начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

платен годишен отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

платен годишен отпуск

Мнениеот anny_ilcheva » 10 Май 2011, 12:25

Имам ли право на платен годишен отпуск, ако нямам минимум 8 месеца служебен стаж, но съм придобила право на отпуск, тъй като преди да постъпя на държавна служба съм работила по трудово правоотношение и имам необходимите минимални 8 месеца? Благодаря!
anny_ilcheva
Нов потребител

Re: платен годишен отпуск

Мнениеот Raffaello » 11 Май 2011, 11:20

Не, нямате право на платен годишен отпуск докато не придобиете 8 месеца служебен стаж.

Нормата на чл. 56 (1) ЗДСл е императивна и предпоставката за придобиване право на отпуск е 8 месеца служебен стаж, т.е. стажът придобит по трудово правоотношение не може да бъде включен към този по служебното, за да се достигне до 8 месеца.

чл. 115 дава определение на служебен стаж - Служебен стаж по смисъла на този закон е времето, през което държавният служител е работил на държавна служба, включително и на стажантски длъжности, доколкото друго не е предвидено в този или в друг закон.

До придобиването на 8 месеца служебен стаж имате право да поискате ползване на неплатен отпуск.
Raffaello
Младши потребител

Re: платен годишен отпуск

Мнениеот anny_ilcheva » 11 Май 2011, 13:37

Благодаря много за информацията!
anny_ilcheva
Нов потребител

Назад към Трудово право