начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

въпрос за чл. 327 т.2 от КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос за чл. 327 т.2 от КТ

Мнениеот helldaemon » 01 Юни 2011, 15:09

Здравейте,
Имам следния проблем
работя в една фирма от доста време 2 години +
по договор заплатите се изплащат в срок 1-10 число от месеца т.е.
за месец април тази година - заплатата трябва да се изплати от 1-10 май
за месец май - 1-10 юни
проблема е че в периода 14-18 май получавам 50% от нетното си възнаграждение
(хипотетично ако получавам 2000 брутно , 1500 след данъците или нетно аз съм получил 750 )
мога ли да се позова на чл. 327 т.2, за да напусна.
от това което изчетох
Код за потвърждение: Избери целия код
Съгласно чл. 245, ал.1 от КТ, при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната. Разликата до пълния размер на трудовото възнаграждение остава изискуема и се изплаща допълнително заедно със законната лихва (чл.245, ал.2 от КТ).

доколкото разбирам до 10май аз трябва да съм получил 60% от дулжимото ми за месец март или 1200 ( като махнем данъците 950 ). Доколкото разбирам от всичко изчетено , за да прекратя трудовото си правоотношение на основание чл. 327, т. 2 от КТ, работодателят ми трябва да е забавил изплащането на цялото трудово възнаграждение, а не само на част от него.

имам хартийка в която е написано, че за март месец съм получил 50% "аванс".
Въпрос:
1. мога ли да се позова на този член ида си напиша уведомление за да напусна още утре или трябва да изчакам до 11 юни примерно когато няма да ми е платено 100% от дължимото за месец май и тогава да напускам.

2. ако напусна преди 10 , фирмата дължи ли ми пълния размер на заплатата за месеца в който съм работил или съответно за дните които съм отработил.

3. долу горе как трябва да оформя уведомлението

До ....
длъжност
фирма

вх. номер

Уважаеми г-н ....
уведомявам ви,че с настоящото уведомление и на основание чл. 327, т. 2 от КТ , прекратявам трудовото правоотношение с представляваното от Вас предприятие, считано от ............... г.

с (не)уважение: едикои си
дата/подпис

моля ... дайте ми съвет, как мога да се махна от този цирк без да ме прецакат
благодаря предварително
helldaemon
Нов потребител

Re: въпрос за чл. 327 т.2 от КТ

Мнениеот nk7702n » 01 Юни 2011, 15:16

Лошото е, че няма как предварително да се определи каква би била реакцията на работодателя след подаване на искането Ви. Имате право да искате на това основание прекратяване на ТД, в закона не е посочено, ако не е платена част от ТВ, а ако е забавено плащането на ТВ, което води до извода, че трябва да е забавено плащането на цялото ТВ. Може да опитате да постигнете и взаимно съгласие, ако работодателят е разбран.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот helldaemon » 03 Юни 2011, 18:05

тоест за по сигурно да изчакам да мине и този месец и ако не ми плати със сигурност ще мога да се позова на този член.
отделно ... прегледах си договора ... никаде не е упоменато че трябва да се плати от 1-10 на следващия месец ... т.е.

би следвало да се плати както е описано в КТ на един или два пъти в рамките на месеца, което според мен означава че не е нужно да чакам 11-ти... или се бъркам ?
helldaemon
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Юни 2011, 19:23

Ако няма изрична клауза в ТД кога и как авансово или или еднократно наведнъж, от еди - кое до еди - кое си число да се изплаща възнаграждението, то тогава следва да се приложат общите правила на КТ, съответно на КТД.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот sadiata » 18 Юни 2011, 23:07

Състава на чл.327 т.2 от КТ изисква работодателя да е забавил плащането на трудовото възнаграждение или да не е изпълнил свое задължение по силата на трудовия договор или по силата на закона. В практиката ВКС приема,че "Забавяне" на плащането на трудовото възнаграждение по смисъла на чл.327 т.2 от КТ е налице,когато не е изплатено трудовото възнаграждение за повече от един месец. Иначе забавянето на плащането на трудовото възнаграждение може да се определи като се вземе предвид клаузата на трудовия договор,с която се урежда начина на изплащане на трудовото възнаграждение,а ако това не е уговорено чл.270 ал.2 от Косекса на труда намира приложение. В интерес на истината не е налице много съдебна практика по чл.327 т.2 от КТ на ВКС.
sadiata
Потребител

Мнениеот bongodokor » 30 Юни 2011, 08:52

колко време и каква част от възнаграждението трябва да е забавено за да мога да подам заявление по член 327т2
bongodokor
Нов потребител

Назад към Трудово право