начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Религиозните свободи

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Религиозните свободи

Мнениеот hidden » 22 Апр 2011, 11:03

kostadin_yordanov написа:
hidden написа:... да наричате един български хан "главорез", ...

А Вие как наричате владетел, който е изклал цели родове в собствената си държава, защото главите на някои от семействата в тези родове не са били съгласни с него? Аз не съм историк, но от всичко, с което съм се запознал по въпроса, като имате предвид че проявявам особен интерес, съм останал с убеждението, че този Борис-Михаил е не просто главорез, а е и предател на българските национални интереси

Именно, Вие не сте историк, не сте и юрист, но си позволявате да давате оценки въз основа на компетентност и знания, които не притежавате. Становището на българските историци е точно обратното на Вашето. Становището на българските юристи за Конституцията относно религиозните свободи е противоположно на Вашето.
На знам какъв сте по образование, но това е все едноако сте монтьор, аз да се опитвам да Ви кажа, че разбирам повече от ремонт на коли, отколкото Вас. Това не само че е глупаво, но и в някои случаи - опасно.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 22 Апр 2011, 12:54

hidden написа:... Становището на българските историци е точно обратното на Вашето. ...

Може историци. Но що се касае до българскиТЕ историци, онова, което твърдите, не е вярно. Потърсете, поинтересувайте се, и сигурно ще попаднете на споровете, които се водят в тази научна общност. А като се има предвид кой е написал още „История славяноболгарская“ и как после се развива това познание в България с патроните на университети като Софийския и Пловдивския, разбира се, не без руска подкрепа, защото все пак става въпрос за източноправославното вероизповедание, може да стигнете и до отговора на въпроса защо се е наложило тъкмо мнението, което Ви е известно

hidden написа:... Становището на българските юристи за Конституцията относно религиозните свободи е противоположно на Вашето. ...

Е кои юристи, несъпричастни с християнството, изразяват противоположно на моето становище? В началото на темата помолих да се абстрахирате от собствената си религиозна принадлежност, но от всичко, което сте изписали до момента по темата, става ясно, че фактически това не е възможно
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот hidden » 22 Апр 2011, 13:14

hidden написа:... Становището на българските историци е точно обратното на Вашето. ...

Може историци. Но що се касае до българскиТЕ историци, онова, което твърдите, не е вярно. Потърсете, поинтересувайте се, и сигурно ще попаднете на споровете, които се водят в тази научна общност. А като се има предвид кой е написал още „История славяноболгарская“ и как после се развива това познание в България с патроните на университети като Софийския и Пловдивския, разбира се, не без руска подкрепа, защото все пак става въпрос за източноправославното вероизповедание, може да стигнете и до отговора на въпроса защо се е наложило тъкмо мнението, което Ви е известно

Значи според Вас вашето мнение е по-обективно и правилно от това на утвърдени историци?
hidden написа:... Становището на българските юристи за Конституцията относно религиозните свободи е противоположно на Вашето. ...

Е кои юристи, несъпричастни с християнството, изразяват противоположно на моето становище? В началото на темата помолих да се абстрахирате от собствената си религиозна принадлежност, но от всичко, което сте изписали до момента по темата, става ясно, че фактически това не е възможно

Всички юристи, които взеха участие в тази тема, изразиха становище, противоположно на Вашето, без значение на своята религиозна принадлежност. Между другото, изобщо нямате представа каква е моята религиозна принадлежност и дали изобщо съществува такава. А Вашата каква е? И тя прави ли Ви обективен?
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 22 Апр 2011, 14:27

hidden написа:...
Всички юристи, които взеха участие в тази тема, изразиха становище, противоположно на Вашето, без значение на своята религиозна принадлежност. Между другото, изобщо нямате представа каква е моята религиозна принадлежност и дали изобщо съществува такава. ...

