начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Втори брак без предбрачен договор

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Втори брак без предбрачен договор

Мнениеот kmihailov » 03 Юни 2011, 11:10

Здравейте,

1999г се разведох и имам син.2001г се ожених за друга жена, която има дъщеря.
Не сключихме предбрачен договор.Втората ми жена има имот придобит преди брака, а аз имам строящ се апартамент на който му предстои акт 16 и също така майка ми има апартамент, който ще стане моя собственост след смъртта и, тъй като имаме договор за гледане.
Така и двата имота ще станат моя собственост по време на брака ми и ще са СИО.
По какъв начин мога да запазя имотите, да останат наследство само на моя син и не на дъщерята на жена ми?Възможно ли е да сключим следбрачен договор или със сина ми да скл някакъв договор?
Питам дали има такава възможност и ако има веднага ще потърся адвокат.

Благодаря предварително!
kmihailov
Нов потребител

Re: Втори брак без предбрачен договор

Мнениеот sunrise » 03 Юни 2011, 11:28

Дъщерята на жена Ви не е Ваш наследник. Ако договорът за издръжка и гледане е сключен по време на брака Ви, то жена Ви вече е съсобственик и няма как да се разпореждате с нейната част. Дори да прехвърлите всичко на сина Ви, то жена Ви ще има право на запазена част
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kmihailov » 03 Юни 2011, 11:50

Договора за издръжка и гледане е сключен преди да се оженя.
kmihailov
Нов потребител

Мнениеот lucius_seneca » 03 Юни 2011, 12:15

Сключете си договор за уреждане на имуществените отношения(така нар. от вас "предбрачен договор") между вас и съпругата ви СЕГА, все още не е късно да се уредят/преуредят имуществените отношения между вас.

Така, че обърнете се към адвокат за съставянето на брачен договор.
lucius_seneca
Младши потребител

Мнениеот kmihailov » 03 Юни 2011, 12:43

Значи още не е късно и мога със "следбрачен" договор да действам?
Благодаря много!
kmihailov
Нов потребител

Мнениеот donna » 03 Юни 2011, 13:28

ДГИ преди брака -имота е лично ваш /ако разбира се не е сключен по време на брака с първата жена / , строежа отпреди брака ли е започнал , терена ваш ли е ,ако не е право на строеж учредено ли ви е или направо като завърши строежа ще ви прехвърлят имота-тук според зависи в коя хипотезза сте.
donna
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 03 Юни 2011, 13:29

Въпросът е,може ли този договор да наруши запазената част? Защото отказ от неоткрито наследство е недействителен. И ако един ден, питащият почине преди съпругата, то тя ще го наследи, а след смъртта й-дъщерята. Следбрачният договор няма как да го предотврати.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот lucius_seneca » 03 Юни 2011, 14:09

Ако не е налице хипотезата за ДГИ описана от donna, то няма пречка да договор по време на втория брак с който да се уредят имуществените отношения.
За запазената част- може да се обсъдят различни варианти стига имуществото да е само лично, така, че всичко да е собственост само на сина.
Запазената част обаче следва да се обсъжда(предвиди) след изясняване на останалото.Човека визира 2 хипотези:
-наследяване
или
-сключване на някакъв договор между него и сина му( не е ограничил хипотезите само до наследяване), така, че запазената част не е задължително условие.

Най-добре да напише датите на склщчване на 1-вия и втория брак, датата на прекратяване на първия брак и датат на сключване на ДГИ.
Но все пак, тук не е мястото за даване на такава сериозна консултация.Иска да се прочетат и осмислят документите.
lucius_seneca
Младши потребител

Мнениеот kmihailov » 03 Юни 2011, 15:41

Благодаря много за мненията, ще се обърна към адвокат направо.
Не бих искал да Ви притеснявам с моя случай.

Просто исках да имам малка представа, какво трябва да се случи и дали изобщо може да се случи:)

С голямо уважение,
КМихайлов
kmihailov
Нов потребител

Назад към Семейни казуси