начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

въпрос относно длъжностно лице

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос относно длъжностно лице

Мнениеот amor_bonito » 20 Юни 2011, 23:53

Здравейте!
Интересува ме какво мислите по следния въпрос: Работник е дисциплинарно уволнен вследствие на докладна записка на длъжностно лице.Работника завежда дело за оспорване на уволнението и ако се докаже,че е неправомерно уволнен,може ли след това да заведе отделно дело срещу длъжностното лице,изготвило докладната записка?
Благодаря предварително!
amor_bonito
Младши потребител

Re: въпрос относно длъжностно лице

Мнениеот hidden » 21 Юни 2011, 08:23

Зависи какво е това "длъжностно лице" и каква е тази "докладна записка".
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот amor_bonito » 21 Юни 2011, 11:04

Длъжностното лице е директор.А докладната записка е в основата за уволнението на работника.
В поканата за даване на писмени обяснения отправени към лицето е записано:"Във връзка с докладна записка на ....-директор..."
Нарушението според този директор е ,че лицето се е регистрирало в правния портал лех.вг с цел разпространяването на сведения,подронващи авторитета на работодателя и т.н.Лицето наистина има регистрация в правния портал,която е направена две години преди постъпването му на работа в тази фирма.Лицето наистина се е допитвало до юристите в "лекс.бг",но никога не е споменавало име на фирма или на лице.
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 21 Юни 2011, 13:44

А лицето какво точно би искало като резултат от делото срещу длъжностното лице, изготвило докладната записка? Щото то така "може ли да го съдя" ... може и да може ... Какво искате от длъжностното лице? Пари, да влиза в затвора, какво?
Винаги ми е било забавно когато някой иска "да съди" някой :D Винаги трябва да се гони цел, иначе къде е смисълът от "съденето" ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот amor_bonito » 21 Юни 2011, 15:52

Чак за затвор не,но например клевета,пропуснати ползи,подронване на авторитета и др.Не се сещам за други "мотиви",а може би има още такива.Тъй като въпросния директор,очевидно има личен мотив в отстраняването на служителя и служителя вече има личен мотив да подведе под отговорност и директора,а не само фирмата.
Пари,защо не?Като начало "осъден" звучи добре.
Затова се обръщам към този форум,всяка идея е добре дошла! :D
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 21 Юни 2011, 16:12

amor_bonito написа:Като начало "осъден" звучи добре.

Ахам, на принципа "Не е важно аз да съм добре, а Вуте да е зле!" /в случая - "аз щом съм зле - Вуте и той да бъде" ;) /
amor_bonito написа:Чак за затвор не,но например клевета,пропуснати ползи,подронване на авторитета и др.

Кое от всичко? Щото така като ги изброявате излиза, че искате да се съдите "за спорта" - важното е "осъден" да има :)
Вижте, отговорете си на въпроса какво искате Вие? Какво би Ви удовлетворило? "Отмъщението" /щото от написаното излиза, че това е целта/? Ако е за отмъщение, само един здрав пердах помага - повярвайте ;) ... другото е бошлаф - бас ловя, че дори няма да си направите труда да идете при адвокат, за да обсъдите възможностите за юридически действия срещу длъжностното лице! Прав ли съм? ;)
Ще Ви кажа и друго - след два дни писане тук във форума ще забравите за случката и за това, че искате "да съдите" "ДЛ" ;)

Хайде сега се опитайте да си зададете правилно въпроса, пък някой може и да отговори ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот amor_bonito » 21 Юни 2011, 16:25

