начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Козирката на плочата над 1 етаж (еркер) ЕС ли е?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот lozana » 22 Юни 2011, 23:38

Очевидно тук не е мястото, където ще получа компетентен отговор, а и нямам желание, време и нерви да чета и отговарям на нападки.
Оттеглям се от „дискусията” и оставям двамата най-активни участници да се наддумват.
Г-да Управители на ЕС, вместо да самодоволничите, че сте направили мизерия на съседа си, по-добре се похвалете с какво сте помогнали на някого от тях!
Последна промяна lozana на 25 Юни 2011, 17:42, променена общо 1 път
lozana
Нов потребител

Re: Козирката на плочата над 1 етаж (еркер) ЕС ли е?

Мнениеот toni_sf » 23 Юни 2011, 00:03

Най добре е да разговарате със инвеститора или строителя те да нямат претенции :D защото тази козирка е особена явно като обща част но има ли осигурен достъп на останалите собственици до нея или само граничестите апартаменти с нея имат достъп . Най добре е да направите общо събрание и да се разберете със собствениците дали да я ползвате както искате ,но имайте впредвид ,че ще плащате повече когато се наложи някакъв ремонт в ЕС.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот lozana » 23 Юни 2011, 00:30

Благодаря за бързия отговор, Тони, но блока е строен през 70-те години на миналия век, така че строители и инвеститори няма да мога да издиря, а освен това никой не поддържа и не използва козирката. Достъп до нея имат само обитателите на четирите апартамента на нашия етаж. Ремонта, който сме запланували ще бъде за наша сметка. Така, че до тук не виждам защо трябва да се свиква Общо събрание...
lozana
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 23 Юни 2011, 02:29

:D Добра е идеята сега да го приватизирате и ползвате след 40г :P само някой живущ на по горните етажи да не се сети ,че има общи части там
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот lozana » 23 Юни 2011, 10:57

Идеята е не да приватизираме, а да направим ремонт на външните стени и козирката, а на останалите собственици от горните етажи на блока никой няма да им пречи да я ползват, стига да намерят начин за достъп, което не виждам как би могло да стане!
lozana
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 23 Юни 2011, 12:12

Значи ,те могат да поискат достъп за ползване щом трябва да плащат за ремонта за тази обща част.А те по закон са длъжни. А най добре е направете си ОС и вземете решение да им отпаднат задълженията на тях към тази тераса и всички Вие които имате достъп до нея да поемете грижите за поддръжката и ремонтите. :D А иначе начина е много лесен да си я ползват и да си правят барбекюта когато пожелаят.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот lozana » 23 Юни 2011, 21:15

toni_sf написа:А иначе начина е много лесен да си я ползват и да си правят барбекюта когато пожелаят.
И какъв е този лесен начин да си я ползват? С парашут ли ще се спускат от горните етажи :D или ще минават през нашия апартамент
:shock:
lozana
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Юни 2011, 11:16

:D Решението е лесно и могат да си го вземат на ОС дори и Вие да протестирате ,даже и по закон така ще го направят ,че да не казвам докато си правят барбекютата няма да си легнете :D .Иначе тази тераса за която говорите би трябвало да Ви е вписана към НА и за нея като ползватели трябва да сте платили около 50% от кв метър на стойноста на самостоятелният Ви обект и общите части които са включени към обекта.Тук мога да сбъркам точно с израза си дали всички ползватели трябва да сте я платили или всеки отделно.Това вече може да Ви каже юридическо лице след като Ви види НА и договора за покупко-продажба.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 24 Юни 2011, 16:42

До lozana
Разбира се.че Тони се шегува с тези барбекюта,той си е такъв,шегаджия.
Достъп до общите части се дава само за констатация или извършване на ремонт!
Не предприемайте никакви стъпки без съгласието на ОС,иначе ще извършите престъпление.В закона достатъчно ясно е записано,че някои от общите части които могат да се използват само от някои от обитателите,то да може и да се случи. Това право може да се придобие както по безвъзмезден начин,така и по възмезден(който е за предпочитане)Подайте писмена молба до Управата на ЕС да се разгледа молбата Ви на ОС.Лично аз не виждам при безвъзмезден начин на ползване за какво толкова ще го ползвате,освен както казва Тони да печете кебапчета.Строителство не може да извършвате,а явно това е целта Ви. По-добре предложете на ЕС да закупите козирката.Имайте предвид,че при този случай ви трябват 100% съгласие на другите собственици,а не само на ОС.Също така преди да се спрете на тоя вариант и сте намислили някакви строителни работи,обезателно и превантивно направете тех.експертиза за носимоста на козирката,както и преварителен сондаж в кметството в отдел "Архитектурен" дали няма да имате спънки за реализиране на пр4оектите си.За да не се окаже накрая,че сте си купили едно доста скъпо място за барбекю.
ПП разбира се при покупка, новата площ ще влезе и в един нов нотариален акт.
trando58
Потребител

