Здравейте!
Служител съм в Държавно горско стопанство и съм на ненормирано работно време.Но предвид спецификата на работата ни -опазване на гората и от възникване на пожари се налага през пожароопасния сезон 16.05.2011-30.10.2011г всеки един от нас да е дежурен на мобилния си телефон през и извън работно време ако евентуално възникне пожар,т.е. ти си на разположение на работодателя си 48 часа почти 5 месеца в годината!Въпросът ми е може ли работодателя да откаже да изплати допълнително трудово възнаграждение за тези 15 часа,въпреки че има подписан Браншови колективен трудов договор? Това дежурство извън сградата на ДГС не се счита за работно време,нали? Работния ден на всеки един служител може ли да надвишава 10 часа/чл.136а,ал.2 от КТ/,дори и да си на ненормиран работен ден? Ако възникне пожар,то труда който се полага от всеки служител би следвало да се заплати като извънреден,ако е през почивните дни и официални празници,а ако е през седмицата не/ако правилно тълкувам чл.263,ал.2 от КТ/.Ако съм права в това което пиша,мога ли да сигнализирам инспекцията по труда от името на синдиката на който съм председател за това,че трудовото законодателство не се спазва?
Предварително Ви благодаря!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 08:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ненормирано работно време и доп. трудово възнаграждение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ненормирано работно време и доп. трудово възнаграждение
Изпратих запитване до Инспекцията по труда и от там ми отговориха,че имаме право да получим допълнително трудово възнаграждение в размер не по-малък от 0,10ст на час по Наредба 2/1994 за реда за становяване задължение за дежурство или за разположение на работодателя,но ние имаме сключен Браншови трудов колективен договор и по него ще ги изплащат-около 0,70ст на час.
- anita139
- Младши потребител
Тъкмо си викам двама питат едно и също, а те не били двама
Не съм адвокат, a любител на правото !
- nikiboy
- Потребител
Реших,че някой друг във форума може да има подобен проблем и за това си отговорих сама!!!
- anita139
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|