Интересно, а Вие от къде знаете за „всички“? Повечето от участниците тук дори не са си написали имената, в т.ч. и Вие участвате като анонимен

Така че, нека повторя въпроса -- кои юристи, несъпричастни с християнството, изразяват противоположно на моето становище? Посочете поне един, двама
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот hidden » 22 Апр 2011, 15:02

Ами например inspectora сам заяви, че не е съпричастен към християнството. Аз също не съм, просто ме дразни Вашето упорство и тесногръдие постоянно да възобновявате една и съща тема, само за свое собствено удоволствие, цитирайки някакви журналистически писания и силно тенденциозни статии като тези на БХК (да, същите, които обвиняват българската държава в дискриминация спрямо "македонското малцинство").
Искате тук всички да станем на крака и да Ви се поклоним за гениалното прозрение, че българската държава привилегировала БПЦ, че конституцията била дискриминационна, а накрая намесихте и сектантите от Свидетели на Йехова и ВМРО и стана една такава манджа с грозде, в която аз не виждам никаква логика и систематичност, което на прост език се нарича "спам".
И тъй като дори и да бъде заключена темата, Вие пак ще си отворите нова, обвинявайки най-вероятно модераторите в цензура, то такива мерки са безсмислени и е време да осъзнаете, че поведението Ви е неприемливо за останалите. Силно се съмнявам в това, но поне опитайте да бъдете и малко самокритичен и да се съобразявате с околните, въпрос на възпитание и култура.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 22 Апр 2011, 15:58

hidden написа:Ами например inspectora сам заяви, че не е съпричастен към християнството. Аз също не съм, ...

Не питам за Вас, защото Вие сте ясен. Помолих да посочите кои юристи, несъпричастни с християнството, поддържат Вашето становище по проблема

inspectora написа:...
Ами аз, като да кажем изповядвам източноправославие, пък съм засегнат ...
viewtopic.php?p=443785#p443785
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот nk7702n » 22 Апр 2011, 16:35

Господине, днес е официален празничен неработен ден, нарича се " Разпети петък" хората празнуват и изобщо не ги вълнуват Вашите хаотични съждения по темата, а доколкото забелязах, и атеистично настроените не са на Ваша страна. Предлагам да се отдадете на медитация и размисли!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 22 Апр 2011, 16:40

Който не го вълнува, да не взима участие. И на мен времето ми е скъпо, за да се занимавам с толкова развълнувани
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот hidden » 22 Апр 2011, 16:49

kostadin_yordanov написа:Който не го вълнува, да не взима участие. И на мен времето ми е скъпо, за да се занимавам с толкова развълнувани

Само че темата Ви постоянно се появява на най-видно място във форума и Вие целенасочено натрапвате своите виждания за живота и света, за правото, историята и не знам си какво още, без да Ви вълнува как другите ги възприемат! Вие как очаквате останалите да реагират, освен с възмущение? То бива бива нахалство, ама Вашето край няма!
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 22 Апр 2011, 17:22

kostadin_yordanov написа:... Помолих да посочите кои юристи, несъпричастни с християнството, поддържат Вашето становище по проблема...

Аз. Атеист съм. Което няма да ми попречи на Великден да консумирам козунак и да опитам здравината на яйцата, които ще боядисам, така както на Рамазан Байрям похапвам и мекици :P .
А ако малкото име ви е достатъчно за афиширане ( искането е нелепо по редица причини), ще допълня, че споделям тезата на колегите.

Не се включих в дискусията ви, така щото смятам за загуба на време да се коментира каквато и да е тема с вас( простете откровението, но наистина смятам, че живеете в свят на отрицание и никой не е в състояние да ви измъкне от там).

На празнуващите- весел светъл празник.
На останалите- спокойни почивни дни.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 22 Апр 2011, 17:35

hidden написа:... Вие целенасочено натрапвате своите виждания за живота и света, за правото, историята и не знам си какво още, без да Ви вълнува как другите ги възприемат! ...

Вие натрапвате. Не посочихте нито един юрист, който да не е съпричастен с християнството и да поддържа Вашето мнение -- viewtopic.php?p=454885#p454885. Що се касае до историята, кой отрича геноцида на Борис-Михаил? Кой историк отрича, че за да се наложи християнството в България този главорез е изклал хиляди българи, в т.ч. жени и деца

poli_g написа:... Атеист съм. ...
... споделям тезата на колегите.
...

Моля, напишете си името
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 22 Апр 2011, 17:48

doc03 написа:...
Мисля, че долуизложеното няма нужда от коментар.

Протокол за разпита на баташката девойка Гина пред специалната комисия ...

