начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Напускане по време на отпуска

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Напускане по време на отпуска

Мнениеот draglexx » 20 Май 2011, 01:27

Здравейте.

Първо да ви попитам дали имам право да напусна без предизвестие (забавят заплатите) по време на платен годишен отпуск?

Второ, ако не става по време на отпуск, мисля да напусна веднага след него. Не съм сигурен обаче дали няма работодателят да е измислил нещо хитро, тъй като случаят е следният. Изплащат ни се заплатите с няколко дена закъснение, но на фишовете ни пише, че те са изплатени десет дена по-рано, а те не са били. Възможно ли е като отида в офиса на работодателя, той да ми покаже фиша и да ми каже, че вече ми е изплатена заплатата (а тя все още да не е) и че няма да ме пусне без предизвестие? Какво мога да направя, за да предотвратя подобен сценарий? Да си извадя банково извлечение?
draglexx
Нов потребител

Re: Напускане по време на отпуска

Мнениеот dessys » 22 Май 2011, 19:43

По време на отпуска не могат да ви прекратят ТД, защото биха си навлекли беля. Подавате си заявление за прекратяване на ползването, а остатъкът би следвало да ви се изплати като обезщетение за неизползван отпуск. Щом бавят и заплатите може да си подадете заявление за напускане без да дължите предизвестие. Проверете в НОИ кога работодателят ви подава Декларация 1 и Декларация 6. Щом говорите за банково извлечение, значи заплатите ви се превеждат по карта. Не е нужно да вадите такова, а датата на фиша да не ви притеснява. При евентуален спор задължение на работодателя е да докаже КОГА е превел парите, а щом хитрува датите със сигурност са различни.
dessys
Потребител

Мнениеот draglexx » 23 Май 2011, 14:03

Благодаря за отговора.

Доколкото разбрах единият вариант е да пусна заявление за прекратяване на отпуската още на 31 май (макар че последният ден от отпуската е именно 31 май) и още същия ден да подам заявление за напускане без предизвестие. По договор заплатите ни трябва да се изплащат до 30-то число на месеца.

Има ли вариант обаче да изчакам да ми свърши отпуската и на 1 юни да подам заявление за напускане без предизвестие, макар и на 31 май да са изплатили заплатите? Тоест изплатили са ги, но със забавяне - имам ли правното основание да напусна на 1 юни при този случай?
draglexx
Нов потребител

Мнениеот da345 » 23 Май 2011, 17:01

От написаното разбирам, че работодателят не е толкова некоректен. Вземането Ви не е определено по основание и размер, и Вие сте се съгласили с тази ситуация. Какво ще спечелите с този 1 ден? /освен РЗ, а тя не е цялата по договор/. В този смисъл на 1 юни що не седнете с работодателя да измислите вариант, вместо да пишете тук?!
da345
Младши потребител

Мнениеот draglexx » 24 Май 2011, 00:34

Защото така или иначе трябва да напускам. Въпросът е, че след като е некоректен (макар и с ден-два), бих могъл да напусна още на 1 юни, а не да чакам до 1 юли.
draglexx
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 24 Май 2011, 09:05

Що не си го кажете направо: "Мога ли да ползвам 3-5 дневното забавяне на превеждането на заплатите като предтекст да напусна без предизвестие, ама и без да дължа обезщетение?"
Нека да помислим логично - до 30.05 трябва да ви бъде изплатена заплатата за ... април или за май? Ако е за април... да, има закъснение, но то е под 1 месец. А ако е за май, мисля че е малко пресилено да говорите за забавяне - та той месеца не е свършил, демек вие все още не сте си я изработили тази заплата, за да претендирате за закъснение в изплащането й.
И какво ви пречи да напуснете на 2 юни, или на 5-ти? Никой не е казал, че трябва да се напуска само на 1-во число? Или ви притеснява да не ви "завлече" с възнаграждението за тия няколко дни?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот draglexx » 24 Май 2011, 14:50

Хах, съвсем не го крия и си го казвам направо - искам да напусна моментално, а не след един месец. И след като работодателят ми ги забавя всеки месец с по няколко дни, то се предполага, че и сега ще ги забави. Следователно защо да не се възползвам? До 30-ти май си чакаме заплатите за април. Те обаче съм сигурен, че ще бъдат изплатени я на втори, я на трети юни. Така през юни ще вземем заплати за април.

