- Дата и час: 28 Ное 2024, 23:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Издръжка за минал период
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Издръжка за минал период
Здравейте,
бих искала да задам и моя въпрос. Имам влязло в сила решение на съда за прекратяване на брак с дата юни 2009г. В него е упоменато, че бившият ми съпруг дължи месечна издръжка за малолетното ни дете в размер на 100лв. До момента той е превел еднократно 500лв. Днес направих консултация с адвокат и тя ме уверява,че мога да търся издръжка с давност 1 година назад от подаване на исковата молба, позовавайки се на чл. 149 от семейния кодекс. Четейки форумите в интернет, оставям с друго впечетление. При влязло в сила решение имам право да си търся пълния размер на издръжката. Моля за разяснение.
Благодаря!
бих искала да задам и моя въпрос. Имам влязло в сила решение на съда за прекратяване на брак с дата юни 2009г. В него е упоменато, че бившият ми съпруг дължи месечна издръжка за малолетното ни дете в размер на 100лв. До момента той е превел еднократно 500лв. Днес направих консултация с адвокат и тя ме уверява,че мога да търся издръжка с давност 1 година назад от подаване на исковата молба, позовавайки се на чл. 149 от семейния кодекс. Четейки форумите в интернет, оставям с друго впечетление. При влязло в сила решение имам право да си търся пълния размер на издръжката. Моля за разяснение.
Благодаря!
- njorova
- Нов потребител
Re: Издръжка за минал период
Ами вижте си в осъдителното решение считано от кога се дължи издръжката, в него трябва да е посочено. Имате право на издръжка най-рано от една година преди подаване на исковата молба, но следва да погледнете в решението от кога тече периодът за изплащане на издръжката.
Можете да си извадите изпълнителен лист и да образувате изпълнително дело при ДСИ или ЧСИ, за принудително събиране на сумата.
Можете да си извадите изпълнителен лист и да образувате изпълнително дело при ДСИ или ЧСИ, за принудително събиране на сумата.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Днес направих консултация с адвокат и тя ме уверява,че мога да търся издръжка с давност 1 година назад от подаване на исковата молба, позовавайки се на чл. 149 от семейния кодекс.
Това е плод на недоразумение.
kalahan2008 написа:...Можете да си извадите изпълнителен лист и да образувате изпълнително дело при ДСИ или ЧСИ, за принудително събиране на сумата.
е най-правилното разрешение , що се отнася до дължимите суми по вече постановеното СР.
Друг е въпросът, че може да искате увеличаване на присъдения размер на издръжката- считано от дата на депозиране на ИМ.
- Гост.
- Старши потребител
В съдебното решение изрично е упоменато:" месечната издръжка се дължи считано от датата на решението на бракоразводното дело, до настъпване на законна причина за изменение или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска"
Въпросът ми е, в исковата молбата какъв период трябва да се посочи за година назад или за 17 месеца?
Въпросът ми е, в исковата молбата какъв период трябва да се посочи за година назад или за 17 месеца?
- njorova
- Нов потребител
njorova написа:В съдебното решение изрично е упоменато:" месечната издръжка се дължи считано от датата на решението на бракоразводното дело, до настъпване на законна причина за изменение или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска"
Вече е ясно от къде произтича недоразумението...
Нямате право да искате от съда да преразгледа размера на ВЕЧЕ постановената издръжка( нито година назад, нито 17 месеца). Депозирайте си една молба( повечето съдилища дават вече бланкови молби) по същото дело да ви издаде изпълнителен лист за вземанията и въоръжена с него посетете съдебен изпълнител, където ще се образува изпълнително дело, по което принудително ще съберат дължимите до момента суми ведно с лихвата.
Това е по този въпрос. За бъдещи възможности- изречение последно от предишния ми пост( съвсем различни неща са).
- Гост.
- Старши потребител
njorova написа:В съдебното решение изрично е упоменато:" месечната издръжка се дължи считано от датата на решението на бракоразводното дело, до настъпване на законна причина за изменение или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска"
- Код за потвърждение: Избери целия код
Ето един пример ИМ е заведена на 15.04.2011г и периода за който може да търсите плащане е до 15.04.2010г заедно със законна лихва.Реално по 149 СК.