Е да, но в Конституцията сега не пише, че Ислямът е традиционна религия в България, нали? Пише единствено за източноправославното вероизповедание

kostadin_yordanov написа:... Що се касае до историята, кой отрича геноцида на Борис-Михаил? Кой историк отрича, че за да се наложи християнството в България този главорез е изклал хиляди българи, в т.ч. жени и деца
...
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 22 Апр 2011, 17:56

Както вече посочих, проблемът не е в това дали източноправославното вероизповедание е традиционна религия в България. Проблемът е, че източното православие не е единствената традиционна религия в страната, а с посочването й в Конституцията като такава се дискриминират всички останали
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот hidden » 25 Апр 2011, 17:50

kostadin_yordanov написа:Проблемът е, че източното православие не е единствената традиционна религия в страната, а с посочването й в Конституцията като такава се дискриминират всички останали

1. Православието е традиционната религия в България, тъй като от всички съществуващи днес религии в България тя е най-старата, българският бит и култура са обвързани най-много с нея, има най-много православни храмове, най-много хора изповядват православието.
2. С посочването й не се дискриминират останалите религии, тъй като посочването на православието като традиционна религия не е обвързано с определени правни последици и не поражда права и задължения за никого.
kostadin_yordanov написа:Що се касае до историята, кой отрича геноцида на Борис-Михаил? Кой историк отрича, че за да се наложи християнството в България този главорез е изклал хиляди българи, в т.ч. жени и деца

Ами...няма нито един историк, който да твърди, че княз Борис І е извършил геноцид. Ако има такъв, моля, посочете го и посочете неговия труд, стр. и т.н.
А ето я и алтернативната гледна точка:
http://www.pravoslavieto.com/history/09 ... 2_roda.htm
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 25 Апр 2011, 21:45

hidden написа:1. Православието е традиционната религия в България, тъй като от всички съществуващи днес религии в България тя е най-старата, българският бит и култура са обвързани най-много с нея ...

Православието не е най-старата българска религия и в бита, и в културата ни до ден днешен са се запазили традиции и вяра, съхранени през вековете въпреки налаганите държавно-администрирани религии като Християнството и Исляма

2. С посочването й не се дискриминират останалите религии, тъй като посочването на православието като традиционна религия не е обвързано с определени правни последици и не поражда права и задължения за никого.
...

Вие не сте никакъв юрист, след като твърдите, че едно конституционно положение не е обвързано с определени правни последици. Чл.13.(3) от Конституцията обезпечава доминираща роля на източното православие. Това не е просто констатация, отразяваща фактическо състояние. Това е норма за поддържане на съответния верски ред и тя служи като основание на редица следващи правни разпоредби и административни актове. От този конституционен текст произтичат държавни протекции за Българската православна църква

hidden написа:...няма нито един историк, който да твърди, че княз Борис І е извършил геноцид. Ако има такъв, моля, посочете го и посочете неговия труд, стр. и т.н.

Значи първо твърдите, че няма, а след това ме питате дали има? И ми предлагате да чета „pravoslavieto.com“ като алтернативна гледна точка, при все че се вижда колко несподелена е тази гледна точка, не от един, а от болшинството историци

В Конвенцията от 1948 г. пише какво е геноцид -- http://www.un.org/millennium/law/iv-1.htm
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот hidden » 26 Апр 2011, 02:41

kostadin_yordanov написа:Православието не е най-старата българска религия и в бита, и в културата ни до ден днешен са се запазили традиции и вяра, съхранени през вековете въпреки налаганите държавно-администрирани религии като Християнството и Исляма

Ами аз не съм чувал някой българин все още да изповядва вярванията на прабългарите, славяните или траките от преди християнството. Има шепа хора, които си мислят, че изповядват тангризъм, но това е несериозно. Перун пък отдавна е слязъл от българския религиозен пантеон :D
...

Вие не сте никакъв юрист, след като твърдите, че едно конституционно положение не е обвързано с определени правни последици. Чл.13.(3) от Конституцията обезпечава доминираща роля на източното православие. Това не е просто констатация, отразяваща фактическо състояние. Това е норма за поддържане на съответния верски ред и тя служи като основание на редица следващи правни разпоредби и административни актове. От този конституционен текст произтичат държавни протекции за Българската православна църква

А Вие можете ли да ми дефинирате понятието "правни последици"? Не? Знаете ли защо не можете? Защото не сте юрист :)
Какви права и задължения създава този текст за българската държава? Май никакви. Всички тези актове, за които твърдите, че са издадени въз основа на този текст, всъщност не са издадени въз основа на този текст. Ако считате обратното, следва да подкрепите твърденията си със съоветната съдебна практика.

hidden написа:...няма нито един историк, който да твърди, че княз Борис І е извършил геноцид. Ако има такъв, моля, посочете го и посочете неговия труд, стр. и т.н.

