- Дата и час: 28 Ное 2024, 23:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Системно забавяне на плащане на издръжка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Системно забавяне на плащане на издръжка
Здравейте! Имам нужда от помощ за следния казус: С бившия ми съпруг сме разведени от 4г. Имам изпълнителен лист и до преди 1г. си получавах издръжката чрез ЧСИ. Причината да прекратя изпълнителното дело е, че ЧСИ бавеше всеки месец получената от бившия ми сума с близо 10 дена след получаването и. За мен това е доста дълъг период. Уж се разбрахме с бившия ми, че няма да имам проблем с получаването на парите (не става въпрос за 50 лв все пак) всеки месец най-късно до 25-то число да имам парите по сметката си. Уви - това се случи по-малко от 6 пъти. Всеки месец е едно и също - нямал пари, бил фалирал, аз не съм го разбирала. След няколко позвънявания от моя страна и поредното закъснение получавам парите в началото на следващия месец. До колкото знам издръжка се плаща в началото на месеца, за който се отнася. При мен обаче се плаща с 1 месец закъснение. Само като информация да спомена, че за това с фалита не му вярвам, съдружник е в няколко фирми, а не виждам второто му дете да е лишено от нещо. Чака и трето. Въпроса ми е имам ли основание да подам някаква жалба и мога ли да го принудя по някакъв законен начин да си плаща парите в срок? Благодаря Ви предварително за отговорите. Оставам в очакване..... Виктория
- vicislavova
- Нов потребител
Re: Системно забавяне на плащане на издръжка
издръжката се изплаща на числото упоменато в споразумението или съдебното решение, а не когато вие искате.
вижте си документите от съда за развод и ако закъснява може да искате лихви
- boiko_62
- Потребител
Можете да си подадете жалба и в Прокуратурата.
- nk7702n
- Старши потребител
Правилото е императивно и не подлежи ,на дерогиране по договорен път за всеки просрочен ден вкл. деня на плащането се дължи законна лихва.Чл146 ал1СК.Все пак е с алиментен характер.
-
Pause - Активен потребител
boiko_62 написа:издръжката се изплаща на числото упоменато в споразумението или съдебното решение, а не когато вие искате.
Току що си гледах решението за развода - дата няма посочена. В този случай до коя дата ми ги дължи? И къде да подам жалба? В прокуратурата съм подавала чрез адвокат за забавяне повече от 2 месеца - 2 пъти. И двата пъти като го извикат в РПУ-то си плаща парите. Тогава жалбата я писа адвоката. Вече не ползвам услугите му. Мога ли сама да я напища и има ли някакъв примерен текст?
- vicislavova
- Нов потребител
Pause написа:Правилото е императивно и не подлежи ,на дерогиране по договорен път за всеки просрочен ден вкл. деня на плащането се дължи законна лихва.Чл146 ал1СК.Все пак е с алиментен характер.
Моля да ми обясниш какво ще рече това, че съм малко на "Вие" с правните термини.... Благодаря
- vicislavova
- Нов потребител
vicislavova написа:Pause написа:Правилото е императивно и не подлежи ,на дерогиране по договорен път за всеки просрочен ден вкл. деня на плащането се дължи законна лихва.Чл146 ал1СК.Все пак е с алиментен характер.
Моля да ми обясниш какво ще рече това, че съм малко на "Вие" с правните термини .... Благодаря
Нещата са ,като плочките в банята най - просто казано.Законодателят е предвидил че правоимащото лице се нуждае от един екзистенц минимум, от средства .Без който лицето имащо право да получи издръжка сериозно биха му се застрашили интересите от увреждане/увредили ,а и неговото съществуване.
Сега узнавам за ,пропуска в СР.В такъв случай според мен въпреки ,че се обръщате към Бойко.Можете да предявите нов иск по бързото производство ,пак да си претендирате и закъснителните лихви.Понеже срокът е преклузивен и отдавна е изтекъл за допълване на СР, а те се следят служебно.Може и да греша някъде.
-
Pause - Активен потребител
Аз пък нищо не разбрах от предния пост. Ако не е посочена дата ,може да плаща до последния ден на месеца.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:Аз пък нищо не разбрах от предния пост. Ако не е посочена дата ,може да плаща до последния ден на месеца.
Това, че бившият ми съпруг ми дължи издръжката за съответния месец в неговото начало ми го каза Държавен съдебен изпълнител.
- vicislavova
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|