Не сте прав!
За случката няма да забравя до два дни,тъй като вече една година се разправяме с тази фирма.Вече спечелих едно дело и не сама.За адвоката-също не сте прав,заведох дело миналата седмица(за оспорване на уволнението).В подходящия момент ще заведа дело и срещу въпросния директор.Колегата Ви ще прецени възможностите,не сме говорили за това,на дневен ред беше завеждането на това дело. Просто обичам да съм информирана,затова се обръщам към участниците в този форум.Що се отнася до това,че не съм наясно какво точно искам(по-скоро не съм наясно какво мога да преприема) и го правя просто за отмъщение,може и да сте прав.Може би наистина искам да си отмъстя на този директор.И искам да се запозная с вариантите за да преценя,кой от тях да използвам.
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 21 Юни 2011, 17:17

amor_bonito написа:Що се отнася до това,че не съм наясно какво точно искам(по-скоро не съм наясно какво мога да преприема) и го правя просто за отмъщение,може и да сте прав.Може би наистина искам да си отмъстя на този директор.И искам да се запозная с вариантите за да преценя,кой от тях да използвам.

Аз за това и Ви провокирам /моля да бъда извинен, но предпочитам такъв стил на комуникация :) /.
Сега след като сте наясно какво искате - просто отмъщение, следва да Ви кажа, че такова правото не може да Ви даде :!: Правото за това е право - за да служи за защита на законни права, а не за отмъщения. Дори и в наказателното право няма отмъщение - наказанията, "затворът", не са отмъщение, а имат хуманна цел - възпитание ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот amor_bonito » 21 Юни 2011, 22:29

А правото може ли да даде възмездие?
Да приемем,че не е отмъщение,какво може да ми предложи правото?
Последна промяна amor_bonito на 21 Юни 2011, 22:36, променена общо 1 път
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 21 Юни 2011, 22:35

Зависи какво разбирате под понятието " възмездие" и какъв ще бъде резултатът от делото, доколко ще бъдат удовлетворени очакванията Ви, това е въпрос на абсолютно субективна преценка на всеки отделен човек. И невинаги резултатът е предвидим и сигурен.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот amor_bonito » 21 Юни 2011, 22:59

Възмездие,според моите виждания е този директор,уволнил много хора безпричинно защото така му е кеф да си получи заслуженото.Затова търся различни мнения и препоръки за да преценя за какво да се захвана.В моя случай този директор за втори път ме уволнява без да може да ми даде смисленно обяснение.Това според мен говори за някакъв личен мотив.Разликата е,че сега вече си пише,че е заради негова докладна записка.Дали ще го съдя за клевета,за морални щети,пропуснати ползи,уронване на доброто ми име или за друго,за мен няма значение.Ако мога да го осъдя и за някакви парични компенсации,добре дошло!
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 22 Юни 2011, 09:27

amor_bonito написа:А правото може ли да даде възмездие?
Да приемем,че не е отмъщение,какво може да ми предложи правото?

Възмездие аз го разбирам пак като някакъв вид отмъщение ;)
Не може да раздаваме възмездия - може да упражняваме права. Макар че е едно и също нещо от различни гледни точки ;) Та мисълта ми е, че не гледате от правилната камбанария - не гледайте как да направите гадно, а какви права имате и тогава може и да излезе нещо от казуса ;) !

amor_bonito написа:Възмездие,според моите виждания е този директор,уволнил много хора безпричинно защото така му е кеф да си получи заслуженото.

Е пак се завъртаме в омагьосан кръг - първо какво "заслужава" този директор /изяснете си го това/? И второ - правото е "права" - нямате право да навредите на някой /дори и "законно" - макар, че както вече казах, няма такъв закон ;) /, каквото и да е направил ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот amor_bonito » 22 Юни 2011, 10:18

inspectora каза:
"Не може да раздаваме възмездия - може да упражняваме права. Макар че е едно и също нещо от различни гледни точки ;) Та мисълта ми е, че не гледате от правилната камбанария - не гледайте как да направите гадно, а какви права имате и тогава може и да излезе нещо от казуса ;) !"

Въпроса е какви права могат да се упражнят в случая!Посочете ми в коя посока да тръгна за да погледна от правилната камбанария! :roll: :)
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 22 Юни 2011, 14:52

amor_bonito написа:Въпроса е какви права могат да се упражнят в случая!

