начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

удостоверение за наследници

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

удостоверение за наследници

Мнениеот doni_il » 28 Май 2011, 11:46

Преди 15 дни почина братовчет ми. Несемеен, без деца, родители също починали, няма братя и сестри, баби и дядовци също. Казусът попада в разпоредбите на чл 8 ал.4 от ЗН и единствена жива наследница от най-ниска сребрена степен е майка ми /пада му се леля/, останалите лели и чичовци са починали преди години. В първия работен ден след погребението пуснахме молба за издаване на удостоверение за наследници, обаче в него фигурират имената на всички починали лели, чичовци и техните живи наследници, както и майка ми. Поискахме от общината да си коригират удостоверението, като им цитирахме този чл.8 ал.4 както и тълкувателното решение на ВС, но ни отказаха, естественно устно. Моля посъветвайте ме как да постъпим, в края на краищата това удостоверение определя кръга от лицата които наследяват имущество и задължения на починалия, а относно задълженията майка ми вече ги е поела в голяма част.
doni_il
Нов потребител

Re: удостоверение за наследници

Мнениеот rozablue » 30 Май 2011, 08:33

Удостоверението за наследници е документ, който се издава от общината ,служба ЕСГРАОН - той не е плод на субективна преценка. Така,че не могат да Ви променят удостоверението за наследници.

С него,такова,каквото е, отивате при адвокат, а дори и при нотариус, и те ще Ви обяснят какво да правите по-нататък.
Последна промяна rozablue на 30 Май 2011, 08:45, променена общо 1 път
rozablue
Потребител

Мнениеот rozablue » 30 Май 2011, 08:45

Интересното е, че никъде не се коментира Закона за наследството - в смисъл,че се нуждае от промяна, а доколкото знам, той е във вида,в който е бил приет още през 40-те години.

Според мен, този закон е в противоречие в Конституцията, тъй като в нея изрично се казва, че частната собственост е неприкосновена.

Това означава,че само собственикът - и никой друг /извън случаите, когато собствеността е резултат на престъпно придобиване/ може да се разпорежда с нея.

Това право е вечно - то не може да зависи от едни или други обстоятелства.
Което означава, че собственикът притежава правото да се разпорежда с личната си собственост по всяко време - т.е. това право над личната му собственост се простира както по време на неговия живот, така и след смъртта му.

Обаче българският Закон за наследството има съвършено друго мнение по въпроса. Той се разпорежда с частната собственост на хората,без да зачита /практически/тяхното мнение и раздава тази собственост на някакви принципи, с които може би собственикът не е съгласен.

Ако собственикът не желае да даде собствеността си на някакви роднини, откъде накъде държавата ще прави това?

Законът за наследството обезценява в най-висока степен правото на собственика да се разпорежда с частната си собственост, лишавайки го от правото да се разпореди с нея след своята смърт КАКТО ТОЙ НАМЕРИ ЗА ДОБРЕ с абсолютно валидно завещание.

Не е ли крайно време ТОЗИ ЗАКОН да се промени?
rozablue
Потребител

Мнениеот doroteq63 » 31 Май 2011, 13:17

Бих искала да попитам. Мъжът ми почина и остави като наследници мен и двамата му сина от предишен брак. По време на брака имаме придобито имущество, което е изцяло купено от мен с пари от продаден наследствен имот. Имам нужните документи. Имат ли право синовете му на това имущество.Мерси предварително.
doroteq63
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 31 Май 2011, 14:32

Ако успеете да докажете ,че е с тези пари-не.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот doroteq63 » 31 Май 2011, 18:33

sunrise написа:Ако успеете да докажете ,че е с тези пари-не.

Имам документи за продажба на наследствения имот и съответно документи за покупките на новите. Може лесно да се установи моята и на починалия ми съпруг пенсия и съответно липсата на други доходи, освен посочените. Този казус трудно доказуем ли е?
doroteq63
Нов потребител

Назад към Семейни казуси