Мнениеот whiskey » 24 Юни 2011, 17:01

Да споделя и своето виждане по темата:

Ако въпросната козирка може да бъде определена като самостоятелен обект по смисъла на § 5, т. 39 от ДР ЗУТ и като такъв притежава специфичен идентификатор по ЗКИР, то всякакви действия по нейно отношение трябва да бъдат съгласувани с останалите съсобственици. Ако обаче тя не е отделен обект и е в рамките на едно от жилищата по смисъла на § 5, т. 30 ДР ЗУТ, можете да направите нужните промени без да е необходимо съгласието на останалите собственици, като в зависимост от тяхната същност за целта може да нуждаете от разрешение за строеж.
whiskey
Потребител

Мнениеот Melly » 24 Юни 2011, 18:16

Като елемент от фасадата на сградата, ДА!
Всякакви други интерпретации са повод за повдигане нивото на петъчното настроение. :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот lozana » 24 Юни 2011, 20:19

Melly написа:Като елемент от фасадата на сградата, ДА!

И терасите са елемент от фасадата на сградата, но не са етажна собственост.
lozana
Нов потребител

Мнениеот lozana » 24 Юни 2011, 20:32

whiskey написа:Ако обаче тя не е отделен обект и е в рамките на едно от жилищата по смисъла на § 5, т. 30 ДР ЗУТ, можете да направите нужните промени без да е необходимо съгласието на останалите собственици

Whiskey, не намерих законовото тълкувание на "самостоятелен обект", но това, че частта от козирката около нашия апартамент е включена в скицата на апартамента ни, би трябвало да означава, че не е самостоятелен обект и е в рамките на жилището ни. Още повече, че в нотариалния акт като граница на апартамента не пише козирка, а - двор. Поправете ме, ако греша.
lozana
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Юни 2011, 20:44

Aз съм доволен,че се появи един юрист да ни отвори очите :D Ако успее и да помогне да Ви обясни сега и как трябва да си извадите и технически паспорт на сградата.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 24 Юни 2011, 23:41

Whiskey
Защо объркваш допълнително и така обърканата и заслепена от мания за завземане на всяка цена душа.
Аз и писах вече какво да направи,никакви тинтири - минтири повече няма.Само като погледна заглавието на темата "Еркера ЕС ли е" и ми се додрайфва. Козирката или"еркера" могат да бъдат или не, само като ОЧ от ЕС.ЕС представлява цялата 40 годишна сграда. В случая разбира се ,че козирката е ОЧ и всякакви напъни да се тълкуват нещата по друг начин,би представлявало жалък опит да се заобиколи законът.Дори и да се окаже,че всички други собственици в ЕС са заспали п.... ,това не значи ,че единствената будна Лозана си е вързала гащите.Във всеки един момент над главата и като Дамоклиев меч ще виси опасността на някой да му хрумне и да подаде оплакване до съответните органи и тогава ще има да играе ъглошлайфа ...и сълзи ще има..много.
Не ми се занимава и с усилията на Лозанка да убеди не толкова нас ,а по скоро себе си,че има право над съответната площ. И жалките примери които представя в своя подкрепа.Там за балконите как били елементи от ЕС,но не били ЕС :mrgreen: И как в скицата и съществувала и козирката?Ами скицата е архитектурна и там са отбелязани всички елементи от сградата. Да отиде в кадастъра (ако въобще са се регистрирали там) и да погледне точно параметрите на собственото си жилище.Особено 70-те години (моят апартамент е от 60г) балконите и терасите въобще не се описваха в НА. И накрая само за да илюстровам дотук казаните от мен неща,ще спомена,че лично като Управител в ЕС преди по-малко от месец спечелих дело с/у един съсобственик от ЕС,който беше сменил статута си на апартамента с такъв на магазин и самоволно без разрешение на ОС беше облицовал с алуминиеви плоскости точно такава козирка и после отдавайки под наем магазинът си наемателите му слагаха по 10 м. реклами без да заплащат нито стотинка на ЕС. Е, осъдих го за 12.000 Евро с задна дата за четири години и сега плаща като поп с лихвите.
"Никой не е по-голям от хляба,но и хляба не е по-голям от закона"

Тони кажи "Браво бат' трандо"
trando58
Потребител

Мнениеот whiskey » 24 Юни 2011, 23:55

Терасите не са елементи на фасадата.

Trando58, аз не бих бил толкова категоричен в заключенията си без да се види съвсем конкретно за какво става въпрос. Понякога подобни козирки са си частна собственост отвсякъде - просто такава е архитектурата на сградата. В конкретния случай може и да не е така - не знаем. Затова просто посочих на авторката на темата как може да се ориентира дали е обща част или не.
whiskey
Потребител

Мнениеот trando58 » 25 Юни 2011, 00:02

Само и да добавя и още нещо съществено.Наистина форумът е на юридически теми. Има и такъв който е само за дипломирани юристи със затворен достъп.Така,че когато някой задава въпроси в тази тема която е "отворена" за всички,то и рискува да получи и непрофесионални съвети.Другото го знаете 25-30лв. за консултация и при профи.
trando58
Потребител

Мнениеот trando58 » 25 Юни 2011, 00:23

whiskey написа:Терасите не са елементи на фасадата.

