начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

зов за съвет

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

зов за съвет

Мнениеот svetlana54 » 24 Май 2011, 23:08

Искам да напусна работа по чл.327.2 за неплащане на заплата. Имат ли право да ми откажат и как е по-добре да подам заявлението - лично или по пощата? Какъв документ и кога трябва да получа за напускането ми?
svetlana54
Младши потребител

Re: зов за съвет

Мнениеот dessys » 25 Май 2011, 11:51

Не, нямат право да ви откажат. Подавате заявлението както ви харесва. Ако е лично след като ви сложат входящ номер или някой от човешки ресурси да се разпише, че го е приел, правите едно копие за вас. Ако е по пощата на задължително с обратна разписка. Трябва да получите трудовата си книжка (оформена), заповедта за прекратяване и документите, удостоверяващи осигурителен стаж и доход (УП2 и 3, като сроковете за тях са 14-дневен при подадена молба от лицето и 30-дневен без молба при прекратяване). Най-добре си пуснете молба, защото може и да ви помотаят, като не забравите да направите копие за вас.
dessys
Потребител

Мнениеот svetlana54 » 27 Май 2011, 18:28

Благодаря, изпратих Заявлението за напускане по пощата с обратна разписка. Сега трябва да чакам обратната разписка и с нея да отида да си искам документите и да си дам трудовата книжка за оформяне, или да чакам те да ми се обадят? Могат ли да ми скроят номер, какво да очаквам?
svetlana54
Младши потребител

Мнениеот dessys » 27 Май 2011, 20:26

Би следвало да ви потърсят, за да си подпишете заповедта за прекратяване. Ако го направят отивате веднага. Ако не - като получите обратната разписка си занесете трудовата книжка, която трябва в най-кратък срок да ви бъде върната оформена и си напишете молба за документите за пенсиониране. Напомнете им, че за забавяне на документите подлежат на отговорност. Светлана не сте си включили опцията да получавате лични съобщения, за това не съм ви отговорила на другите въпроси.
dessys
Потребител

Мнениеот svetlana54 » 27 Май 2011, 21:56

Благодаря, вече включих опцията за получаване на лични съобщения
svetlana54
Младши потребител

Назад към Трудово право