- Дата и час: 28 Ное 2024, 20:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
разведох се а след 2години разбрах че мъжът ми е имал имот?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
39 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
разведох се а след 2години разбрах че мъжът ми е имал имот?
Моля за помощ за следния казус. С бившият ми съпруг се разведохме преди 2 години 21,04,2009г по взаимно съгласие. Всичко вървеше наред допреди 3 месеца когато получих бележка от общината за дължим данък върху апартамент. При проучване от къде дължа тези данъци разбрах че дваисет дена преди развода 01,04,2009 г съпруга ми е закупил апартамент за което до момента не съм знаела. В тези две години от развода отношенията ни се влошиха но бяха поносими, в момента в който той не разбра че съм разбрала за покупката на този апартамент относно пристигналите бележки за дължим данък. Тъй като не ми плаща редовно издръжката на децата реших да подам жалба в съда за това, а днес разбрах от приятелка че той същия подготвял продажба на апартамента защото не искал да рискува евентуално да не се сетя да си поискам правата и върху него. Питането мие имам ли право аз върху този апартамент който дефакто е придобит по време на брака ни, и сега той възможно ли е да го продаде без мое съгласие тъй като в документа за покупкопродажбата е вписано само неговото име като куповач ? Моля за някакво мнение и предложения какво мога да направя в случая?
- petia7777777
- Младши потребител
Re: разведох се а след 2години разбрах че мъжът ми е имал имот?
Можете да искате анулиране на сделка.
Възбрана на имота.
Можете да искате и делба направо.
Възбрана на имота.
Можете да искате и делба направо.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Сделката си е валидна доколкото е купен апартамент от единия съпруг, но апартаментът се явява СИО, щом е придобит по време на брака, освен ако нямате помежду си брачен договор, който да предвижда друго. В такъв случай, според мен, би трябвало да си предявите иск за делба, това ми звучи най - логично и разумно. И то задължително с упълномощен адвокат, защото тези производства са доста сложни и изискват специални юридически умения.
- nk7702n
- Старши потребител
Адвокат дело за делба вписване на ИМ.
Но, дори и да продаде( в което се съмнявам, но Нотариуси се намират)- делба ще има.
По бракоразводното дело- молба за изпълнителен лист изпълнително дело възбрана на имота. Това ви препоръчвам да сторите час по-скоро( обезпечете вземането на децата си).
Сладури всякакви, но и вие имате полезни ходове.
По въпроса имате ли права върху жилището- трябва да се изследват относими факти, но презумпцията е 1/2 за вас( претенция за по-голям принос времето му е изтекло).
Но, дори и да продаде( в което се съмнявам, но Нотариуси се намират)- делба ще има.
По бракоразводното дело- молба за изпълнителен лист изпълнително дело възбрана на имота. Това ви препоръчвам да сторите час по-скоро( обезпечете вземането на децата си).
Сладури всякакви, но и вие имате полезни ходове.
По въпроса имате ли права върху жилището- трябва да се изследват относими факти, но презумпцията е 1/2 за вас( претенция за по-голям принос времето му е изтекло).
- Гост.
- Старши потребител
nk7702n написа:Сделката си е валидна доколкото е купен апартамент от единия съпруг, но апартаментът се явява СИО, щом е придобит по време на брака, освен ако нямате помежду си брачен договор, който да предвижда друго. В такъв случай, според мен, би трябвало да си предявите иск за делба, това ми звучи най - логично и разумно. И то задължително с упълномощен адвокат, защото тези производства са доста сложни и изискват специални юридически умения.
Това пък въобще не е така. Защото се изисква и съвместен принос. Някак ми е странно единия съпруг да заделя от общите средства толкова, че да купи апартамент. По-скоро ще е нещо друго.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:nk7702n написа:Сделката си е валидна доколкото е купен апартамент от единия съпруг, но апартаментът се явява СИО, щом е придобит по време на брака, освен ако нямате помежду си брачен договор, който да предвижда друго. В такъв случай, според мен, би трябвало да си предявите иск за делба, това ми звучи най - логично и разумно. И то задължително с упълномощен адвокат, защото тези производства са доста сложни и изискват специални юридически умения.