Trando58, аз не бих бил толкова категоричен в заключенията си без да се види съвсем конкретно за какво става въпрос. Понякога подобни козирки са си частна собственост отвсякъде - просто такава е архитектурата на сградата. В конкретния случай може и да не е така - не знаем. Затова просто посочих на авторката на темата как може да се ориентира дали е обща част или не.

Лично аз съм сигурен за такива козирки при кооперации строени преди 30,40 и повече години.При нас козирката е идентична и представлява навес над магазините които са в приземният етаж.Ако щете тръгнете по обратната логика или по точно висша математика: Ако козирката не е вписана в НА като собственост,то значи ,че тя е ОЧ.Не виждам някакво друго средно положение. Лично миналата година във връзка с една окръжна заповед ни задължиха да направим експертиза и ремонт на тези същите козирки поради много случаи на паднали такива.Имаше и два смъртни случая в града.Тръъшнахме се 2500лв. но поне вече сме спокойни.Точно това и аз съветвах швейцарката в първият си пост,да провери първо по пътеките,дали въобще може да я огрее,но тя въобще смята ,че няма нужда и от ОС по случая.Остави я да си чупи главата.На такива се начетох тука във форума.Байгън както казват в Кърджалийско.
trando58
Потребител

Мнениеот Гост. » 25 Юни 2011, 00:42

Е, осъдих го за 12.000 Евро с задна дата за четири години и сега плаща като поп с лихвите.

В страни от темата, след като прочетох Мелка, ала това ми стана интересно- като как за 4 години назад?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lozana » 25 Юни 2011, 01:36

trando58 написа:Whiskey
Защо объркваш допълнително и така обърканата и заслепена от мания за завземане на всяка цена душа.
Аз и писах вече какво да направи,никакви тинтири - минтири повече няма.Само като погледна заглавието на темата "Еркера ЕС ли е" и ми се додрайфва.
Не ми се занимава и с усилията на Лозанка да убеди не толкова нас ,а по скоро себе си,че има право над съответната площ.
лично като Управител в ЕС преди по-малко от месец спечелих дело с/у един съсобственик от ЕС,който беше сменил статута си на апартамента с такъв на магазин

Тони кажи "Браво бат' трандо"

trando, МАЙ НАПИТКАТА ТИ Е ДОШЛА ВПОВЕЧЕ, ТА ЗАТОВА ТИ СЕ Е ДОДРАЙФАЛО!
МАНИЯ ЗА ЗАГРАБВАНЕ НА КАКВО МИСЛИШ, ЧЕ Е ТОВА - НА БУНИЩЕТО НА БЛОКА, ЗАЩОТО Е МНОГО ПО-ЛЕСНО ДА СЕ ИЗХВЪРЛИ ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА, ОТКОЛКОТО ДА СЕ СЛЕЗЕ ДО КОФАТА! И ДА, ИМАМ НАМЕРЕНИЕ ДА ПРОМЕНЯ СТАТУТА МУ - ОТ БУНИЩЕ В ПРИЛИЧНО ИЗГЛЕЖДАЩА ТЕРАСА ПРИ ТОВА ЗА МОЯ СМЕТКА. И ДА, МОЖЕ ДА НЕ СЪМ ШВЕЙЦАРКА, НО СЪМ ЕВРОПЕЙКА И ТАКЪВ ВИД НА СГРАДИТЕ НИКЪДЕ НЕ СЪМ ВИДЯЛА ПО СВЕТА!
И ТОВА, ЧЕ ТИ Г-Н УПРАВИТЕЛЮ НА ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ СИ МИ КАЗАЛ ДА НАПРАВЯ НЕЩО, НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ ЩЕ ГО НАПРАВЯ! ЕСТЕСВЕНО, ЧЕ СЪМ ТУК ЗА СЪВЕТИ, А НЕ ДА УБЕЖДАВАМ КОГОТО И ДА БИЛО, ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ, ВСЕЗНАЙКО! РАЗБРАХ МНЕНИЕТО ТИ, ТАКА, ЧЕ ХОДИ НА ДРУГО МЯСТО ДА СИ ПУСКАШ ПИЯНСКИТЕ ИЗЦЕПКИ!
БЯГАЙ ДА ДРАЙФАШ, А "БРАВОТО" ЩЕ ТИ ГО КАЖА АЗ, ЩОТО ДОСТА СЕ ИЗЛОЖИ!
lozana
Нов потребител

Следваща

Назад към Етажна собственост