Оф... Ами това зависи от това какво искате Вие? Камбанарията е тази - Вие какво искате, но в положителен резултат за Вас, а не като отрицателен за някой друг /последното може да е последица на първото, но не и самоцел/.
inspectora
Активен потребител

Мнениеот amor_bonito » 22 Юни 2011, 23:41

В интерес на истината никога не съм имала за цел да вредя на някой!Може да съм спорила,да съм се ядосвала за различни неща,но само това.
В случая смятам,че заради своеволията на този директор,бях отстранена от работа безпричинно.Случилото се след това е последица от това неправомерно уволнение(което се доказа в съда).Делото заведох за да докажа,че не могат да си правят каквото си искат.Тогава имах съмнения,че именно директора е отговорен за това,но нямах доказателства.Тъй като тогава заповедта ми беше разписана от друг.
Разбира се и собственика има вина,тъй като се ръководи от преценката на човек,който е доказал,че е абсолютно некомпетентен в много отношения.Всеки себеуважаващ се бизнесмен не би го държал на работа и пет минути,но в тази фирма е така.
При второто уволнение вече стана ясно,кой е инициатора.Сега вече водя дело за да ми се изчисти името,ако мога така да се изразя.Не е особено рентабилно в трудовата книжка да ти се мъдри дисциплинарно уволнение.
Но като спечеля делото отново фирма ще бъде осъдена.А аз искам персонална отговорност.Затова в момента проучвам почвата и затова се допитвам до този форум.Сигурна съм,че когато му дойде времето вече ще съм наясно какво да правя.А все още нямам ясна представа,защото забравих да спомена,че аз не съм чела тази докладна записка,тя просто е визирана в заповедта за уволнение.Поискали сме ответника да я представи,но все още сме в началото.т.е чакаме насрочване на първо заседание.
Благодаря ви все пак за съветите и за търпението!
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 23 Юни 2011, 07:07

Аха, значи искаш веднъж да накажеш фирата /и собственика/ като ги осъдиш и спечелиш делото за уволнение и после и още някой - ами не става така :)
Замисли се, че за едно и също нещо не може целият свят да отговаря - законът е "канализирал" отговорността за това и ти си получаваш своето ... повече от това е нахалство ;)
А персонална отговорност може да търси само собственика /фирмата/ от служителите, които са сгафили ...
Защото на практика ти така "оневиняваш" работодателя - той е бил подведен и нека истинският виновник поеме отговорността. Или и той е виновен, че е се подвежда /да, законът му я вменява тази отговорност, но я и сваля от подвеждащия ;) /.
:) Помисли над това ... кой какво е направил и кой за какво е отговерен и дали няма един сложен механизъм за "канализиране" на отговорността, от който ти се ползваш, но не ти стига това ;)
Искаш ли да не съдиш работодателя, щото той какво е виновен, след като е подведен, а да съдиш директно "доносника"? Ама от "доносника" ще вземеш ли 6 заплати /ако няма толкова пари и имущества/? ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот amor_bonito » 23 Юни 2011, 10:54

Казвате било нахално да съдя и фирмата и директора,не мисля!
Не оневинявам работодателя,той има вина за това,че нехае пред голяма част от проблемите.Колкото и да е зает с различни дейности,би трябвало да си следи нещата.Казвате,че само собственика може да търси персонална отговорност от служителите,но той не я търси."Кучето си лае кервана си върви" И след като той не я търси тази отговорност защо да не я потърся аз?С риск да бъда нахална в очите на целия свят.На практика за да си изчистя дисциплинарното уволнение от трудовата книжка,трябва да осъдя работодателя,а отговорния за това,остава скрит зад гърба му.Според мен и двамата имат вина,собственика затова че се подвежда от думите на служител,на когото отдавна не би трябвало да има такова доверие.И на директора за това,че поради собствената си некадърност и същевременно мания за величие дискредитира хората,в който вижда някаква заплаха.Що се отнася до 6-те заплати,едномесечната заплата на директора се равнява на мойто обещетение.Какво са тези 6 заплати в сравнение с обидата и унижението които ми нанесе? Нима изразходваните време,нерви и енергия се покриват от тези 6 заплати?
Нахално или не искам да се възползвам от всички възможности!
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 23 Юни 2011, 11:21

amor_bonito написа:Нахално или не искам да се възползвам от всички възможности!