-
Pause - Активен потребител
Pause написа:njorova написа:В съдебното решение изрично е упоменато:" месечната издръжка се дължи считано от датата на решението на бракоразводното дело, до настъпване на законна причина за изменение или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска"
- Код за потвърждение: Избери целия код
Ето един пример ИМ е заведена на 15.04.2011г и периода за който може да търсите плащане е до 15.04.2010г заедно със законна лихва.Реално по 149 СК.
Ако малко пооткрехнеш същината на предложението си, предвид фактологията изложена тук ще ми е по-лесно да разбера замисъла. Някак не вярвам да постваш СР, в което е допуснат иск по 149, при вече постановена издръжка.
- Гост.
- Старши потребител
Не желая увеличение на издръжката, а нейното изплащане. И тъй като за период от 22 месеца( от решението на съда) аз съм получила издръжка за 5 от общо 22,е ли възможно да получа остатъка от 17 или само 12 издръжки?
- njorova
- Нов потребител
njorova написа:Не желая увеличение на издръжката, а нейното изплащане. И тъй като за период от 22 месеца( от решението на съда) аз съм получила издръжка за 5 от общо 22,е ли възможно да получа остатъка от 17 или само 12 издръжки?
Да! Обясних ви го: Депозирайте 1. молба( повечето съдилища дават вече бланкови ) по същото дело( бракоразводното- бел. моя) 2. да ви издаде изпълнителен лист за вземанията и 3. въоръжена с него посетете съдебен изпълнител, където ще се образува изпълнително дело, по което принудително ще съберат дължимите до момента суми ведно с лихвата.
Три стъпки само.
Последна промяна poli_g на 12 Май 2011, 16:11, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
njorova написа:Не желая увеличение на издръжката, а нейното изплащане. И тъй като за период от 22 месеца( от решението на съда) аз съм получила издръжка за 5 от общо 22,е ли възможно да получа остатъка от 17 или само 12 издръжки?
Когато Ви е съдебно присъдена издръжката след като се снабдите с изпълнителен лист може да я търсите до 5 години назад,а ако решението е по-ново от влизането му в сила.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:njorova написа:Не желая увеличение на издръжката, а нейното изплащане. И тъй като за период от 22 месеца( от решението на съда) аз съм получила издръжка за 5 от общо 22,е ли възможно да получа остатъка от 17 или само 12 издръжки?
Когато Ви е съдебно присъдена издръжката след като се снабдите с изпълнителен лист може да я търсите до 5 години назад,а ако решението е по-ново от влизането му в сила.
Отново с този спор, но с вас е интересно да коментирам давността и нейните проявни форми по отношение вземания за издръжка.
- Гост.
- Старши потребител
sunrise написа:Когато Ви е съдебно присъдена издръжката след като се снабдите с изпълнителен лист може да я търсите до 5 години назад,а ако решението е по-ново от влизането му в сила.
Не е ли 3 години (издръжката не е ли периодично плащане-всеки месец)?
- kalahan2008
- Активен потребител
Чл. 117. От прекъсването на давността почва да тече нова давност.
(Ал. 2 изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Ако вземането е установено със съдебно решение, срокът на новата давност е всякога пет години
- Гост.
- Старши потребител
Вярно, а аз се обърках от това, което нашият министър на финансите е написал на общините в Указание Изх. № 91-00-907. София, 11.10.2010 г. на Министерство на финансите:
Нещо се обърках - министърът ли не е в час или аз?
2. Погасителна давност:
Съгласно нормата на чл. 4 от НРИДПИ общината изплаща неизплатената издръжка по писмено искане и декларация от взискателя, че той не е получавал суми за издръжка направо от длъжника за посочения в искането период, които се подават чрез съдебния изпълнител, при който е образувано изпълнителното дело. В тази връзка е необходимо при всеки отделен случай за изплащане от общината на присъдена издръжка да се преценяват конкретните факти и обстоятелства, при спазване нормите за погасяване на вземането по давност, регламентирани в чл. 110 – чл. 120 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Тъй като съгласно чл. 120, ал. 1 от ЗЗД давността не се прилага служебно, както съдебният изпълнител, така и общинските служители са длъжни да следят дали вземането на взискателя не е погасено по давност и ако същото е погасено да откажат събирането, съответно изплащането му. За присъдената издръжка, изплащана от държавата, се прилага разпоредбата на буква „в” на чл. 111 от ЗЗД, която гласи, че с изтичане на тригодишна давност се погасяват вземания за наем, за лихви и за други периодични плащания.