Това което питах обаче е дали имам правното основание да напусна на 1 юни, ако работодателят е изплатил заплатите на 31 май (което е малко вероятно, но все пак)? Важи ли още законовото ми право да напусна поради некоректност на работодателя, макар и с вече изплатени заплати?
draglexx
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 25 Май 2011, 09:50

Заплатата ви не е изплатена - на последната дата се плаща за месеца, който свършва.При вас има закъснение от 1 месец. Не съм специалист, ма ... това си е повод, ако си търсите такъв. Все пак вижте дали няма упоменато нещо в трудовия ви договор относно сроковете за изплащане на възнаграждението.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот dessys » 25 Май 2011, 11:19

Никакво закъснение няма от един месец. Повечето фирми практикуват така. За това и в договите им често се споменава "30-то число на месеца, следващ този за който се отнася". Плюсът на това е след като напусне човек да има да взима още една заплата докато не си намери работа (например). Изплащане на заплатите дори с един ден закъснение дава правно основание на служителя да напусне без да дължи предизвестие, защото в КТ нито пише с колко дни е "логично" да се забавят заплатите (един месец е предостатъчен за начисляване на ведомости, подаване на декларации и т.н.), нито дали условието за напускане на съответното основание трябва да бъде нарушавано системно. За това човече, като не ви харесва там - смело напред.
dessys
Потребител

Мнениеот draglexx » 28 Май 2011, 01:41

Благодаря на всички за отговорите ;)
draglexx
Нов потребител

Мнениеот user980 » 24 Юни 2013, 16:11

Здравейте,

Имам следния казус:

Решил съм да напусна фирмата в която работя в момента без предизвестие от 30 дни, тъй като всеки месец от както съм в тази фирма вече 1 година и 10 месеца, заплатите закъсняват с от 3 до 5 седмици. Трябва да взимам заплата на всяко 15-то число на месеца. Сега сме 24.06.2013 г., а аз все още не съм видял парите си за месец май 2013. Също така заплатата ми идва на части, да речем 2 седмици след 15 то число идват 30 %, след което чакам още 10 дни получавам някакви остатачни пари и така нататък. В този ред на мисли, за да съм точен, казвам, че съм на безрочен трудов договор. За първото 6 месечие на 2013 г. не съм използвал и един ден от платения си отпуск за тази 2013 година
Моя работодател не знае за моето решение за напускане.

Преди 10 дни подадох молба за използваето на 10 дни платен отпуск считан от от 01.07.2013 г. до 12.07.2013 г. Съответно излезна ли от офиса този петък съм решил да не стъпвам повече. Молбата ми за платения отпуск е одобрена.
Предвид това, че ще взема 10 дни от платения си отпуск, според мен моя работодател няма какво друго да ми дължи освен заплатата ми за юни месец 2013 г. и за 10 дни платен отпуск /юли 2013/ от които ще се възползвам тъй като вече първата половина на година офицално е изтекла.

Решил съм да се позова на чл. 327, ал.1 т.2 от КТ.
Заплатата ми не я поучавам по банков път, а на ръка, а и рядко се подписвам, че съм я взел, тоест нямам си и на представа какво се случва в счетоводството на фирмата в която работа.

Това което ме интересува е, има ли някакъв проблем ако си пусна заявлението за напускане на 11.07.2013, за това, че считано от 15.07.2013 няма да бъда повече служител на тази фирма. Възможно е докато съм в платен отпуск парите ми за месец май 2013 г., да пристигнат макар и на части и когато дойда на 11.07.2013 в офиса да ми ги дадът накуп, но все пак закъснението си е закъснение.

Освен това, според мен няма да има проблем да си получа парите за юни месец 2013 и за 10 дни отпуск който съм изразходил, тоест които ми се полагат за първите 6 месеца от 2013 г.

Ако греша моля поправете ме. Коментирайте и дайте някакъв адекватен съвет как да постъпя.

По отношение за изплащането на тези 10 дни отпуск само се чудя как ще стане.
Иначе месец юни 2013 си го изработвам целия.
user980
Нов потребител

Мнениеот velislavan » 10 Юли 2013, 11:26

По време на платен отпуск няма да могат да ви освободят, според мен трябва от датата на постъпване на работа след използване на годишната отпуска да се пуска заявление за напускане. Относно за доказване на забавяне на заплати мисля, че ще е малко сложно, защото Вие не получавате по банков път, а и трябва да има на ведомост колко Ви е заплатата и Ваш подпис да е там. Най-добре е да направите справка в НОИ кога са подадени декларации образец 1 и 6 и оттам ще разберете колко е коректен шефа. Имайте впредвид обаче, че декл. обр. 1 и 6 се подават до 25-то число следващ месеца, за който са изплатени заплатите, т.е. за месец май трябва да са изплатени най-късно до 25.06, иначе Вашия шеф ще го потърсят от НАП за неизплатени осигуровки и заплати ( ще има лихви за забавяния и т.н.) При напускане от лицето задължително е да се изплатят навреме заплатата, а каква е причината за забавянето от информацията която сте написали не се разбира, но на това основание чл. 327 ал. 1 т. 2 от КТ малко ще е трудно да напуснете според мен, защото трябва да докажете, че е некоректен в срока за заплащането. Най-добре е да се разберете лично с него - да Ви освободи и да Ви се издължи в указания срок на трудовия договор.
Успех и дано съм била полезна малко! :)
velislavan
Нов потребител

Назад към Трудово право