Нямам предвид, че е нахално да искате да си ползвате всички възможности - това е естествено право, което винаги приветствам!
Казвам, че логически /в конкретния случай и законово/, е нахално за едно нещо да се търси двойна отговорност ;) Казвам, че законът е предвидил кой е отговорен и Вие вече си действате по тази линия /както разбирам от думите ви/.
Опитвам се да Ви кажа /по-скоро да Ви накарам сама да стигнете до тези изводи, което би било по-ценното ... но явно уви .../, че:
1.Не е изобщо Ваша работа работодателят какви хора си наема да му вършат работата - нито имате логическо право, още по-малко пък и законово да търсите нечия отговорност, вместо някой друг. Не сте Вие, която да преценя дали на работодателят му е нужен такъв директор ... смешно е, наивно е да си мислите, че имате такива права ... /без значение е дори дали става въпрос за държавно предприятие, или администрация, или за "частник"/
2.След като вече някой е отговорен, е достатъчно. Провокирам Ви с въпроса дали сте съгласна да не търсите отговорност на работодателя, а само такава на директора? /просто за да стигнете сама до извода, че не бихте заменила едното с другото и да разберете, че отговорността за случилото се с Вас вече е ангажирана, че законът, именно във Ваш интерес, е "заменил" отговорността на единия с тази на другия, но ... уви ... не е лесно да се осъзнае това .../
inspectora
Активен потребител

Мнениеот amor_bonito » 23 Юни 2011, 11:52

inspectora написа:Казвам, че логически /в конкретния случай и законово/, е нахално за едно нещо да се търси двойна отговорност ;) Казвам, че законът е предвидил кой е отговорен и Вие вече си действате по тази линия /както разбирам от думите ви/.
Опитвам се да Ви кажа /по-скоро да Ви накарам сама да стигнете до тези изводи, което би било по-ценното ... но явно уви .../, че:
1.Не е изобщо Ваша работа работодателят какви хора си наема да му вършат работата - нито имате логическо право, още по-малко пък и законово да търсите нечия отговорност, вместо някой друг. Не сте Вие, която да преценя дали на работодателят му е нужен такъв директор ... смешно е, наивно е да си мислите, че имате такива права ... /без значение е дори дали става въпрос за държавно предприятие, или администрация, или за "частник"/
2.След като вече някой е отговорен, е достатъчно. Провокирам Ви с въпроса дали сте съгласна да не търсите отговорност на работодателя, а само такава на директора? /просто за да стигнете сама до извода, че не бихте заменила едното с другото и да разберете, че отговорността за случилото се с Вас вече е ангажирана, че законът, именно във Ваш интерес, е "заменил" отговорността на единия с тази на другия, но ... уви ... не е лесно да се осъзнае това .../

Много добре разбирам какво ми обяснявате,но може би съм прекалено засегната и за това търся начин да "накажа" всички,които смятам за отговорни.Разбира се,че не е моя работа да съдя какви хора наема бившия ми работодател за да му вършат работата.И все пак ми се иска да му покажа,че не е прав.
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 23 Юни 2011, 11:56

amor_bonito написа:може би съм прекалено засегната и за това търся начин да "накажа" всички,които смятам за отговорни

Най-вероятно ... за това Ви казвам да се успокоите :)

amor_bonito написа:Разбира се,че не е моя работа да съдя какви хора наема бившия ми работодател за да му вършат работата.И все пак ми се иска да му покажа,че не е прав.

А аз искам да Ви кажа, че това е безсмислено - не можете да казвате на някой, че не си живее живота правилно, нали?

Както и да е ... дано сте разбрали - Успехи!
inspectora
Активен потребител

Следваща

Назад към Трудово право