Нещо се обърках - министърът ли не е в час или аз?
- kalahan2008
- Активен потребител
Без да се опитвам да ви въвеждам в заблуда така мисля.
Новата погасителна давност 5 години понеже искът е уважен Чл116 в,, ЗЗД казва предприемане на действия за принудително изпълнение,а такива се предприемат с изпълнителен титул в случая СР,и Чл117 ал2 ЗЗД така постановява установено със съдебно решение.
Новата погасителна давност 5 години понеже искът е уважен Чл116 в,, ЗЗД казва предприемане на действия за принудително изпълнение,а такива се предприемат с изпълнителен титул в случая СР,и Чл117 ал2 ЗЗД така постановява установено със съдебно решение.
-
Pause - Активен потребител
МФ ще напишат всичко, за да не се плати( не стига, че ги карат да минават през иглено ухо, за да си получат сумите)
Спорът тръгва от това единствено СР:
Спорът тръгва от това единствено СР:
Но резултатите са тези:РЕШЕНИЕ № 1041 ОТ 23.Х.1986 Г. ПО ГР. Д. № 762/85 Г., II Г. О.
РАЗПОРЕДБАТА НА ЧЛ.133, 6. "А" ЗЗД НЯМА ПРИЛОЖЕНИЕ В ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ДЕЦА И РОДИТЕЛИ, КОГАТО ПОСЛЕДНИТЕ НЕ УПРАЖНЯВАТ РОДИТЕЛСКИ ПРАВА.
ЗЗДЧл. 111, б. "в" във връзка с чл. 115 б. "а"
Ищцата Е. А. е осъдила бившия си съпруг, ответника К. Л., да й заплаща като майка и законна представителка на малолетна й син А. по 25 лв. месечна издръжка, считано, от 1.VII.1977 г. до настъпване на законна причина за изменяването или прекратяването на издръжката.
Изпълнителния лист за присъдената й издръжка обаче тя депозирала при съдия-изпълнителя едва през 1984 г., когато било образувано и. д. № 570/84 г. След получаването на призовката за доброволно изпълнение за минало време длъжникът възразил, че вземането, на взискателката извън трите години назад по чл. 111, б. "в" ЗЗД е погасено по дарност и е поискал това да бъде взето предвид. Въпреки изричното възражение да длъжника съдия-изпълнителят пристъпил към принудително събиране на издръжката за минало време изцяло - от 1.VII.1977г, . Длъжникът обжалвал тези действия на съдия-изпълнителя пред С. районен съд, който с решение потвърдил действията на съдия-изпълнителя, а молбата на длъжника оставил без уважение. Съображенията на съдия-изпълнителя на районния съд за оставяне без уважение на възражението на длъжника за погасяване на част от задълженията му за издръжка за минало време като погасено по давност се основават на разпоредбата на чл. 115, б. "а", според която давност не тече между родители и деца, докато родителите упражняват родителските прави.
Това разбиране на закона е неправилно. Разпоредбата на чл. 115, б. "а" ЗЗД няма приложение в отношенията между деца и родители, когато последните неупражняват родителски права. А поделото е установено, че с бракоразводното решение упражняването на родителските права по отношение на малолетния син на страните А. е възложено на майката Е. А. При това положение вземането на взискателката за издръжка за минало време извън трите години назад по чл. 111, б. "в" ЗЗД е погасено по давност.
- Гост.
- Старши потребител
Поли, нима искаш да намекнеш, че един МИНИСТЪР, и то на финансите, не е в час с българското законодателство?
Ignoratio legis neminem excusat...
Ignoratio legis neminem excusat...
- kalahan2008
- Активен потребител
и аз съм в същата ситоация имам пуснат ил и вече една година немога да си взема издръжката за минал период както и настояща не се плаща.Вцера получих и заплахи по телефона да го оставя на мира и да не търся пари щал да ме съди и да ми вземе жилището.при развода се подписа,че на мен остава започната къща в строеж и детето остава при мен като той ще плаща издръжка.искам да попитам развода влезе в сила на 26.11.08г.може ли да обжалва собствеността.
- tsveti78
- Младши потребител
Не може, решението вече е влязло в законна сила.
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:Не може, решението вече е влязло в законна сила.
Да ,ама по-вероятно е да е останало ползването , а не собствеността.
- sunrise
- Активен потребител
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|