начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Притеснена относно споразумение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Притеснена относно споразумение

Мнениеот butterfly123 » 10 Май 2011, 20:59

Преди година работих 3 год.за фирма,която мибеше дала да подпиша документ че нямам право да работя същата работа 3 години след напускането ми.Наложи се да си сменя местожителството и поисках да ме преместят в новия град дори и на по-ниска позиция.Получих отказ и се наложи да напусна по взаимно съгласие.Имаше едно exit интервю ,което било задължително при напускане от фирмата.Попълних го и вътре изрично написах че ми отказват преместване и го приснех,но после видях че е трябвало и шефа ми да го приеме и подпише а главната касиерка ми го даде да го попълня.Сега имам възможност да работя в същата сфера,но се притеснявам да не се заядат с мен и да вземат да ме съдят.Имам нужда от съвет как да постъпя да се обадя в централата и да питам дали това изходящо интервю е достигнало до там,ама може да се осъмнят защо се интересувам.Преди да си взема документите и да напусна бях в болнични и като попълвах тази анкета шефа го нямаше.Моля за съвет.
butterfly123
Нов потребител

Re: Притеснена относно споразумение

Мнениеот TheOldMan » 11 Май 2011, 00:21

Нямат право да ви ограничават в избора на професия след като сте напуснали. Или поне не безвъзмездно :) Ако се навият да ви плащат за да не работите при конкуренцията - става, но просто ей тъй ...
Кодекса на труда е категоричен за този случай. Конституцията също. А и погледнато реално - това условие е било част от вашия трудов договор. Договора е прекратен, взаимоотношенията ви с работодателя също, така че ... почвайте си новата работа спокойно.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот vili » 11 Май 2011, 00:31

Не разбирам къде е проблема. Работили сте във фирма, която Ви е забранила конкурентна дейност до 3 години след напускането.Вероятно това е включено като клауза в трудовия договор, но погледнете има ли санкция при неизпълнение на това задължение и каква е санкцията. След това доколкото разбирам сте били на работа в друга фирма със същата дейност и най-накрая се връщате отново в първата фирма. Вижте в договора има ли предвидена санкция, в противен случай могат да Ви търсят отговорност само ако сте причинили вреди на бившия си работодател.
vili
Потребител

Мнениеот butterfly123 » 11 Май 2011, 08:49

Вили,не не съм работила все още за конкурентна фирма,но ми предлагат работа.В моя трудов договор няма това споразумение,но те ни ги даваха в началото като започваш работа като отделна бланка.Вече не си спомням но неустойката им беше някъде към 10 хил.лева(толкова били вложели за обучението на един служител).Иначе аз няколко пъти през годината се опитвах да започна работа пак при тях,но те категорично ми отказаха макар че наеха нов персонал и отвориха още един клон.
butterfly123
Нов потребител

Назад към Трудово право