начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Не разбирам от право - моля дайте съвет.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Не разбирам от право - моля дайте съвет.

Мнениеот makoto » 25 Май 2011, 23:49

Здравейте,
икономист съм по професия и тази материя ми е чужда. Но до колкото прочетох до сега, все ми се струва, че става нещо нередно... Случая е следния:
Приятеля ми отива предната седмица на работа и шефката на офиса в който работеше го привиква и го принуждава да си напише молба за напускане по взаимно съгласие (от същата дата). След това веднага го кара да си събере личните вещи от офиса и да изчезва. Вече една седмица той не е на работа, но заповед за уволнение и трудова книжка все още няма. Има само копие на молбата която си е написал, резюлирана от нея, че е съгласна. Но в крайна сметка не е тя човека който ще му прекрати договора - има си директори. Така, че вече не съм и сигурна прекратен ли му е договора :) Колкото повече мисля върху нещата, толкова повече въпросителни имам:
1.Какъв е законовия срок за да си получи заповедта и тр. книжка? (притеснявам се, че ще изпусне 7 дневния срок за борсата)
2. Ще трябва ли да плаща предизвестието ( казаха ми, че ако е по взаимно съгласие - не би трябвало да имат претенции за оезщетение)
Със сигурност има и още неща, които са неясни за мен, но в главата ми е пълна каша.
Ще съм много благодарна, ако ми помогнете. Благодаря предварително!
makoto
Нов потребител

Re: Не разбирам от право - моля дайте съвет.

Мнениеот dessys » 26 Май 2011, 20:50

makoto написа:1.Какъв е законовия срок за да си получи заповедта и тр. книжка? (притеснявам се, че ще изпусне 7 дневния срок за борсата)

Няма определен законов срок. Работодателят е длъжен незабавно да я предаде на работника/служителя. Дали ще го кани писмено работника/служителя или ще го издирва по телефон - няма значение, длъжен е да му я върне.

makoto написа:2. Ще трябва ли да плаща предизвестието ( казаха ми, че ако е по взаимно съгласие - не би трябвало да имат претенции за оезщетение)

Не, не трябва да плаща. Щом се разделят по взаимно съгласие не би следвало нито една от страните да има претенции за обезщетения и т.н.

makoto написа:Приятеля ми отива предната седмица на работа и шефката на офиса в който работеше го привиква и го принуждава да си напише молба за напускане по взаимно съгласие

Много интересно би ми било да ми кажете как точно е извършена принудата.

makoto написа:Но в крайна сметка не е тя човека който ще му прекрати договора - има си директори.

А да сте чували за делегиране на правомощия?
dessys
Потребител

Мнениеот makoto » 27 Май 2011, 14:44

Благодаря за отговора.
Да, чувала съм за делегиране на права, но силно се съмнявам че тя има чак такива правомощия. Както и да е.
Що се отнася до принудата - изиграла му е някаква постановка, че ще го маха дисциплинарно и той взел че си написал молба по взаимно съгласие ( уж като компромис към него). Аз до колкото съм запозната, за дисциплинарно уволнение трябва да има забележка, предупреждение и чак след това уволнение, трябва да обясни писмено и т.н.
Интересното е , че на молбата шефката само е написала "Съгласна съм да бъде освободен веднага" и се е подписала. Молбата е изпратена в централата, но все още не е подписана от изпълнителните директори, няма заповед да уволнение, тр. му договор все още не е прекратен. Молбата си я е написал на 18,05, Четох в КТ , че ако в 7 дневен срок другата страна не вземе решение, молбата се счита за неприета. Този срок в понеделник ли изтича и какво означава това?- да се връща на работа ли? Ако му я подпишат, могат ли да му я подпишат със задна дата. Питам защото това са си все пак дни трудов стаж, пък и за борсата има значение.
Още веднъж благодаря!
makoto
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 27 Май 2011, 15:25

E , сега със сигурност ще го уволнят дисциплинарно. Как така е решил, като няма заповед да не ходи на работа? Или той нещо премълчава.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот makoto » 27 Май 2011, 15:35

sunrise написа:E , сега със сигурност ще го уволнят дисциплинарно. Как така е решил, като няма заповед да не ходи на работа? Или той нещо премълчава.

Ами шефката на офиса го е накарала да си тръгне. Съобщила е на колегите му, че вече не работи при тях и така.
makoto
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 27 Май 2011, 15:42

А той да не е на 7 години. Хем тя не е директор,хем си тръгва. Ами ако другата страна не се съгласи, той си е направо за дисциплинарно уволнение.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот realist » 27 Май 2011, 18:09

А бил ли е допускан на работа след 18 май? Ако са му казали - уволнен си, върни ключовете за офиса, предавай си нещата и си тръгвай, според мен не е извършил никакво дисциплинарно нарушение.
Ако се е случило така, лицето дори има право на обезшетение за недопускане до работа.
Аз на ваше място щях да се допитам до адвокат, за да се изясни цялата ситуация. Не се плашете, не е чак толкова скъпо.

