начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

извънреден труд или ???

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

извънреден труд или ???

Мнениеот anita139 » 14 Юни 2011, 14:36

Работя в предприятие в което служителите са на ненормиран работен ден.През почивните дни се дават "дежурства" по опазване на горите,т.е. реално колегите са на работа,защото излизат с МПС по районите.Въпросът ми е: това извънреден труд ли е? и редно ли е работата през почивните дни да се компенсира с почивка?
anita139
Младши потребител

Re: извънреден труд или ???

Мнениеот TheOldMan » 14 Юни 2011, 20:41

Извънреден труд поне за мен е труд който се полага извън определеното от трудовия договор работно време. Ако в договора пише че се дават дежурства и в почивните дни, или по някакъв друг начин е упоменато че официалните почивни дни може и да не са почивни за дадения служител, не виждам защо трябва труда да се смята за "извънреден".
Та... вижте си какво ви пише в договора.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 14 Юни 2011, 22:04

Зависи на какъв работен ден са - тоест - нормална работна седмица 8 часа на ден 5 дни седмицата или на смени. Когато са на смени се смятат изработените часове, ако надминават определените според КТ или ако са държавни служители горска стража и т.н. извънредно изработеното или се компенсира или заплаща. Трябва да има обаче вътрешно нормативен акт от съответното министерство.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот anita139 » 15 Юни 2011, 08:57

Благодаря за бързите отговори!Всички са на ненормирано работно време,т.е. през работните дни се налага да работят извън установеното работно време.В чл. 139а,ал.7 от КТ пише,че за такива работници труда,положен извън устновеното работно време в работни дни се компенсира с допълнителен годишен отпуск/както е при нас/,а труда положен в почивни дни се изплаща като извънреден.В трудовите договори не е упоменато нищо,освен че са на ненормиран работен ден.
anita139
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 15 Юни 2011, 20:39

Аз пак да обясня, защото май има разминаване...
Никой не е казал, че 8-те часа са от 9 до 5. Никой не е казал, че 5-те дена седмично са от понеделник до петък.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот dessys » 16 Юни 2011, 15:23

Вие на смени ли работите?
dessys
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 18 Юни 2011, 00:23

Нека задалия въпроса уточни - дежурствата по график ли са, има ли компенсация за тях... такива неща. Защото
При сумирано изчисляване на работното време и работа "по график" обикновено работниците и служителите почиват в различни дни от седмицата, поради това и работата през почивните дни, когато те са работните дни по графика, не е извънреден труд. При сумирано изчисляване на работното време ще бъде налице извънреден труд, само когато месечната норма работно време е превишена.

А аз... при мен "работно време" е едно доста разтегливо (и "свиваемо") понятие :)
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот dessys » 18 Юни 2011, 08:48

Ненормираният работен ден няма нищо общо с СИРВ. СИРВ не се допуска, когато се работи при режим на ненормиран работен ден, защото при него работното време предварително не е известно кога може да се наложи превишаване на нормалната продължителност на работното време, а ако се допусне и сумирано изчисляване, би се нарушила минималната непрекъсната междудневна или седмична почивка. Работниците и служителите с ненормиран работен ден са длъжни при необходимост да изпълняват трудовите си задължения и след изтичането на редовното работно време, което се приема, че е с продължителност 8 часа (по КТ). Затова трудът, положен извън рамките на установеното редовно работно време, не се счита за извънреден и лицата, чиито длъжности попадат в режим на ненормирано работно време, не могат да претендират за изплащане на възнаграждение за положения извънреден труд, положен през работните дни на седмицата. Работата над редовното работно време в работни дни се компенсира с допълнителен платен годишен отпуск (не по-малко от 5 работни дни), а работата в почивни и празнични дни – с увеличено възнаграждение за извънреден труд. Специално за дежурствата има една наредба, която регламентира реда за установяване задължение за дежурство или за разположение на работодателя - Наредба № 2 от 22.04.1994 г. Просто от изложеното в проблема могат да се предположат много неща.
dessys
Потребител

Назад към Трудово право