прави като закон - за да не е! Това се нарича капиталистическа демокрация! Останалото са пролетарски вопли ;)

gudio написа:Не е място на държавата да се пъха навсякъде и благата не се създават от осигуровките и данъците, нищо, че 75 % от населението на мамковината ни виси на държавната софра, вкл. на социални помощи, пенсии, източване на НОИ с фалшиви болнични, кражби на ДДС и т.н. 8)

Ако все още не си наясно с възгледите ми - бих свил държавата до някакъв санитарен минимум! Ролята на държавата в преразпределяне на благата трябва да клони към нула!
Но когато има правила, бих приветствал всяко усилие, насочено към контрол по спазването им, още повече, след като имам някаква идея за какво става въпрос ... Просто казвам, че не може под предлога, че "не е място на държавата да се пъха навсякъде", да отричаме, че именно контролът по спазването на правилата е най-вече нейна функция ... и че когато ситуацията е на практика "извън контрол", тогава една такава намеса е резонна и необходима. Бих имал против този "обир", ако нямаше данъци! Но данъци има и всички трябва да си ги плащат ... Друг е въпросът дали трябва да има данъци и осигуровки и колко трябва да са те ... това е въпрос на политически възгледи, а моите са прекалено сложни, за да бъдат излагани тук ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 23 Юни 2011, 13:42

jasta13 написа:В Сърбия- дори доколкото имам информация, нашата система (4-4-2 8) ), е копирана почти на 100 % от тях

Даааааааааа... от това, което намерих като информация, този процес на фискализация в Сърбия е изцяло за сметка на държавата /между другото - с Бг касови апарати :wink: /. Подобни връзки са изградени в Армения, Албания, Босна и Херцеговина.
В Сърбия - през 2005 г. Твърди се, че първите шест месеца е отчетен рекорден скок в оборотите. След това - нищо не се твърди :lol: , напротив, изброени са всички технологични недостатъци на системата и пробивите в нея. Намален физически контрол и спад в оборотите. Ние сме приели същата технология за обмен на данните.
То е ясно, че и услугата на мобилните оператори по обезпечаване на връзката и обмен на данните няма да е безплатна, но пък ей това ми е любимо:
"При постоянна неосигуреност на дистанционна връзка от страна на мобилния оператор поради липса на покритие лицата по чл. 3 прилагат досегашния ред за регистриране и отчитане на продажбите в търговски обекти, включително по отношение изискванията към ФУ, въвеждането във и извеждането им от експлоатация, до осигуряване на покритие." :lol:
Поне ще си имаме нова дефиниция за "сива икономика" - икономика без покритие :wink:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот gudio » 23 Юни 2011, 17:07

Lexy21, дай някакъв линк, `щото не намирам. Нали правиш разлика между "Република Српска" (Баня Лука) и "Република Србиja" (Београд). Тия първите май наистина са въвели нещо такова, ама ако следваме пътеводната светлина на такива... :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 23 Юни 2011, 19:19

gudio написа:Lexy21, дай някакъв линк

http://www.stedy.bg/content/%D1%81%D1%8 ... 0%B0%D0%BF

http://www.stedy.bg/content/gprs-%D0%B8 ... 0%BA%D0%B0 - ние вече избрахме вида връзка, статийката е старичка.

Всъщност, преди колегата да спомене Сърбия, а и сега, не откривам съществени подробности в нета, освен потвърждение на факта. Просто съвпадение се получи - кума съм на сръбкиня :lol: и семейството от няколко години се установи трайно там. Та я поразпитах по скайп... Тя ни е колега и практикува в гр. Ниш. Ако Ви интересува, мога да я помоля да ми изпрати линкове със сръбски сайтове. Това, което сподели тя е, че отдавна са "измислени" механизми за манипулации, все пак сме си балканци. Личното й мнение е, че това си е тяхна "патентована пълна безсмислица" от гледна точка на прокламираните цели, с които е въведена. Това последното не знам дали трябваше да го пиша :oops:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 30 Юни 2011, 19:07

gudio,

Off topic: от името на колега - съфоромец, оценил професионализма Ви в сферата, в която практикувате и, който желае да влезе във връзка с Вас, за да образува ИД под района Ви на действие, моля да си включите личните съобщения.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот gudio » 03 Юли 2011, 20:16

Не съм си изключвал личните съобщения никогаж 8)
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот freeminds » 05 Юли 2011, 00:35

Въпреки едногодишното отлагане на въвеждането на новите касови апарати, което вероятно ще стане и постоянно, фирмите за касови апарати не спират да въртят рекламите си.
Явно не са се отказали да си пробутат касовите апарати нали все пак както се говори доста пари са инвестирали докато прокарат наредбата за новите касови апарати.
freeminds
Нов потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии