Здравейте! Запитването ми е следното, задължен съм след постигната спогодба с решение от края на 2010г. да заплащам издръжка на пълнолетната ми дъщеря до настъпване на законоустановена причина за изменение или прекратяване на издръжката. Тогава тя учеше последна година в средно училище. Сега завърши и разбрах, че е започнала работа. Въпросът ми е завършването и започването й на работа считат ли се за законоустановена причина за прекратяване на издръжката или, или за да стане това е необходимо да заведа иск по чл.150 от СК. Очертава се да бъде и студентка, мога ли да искам от нея документ, че ще учи в редовна форма на обучение, за да продължа да изплащам издръжката по време на учебната година?
Благодаря предварително на тези, които ще ми отговорят!
Спорен ден на всички
- Дата и час: 28 Ное 2024, 20:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отново за издръжката...
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отново за издръжката...
Законоустановената причина за прекратяване на издръжката е навършване на пълнолетие по принцип.Докато това ,че желая да продължи ,да учи дъщеря ви би следвало да се заведе ново дело за издръжка от нея.Фактът ,че работи и реализира доходи се взема в предвид понеже вече ,закона е по строг в сравнение с непълнолетните.144 СК
-
Pause - Активен потребител
да, но тя беше навършила пълнолетие по време на последното дело, за което споменах, което беше заведено от нея на основание чл.144 от СК. А това че работи мисля че е трудно доказуемо, ако няма сключен договор и ако няма осигуровки в НАП.
- armor_70
- Нов потребител
основанията са до завършване на обучението си но до двадесетгодишна възраст при обучение в средно училище
в този случай при вас е отпаднало задължението за издръжка
когато стане студентка тя трябва да заведе ново дело за издръжка
- boiko_62
- Потребител
armor_70 написа:Здравейте! Запитването ми е следното, задължен съм след постигната спогодба с решение от края на 2010г. да заплащам издръжка на пълнолетната ми дъщеря до настъпване на законоустановена причина за изменение или прекратяване на издръжката. Тогава тя учеше последна година в средно училище. Сега завърши и разбрах, че е започнала работа. Въпросът ми е завършването и започването й на работа считат ли се за законоустановена причина за прекратяване на издръжката или, или за да стане това е необходимо да заведа иск по чл.150 от СК. Очертава се да бъде и студентка, мога ли да искам от нея документ, че ще учи в редовна форма на обучение, за да продължа да изплащам издръжката по време на учебната година?
Благодаря предварително на тези, които ще ми отговорят!
Спорен ден на всички
Без този ,документ искът на дъщеря ви би бил отхвърлен като неоснователен и недоказан.Липсват предпоставките по 144СК.Подробностите с АДВОКАТ.
-
Pause - Активен потребител
отново благодаря за отговорите
- armor_70
- Нов потребител
armor_70 написа:отново благодаря за отговорите
При мен случаят е същият. Осъди ме, докато завърши средно образование да плащам, а сега представи документ, че е записан за студент, редовно обучение и продължиха да ми одържат пари. Не е имало ново дело, свързано с издръжка за студент. Не знам редно ли е това??? Питах съдия - изпълнителя, отговори, че така може, но аз не съм сигурен? Вие какво ще ме посъветвате?
- romi123
- Нов потребител
Така не може!
- Гост.
- Старши потребител
boiko_62 написа:основанията са до завършване на обучението си но до двадесетгодишна възраст при обучение в средно училище
Точно това и аз щях да отговоря
-
redblood - Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|