P.S. Не мога да се съглася, че делегирането на работодателска власт (освен право за налагане на дисциплинарни наказания) е допустимо.
realist
Младши потребител

Мнениеот makoto » 27 Май 2011, 19:20

realist написа:А бил ли е допускан на работа след 18 май? Ако са му казали - уволнен си, върни ключовете за офиса, предавай си нещата и си тръгвай, според мен не е извършил никакво дисциплинарно нарушение.

Не, не е допуснат. Даже е забранила на колежките му да влиза в стаята където му е работното място.
За да са нещата по- ясни ще бъда малко по- конкретна. Става въпрос за банка. Шефката на клона в който той работеше (или работи :) ) го е накарала да си събере нещата, съобщила е на колегите му, че той вече не ранботи там и го е накарала да си тръгне. След това е забраника на колегите му да го допускат до работното му място.
Искам да вметна, че тази жена е абсолютно некомпетентна и назначаването и на тази позиция, според мен, е някаква грешка на природата.
Изпълнителните директори все още не са подписали заповед.
makoto
Нов потребител

Мнениеот makoto » 27 Май 2011, 19:22

makoto написа:Благодаря за отговора.
Молбата си я е написал на 18,05, Четох в КТ , че ако в 7 дневен срок другата страна не вземе решение, молбата се счита за неприета. Този срок в понеделник ли изтича и какво означава това?- да се връща на работа ли? Ако му я подпишат, могат ли да му я подпишат със задна дата.
Още веднъж благодаря!
makoto
Нов потребител

Мнениеот dessys » 27 Май 2011, 20:19

Да, чувала съм за делегиране на права, но силно се съмнявам че тя има чак такива правомощия.

Мило момиче ти се съмнявай колкото си искаш, но за това са назначени тези т.нар. ръководни кадри - за да подбират, оценяват и отсяват кадри, за това и мнението им тип "съгласна съм да бъде освободен" има тежест пред изпълнителните директори, които обикновено дори не знаят за кой става въпрос. Ще ти дам пример с една известна столична холдингова структура - 16 фирми с един изпълнителен директор, който върти бизнес и няма време да се занимава с човешките ресурси. За тая работа е поставил доверени лица на ключови позиции, които решават кой ще работи и кой не, а главният само се разписва без дори да чете за кого точно става дума.

Що се отнася до принудата - изиграла му е някаква постановка, че ще го маха дисциплинарно и той взел че си написал молба по взаимно съгласие ( уж като компромис към него).

Извини ме много, но това ми звучи като оправдание. Пак не виждам принудителни действия. Това, че някой не си знае правата му е изиграло лоша шега.

Аз до колкото съм запозната, за дисциплинарно уволнение трябва да има забележка, предупреждение и чак след това уволнение, трябва да обясни писмено и т.н.

Дисциплинарните наказания не се налагат в поредност, а зависят от характера и тежестта на провинението. И да, има си процедура по налагането на същите, чието неспазване води до отмяна на наказанието, било то и уволнение.

Молбата си я е написал на 18,05, Четох в КТ , че ако в 7 дневен срок другата страна не вземе решение, молбата се счита за неприета. Този срок в понеделник ли изтича и какво означава това?

Срокът вече е изтекъл. Работодателят може да волеизяви със съставяне на заповед за прекратяване, прескачайки писменото известяване на служителя за неговото решение. За това проверете дали наистина няма заповед за прекратяване.

Ако му я подпишат, могат ли да му я подпишат със задна дата.

Могат, само че прекратяването не може да бъде с дата 18-ти, защото изпускат срока за регистрацията и в НАП.

Щом не го допускат до работното място, въпреки че липсва все още волеизявление на страна на работодателя, то приятелят ви не може да бъде уволнен дисциплинарно за неявяване на работа. А щом няма прекратен трудов договор, значи няма законово основание да не бъде допускан до работното място (в тоя случай и обезщетение му дължат).
dessys
Потребител

Мнениеот realist » 28 Май 2011, 10:00

При описаната ситуация, формално погледнато в 7-дневния срок до служителя не е достигнала валидно изразената воля на работодателя за прекратяване на договора, т.е. трудовият договор все още не е прекратен. Не е допустимо прекият ръководител на служителя да изразява волята на работодателя - все пак не той е подписал трудовия договор при назначаването.
Моята препоръка е да изчакате връчването на заповед за прекратяване на договора и още на следващия ден при адвокат да ви подготви нещата за съда.
realist
Младши потребител

Назад към Трудово право