Това пък въобще не е така. Защото се изисква и съвместен принос. Някак ми е странно единия съпруг да заделя от общите средства толкова, че да купи апартамент. По-скоро ще е нещо друго.
Въпросът относно съвместния принос е от значение, но доколкото бракоразводното дело е приключило, не считам, че може да се преценя тепърва кой какъв принос и имал и съответно да се претендира за по - голям дял от единия от двамата.
Последна промяна nk7702n на 12 Май 2011, 14:27, променена общо 1 път
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:sunrise написа:nk7702n написа:Сделката си е валидна доколкото е купен апартамент от единия съпруг, но апартаментът се явява СИО, щом е придобит по време на брака, освен ако нямате помежду си брачен договор, който да предвижда друго. В такъв случай, според мен, би трябвало да си предявите иск за делба, това ми звучи най - логично и разумно. И то задължително с упълномощен адвокат, защото тези производства са доста сложни и изискват специални юридически умения.
Въпросът относно съвместния принос се разглежда в хода на бракоразводното дело, ама то вече е приключило, така че как тепърва ще се установява кой какъв принос е имал и кой на какъв дял има право!? В такъв смисъл съм го оставила без коментар.
Дали? Ами ако му е дарен имотът от какъв зор ще доказва липса на принос от страна на съпругата? То и не вярвам някой съдия да го допусне.
- sunrise
- Активен потребител
Ако му е дарен, ама в поста пише, че е купен. Така че, не се знае каква е истината...
- nk7702n
- Старши потребител
Така е,но парите могат да са дарени ,наследство и т.н.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:Така е,но парите могат да са дарени ,наследство и т.н.
Въпрос на главно и пълно доказване от съделителя в евентуалното делбено дело( рискът е само по отношение разноските).
Някак поведението на татето с оглед описаното горе, не ми дава и косвени индикации за хипотезата на чл 23.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря за насоките. Апартамента е продаден на бившият ми съпруг от неговите родители за сума по данъчна оценка, пари дали са давани всъщност не знам. Има и договор за покупко продажба, не е дарение, а за това разбрах като получих бележка от общината, че дължа данък. Направих справка в бракоразводното и договора за покупкопродажбата и се установи, че това е сторено 20 дни преди развода, сега бившият ми разбра,че съм разбрала, и се страхува да нямам претенции, и е започнал да разпитва как може да го продаде. На бракоразводното дело заявихме, че нямаме придобито имущество по време на брака. В същото време аз съм държавен служител и подавам декларации, че нямам имущество живея на квартира и получавам квартирни. Може ли така да ме осъдят за неверни данни, ситуацията е много сложна, все пак той умишлено не ме е уведомил за покупкопродажбата на апартамента за да се разведем по бързо. Ако успее все пак да продаде апартамента има доста приятели и познати аз какво мога да направя?
- petia7777777
- Младши потребител
Както сме Ви писали по - горе, отивайте веднага при адвокат, преди съпругът Ви да е предприел нещо против Вашите интереси, евентуално да е продал имата, имате права, защитете ги.
- nk7702n
- Старши потребител
Симулативна продажба прикриваща дарение, която е опит да се постигне друга цел( гимнастики ), но която ще ви помогне сега да обезпечите ритмичността на издръжката.
Първи работен ден от следваща седмица - отивате в съда постановил бракоразводното ви дело( с доказателства за внесена ДТ в размер на 5.00лв. по същото)- депозирате молба за ИЛ- когато се снабдите с него( отнема 7 дни) веднага при ЧСИ с копие от НА за имота и искане за възбрана.
От друга страна след като се наложи възбрана на имота вече нямате право да декларирате фактите, които до сега- има имот придобит в режим на СИО( за сега), за което сте придобила знание едва тази седмица. Обърнете се по този въпрос към съответния служител в ДПОЧР по месторабота- колегата ще ви даде указания.
Това е което може да постигнете- останалото е обречено( според зависи поведението на бившите ви свекър и свекърва), но смятам, че няма да спечелите.
Първи работен ден от следваща седмица - отивате в съда постановил бракоразводното ви дело( с доказателства за внесена ДТ в размер на 5.00лв. по същото)- депозирате молба за ИЛ- когато се снабдите с него( отнема 7 дни) веднага при ЧСИ с копие от НА за имота и искане за възбрана.
От друга страна след като се наложи възбрана на имота вече нямате право да декларирате фактите, които до сега- има имот придобит в режим на СИО( за сега), за което сте придобила знание едва тази седмица. Обърнете се по този въпрос към съответния служител в ДПОЧР по месторабота- колегата ще ви даде указания.
Това е което може да постигнете- останалото е обречено( според зависи поведението на бившите ви свекър и свекърва), но смятам, че няма да спечелите.
- Гост.
- Старши потребител
за апартамента разбрах а за издръжката някакви насоки да ми дадете, реално той ми даваше от време на време някакви пари на ръка, по документи никакви издръжката е по 50 лева за двете деца, откакто е в чужбина не ми е изпращал никакви в момента е тук но след 20 дена се готви да заминава, мога ли по някакъв начин да го спра да излиза в чужбина преди да ми е дал парите за издръжката или нещо такова, защото след това от умрял писмо .......... много съм объркана и в затруднено положение за първи път се сблъсквам с такава ситуация
- petia7777777
- Младши потребител
За адвокат сте- заради размера на издръжката , заради неплащането и ... за да защитите интересите на децата си. Колкото и да си пишем тук има доста работа да се свърши.
Не можете да го спрете да напуска пределите на РБ( от друга страна може и да може - една подписка би го мотивирала да плати изцяло дълга, но рискувате отношенията ви съвсем да се обледят)...
Заделете някаква сума и посетете адвокат- там след като се запознае с документацията ще решите- какво и как( според зависи стратегията).
Не можете да го спрете да напуска пределите на РБ( от друга страна може и да може - една подписка би го мотивирала да плати изцяло дълга, но рискувате отношенията ви съвсем да се обледят)...
Заделете някаква сума и посетете адвокат- там след като се запознае с документацията ще решите- какво и как( според зависи стратегията).
- Гост.
- Старши потребител
Мддаааа…
Ето го типичния пример, как … единият от съпрузите/в случая бивш/ без да си е мръднал …. пръста … и в резултат на казуистичното четене на ЧАСТ от закона ..вече се има за собственик.
Сугестиран, че е в правото си да иска , да иска и пак да иска.
Щото той като иска е готов и малко да даде.
Е къде му е приноса на тоЗ съпруг за придобиването, „ по време на брака „ ?
А тъй наречената „покупка” и то между родители и низходящ е най-вероятно по ЗУЖВГМЖСВ, за да си осребрят ..ограбеното чакане.
Скъпи колети юристи, и адвокати в частност, погледнете истината в очите.
Претендентката няма никакъв принос за това придобиване,поради което и не може да има дял.Не се подвеждайте от „по време на брака”. Още повече ,че вероятно, доколкото развода е по взаимно съгласие, там тя-претендентката се е подписала, че ….. знаете кво се пише. Така, че по-споко.
Ето го типичния пример, как … единият от съпрузите/в случая бивш/ без да си е мръднал …. пръста … и в резултат на казуистичното четене на ЧАСТ от закона ..вече се има за собственик.
Сугестиран, че е в правото си да иска , да иска и пак да иска.
Щото той като иска е готов и малко да даде.
Е къде му е приноса на тоЗ съпруг за придобиването, „ по време на брака „ ?
А тъй наречената „покупка” и то между родители и низходящ е най-вероятно по ЗУЖВГМЖСВ, за да си осребрят ..ограбеното чакане.
Скъпи колети юристи, и адвокати в частност, погледнете истината в очите.
Претендентката няма никакъв принос за това придобиване,поради което и не може да има дял.Не се подвеждайте от „по време на брака”. Още повече ,че вероятно, доколкото развода е по взаимно съгласие, там тя-претендентката се е подписала, че ….. знаете кво се пише. Така, че по-споко.
Тук строгостта на законите се компенсира с тяхното неизпълнение
- valentor
- Младши потребител
Да, и това е вероятна възможност ( признавам не бях се сетила за нея), която съвсем лесно може да се установи- едното копие от акта за придобиване на имота ще даде заветния отговор.
Всъщност би ми било интересно да се сподели, след проверката, дали изрично в НА е записано, че имота се закупува по реда и условията на ЗУЖВГМЖСВ.
За да съм наясно до каква степен лично, чрез написаното от мен, съм подпомогнала сугестията по темата.
Всъщност би ми било интересно да се сподели, след проверката, дали изрично в НА е записано, че имота се закупува по реда и условията на ЗУЖВГМЖСВ.
За да съм наясно до каква степен лично, чрез написаното от мен, съм подпомогнала сугестията по темата.
- Гост.
- Старши потребител
Подозирах,че ще е нещо подобно. Не знаем какви са мотивите, но не е трудно да се докаже симулация. Въпроса за морала на питащата оставам за нея.
- sunrise
- Активен потребител
И аз не се бях сетила за този вариант.
- nk7702n
- Старши потребител
моля Ви помогнете защото или аз съм глупава или адвокатката при която бях,
1. Имам декларация подадена от бившия ми за придобит имот в която е декларирал, че е женен за мен и аз съм собственик на 1)2 от апартамента, но егенето ми е написано грешно!!!!!!!!!!!!!!!
2. В договора за покупкопродажба не се посочва моето име а само неговото като нотариуската е пропуснала да му изиска документ за семейно положение!
3. В общината все още ми се начислява данък за собственост на 1(2 от апартамента
4. Имам издадено удостоверение от съда за 10 години назад, че несъм извършвала зделки за придобиване на имущество ( това го направих във връзка по подаване на документи за кандидатстване за общинско жилище)
И на всичкото отгоре адвокатката ми каза, че нямам шансове да получа нищо или ако получа нещо ще е много трудно доказуемо трябва да платя между 400 - 600 лева разноски
Дайте идеи какво да правя, бившия е насочил всички усилия да го продаде. Не ми е плащал издръжка за 3 години вече, по повод пусната от мен жалба за това е обяснил, че ми е дал над 10 000 лева на ръща за подаръци и издръжка и е посочил някакви свидетели, но документ никакъв, на кварталния му се оказва натиск да бави преписката и не я пуска още до прокуратурата
1. Имам декларация подадена от бившия ми за придобит имот в която е декларирал, че е женен за мен и аз съм собственик на 1)2 от апартамента, но егенето ми е написано грешно!!!!!!!!!!!!!!!
2. В договора за покупкопродажба не се посочва моето име а само неговото като нотариуската е пропуснала да му изиска документ за семейно положение!
3. В общината все още ми се начислява данък за собственост на 1(2 от апартамента
4. Имам издадено удостоверение от съда за 10 години назад, че несъм извършвала зделки за придобиване на имущество ( това го направих във връзка по подаване на документи за кандидатстване за общинско жилище)
И на всичкото отгоре адвокатката ми каза, че нямам шансове да получа нищо или ако получа нещо ще е много трудно доказуемо трябва да платя между 400 - 600 лева разноски
Дайте идеи какво да правя, бившия е насочил всички усилия да го продаде. Не ми е плащал издръжка за 3 години вече, по повод пусната от мен жалба за това е обяснил, че ми е дал над 10 000 лева на ръща за подаръци и издръжка и е посочил някакви свидетели, но документ никакъв, на кварталния му се оказва натиск да бави преписката и не я пуска още до прокуратурата
- petia7777777
- Младши потребител
39 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|