Значи първо твърдите, че няма, а след това ме питате дали има? И ми предлагате да чета „pravoslavieto.com“ като алтернативна гледна точка, при все че се вижда колко несподелена е тази гледна точка, не от един, а от болшинството историци

В Конвенцията от 1948 г. пише какво е геноцид -- http://www.un.org/millennium/law/iv-1.htm

Ами аз така и не виждам кои са тези "болшинство историци" :D Май са само във въображението Ви. А дори не сте прочели статията, в която пише, че може да става дума за двусмислен превод на един латински текст от кореспонденцията между Княз Борис и Папа Николай І - "cum omni prole sua", което според православната църква може да се преведе и като "с всичките им синове", т.е. че са избити 52 боляри заедно със синовете им, т.е. около 100-200 души, което трудно може да бъде наречено "геноцид", след като все още никой не е признал геноцидът на турците над 1,5 млн. души арменци.
Добре, видяхме, че Ви бива в голословните твърдения, без обосновка и доказателства, хайде вземете малко по-сериозно отношение към спора и започнете да доказвате твърденията си, че станахте за смях.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 26 Апр 2011, 08:59

hidden написа:Ами аз не съм чувал някой българин все още да изповядва вярванията на прабългарите, славяните или траките от преди християнството. ...

Разбира се, че няма да чуете, ако слушате какво Ви пее попа, както виждаме че продължавате с „pravoslavieto.com“. Вече споменах, че природните религии са традиционни в България и намират отражение в редица ритуали, като например Кукерските игри. http://www.tvevropa.com/bg/news/bulgaria/view/27562, http://oldsite.baga-tur.com/stranici%20 ... ma/Duh.htm ... Десетки и стотици хиляди български граждани, които днес твърдят че са православни християни, знаят добре как всъщност не разбират тази вяра. В перспектива, бидейки свързани с идеите за природосъобразен начин на живот и движението за защита на околната среда, природните религии намират все по-широко приложение в направленията на съвременния паганизъм

А Вие можете ли да ми дефинирате понятието "правни последици"? ...

Защо първо не дефинирате понятието „дефинирате“
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот hidden » 26 Апр 2011, 09:49

kostadin_yordanov написа:Защо първо не дефинирате понятието „дефинирате“

"Дефинирам" = давам определение, определям признаците и характеристиките на дадено понятие.
Надявам се сега да не ме питате какво означава думичката "понятие" :)
Все още чакам Вашите доказателства, че:
1. Някой историк някъде е нарекъл избиването на 52 боляри "геноцид";
2. Някой юрист някъде е стигнал до абсурдния извод, че чл. 13, ал. 3 КРБ е дискриминационен.
3. Доказателства, че тези т.нар. "природни религии" са били същите, които са съществували по българските земи преди приемането на християнството.
Доказателства, че това са религии; че си имат бог или система от богове.
Кукерството не е религия, освен ако не приемете, че богът на кукерите се нарича Кукер :D Богът на нестинарите не е Нестинар.
А Вие нямате право да говорите от името на тези "десетки и стотици хиляди българи", да казвате в какво вярват или не, преди да представите доказателства.
Хайде, господине, представете своите доказателства. За Ваше огромно съжаление ние юристите боравим с доказателства. Вие в кварталната кръчма може и да приказвате глупости, но все пак това е юридически форум, а не квартална кръчма.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот mi_lena » 26 Апр 2011, 10:30

Колега hidden, припомнете си подписа на ykovachecv.
След като в една от по-старите теми kostadin_yordanov се аргументираше със светлата юридическа мисъл на Стефан Гамизов :), за мен илюзиите за поне приблизителна съвместимост на понятията се развеяха.
Аватар
mi_lena
Потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 26 Апр 2011, 11:19

hidden написа:"Дефинирам" = давам определение, определям признаците и характеристиките на дадено понятие. ...

Следователно можете да дефинирате и „правни последици“. Аз вече посочих в какво се изразяват те от действащия Чл.13.(3) в Конституцията -- viewtopic.php?p=455079#p455079

...
Все още чакам Вашите доказателства, че:
1. Някой историк някъде е нарекъл избиването на 52 боляри "геноцид";
2. Някой юрист някъде е стигнал до абсурдния извод, че чл. 13, ал. 3 КРБ е дискриминационен.
3. Доказателства, че тези т.нар. "природни религии" са били същите, които са съществували по българските земи преди приемането на християнството.
Доказателства, че това са религии; че си имат бог или система от богове.
Кукерството не е религия, освен ако не приемете, че богът на кукерите се нарича Кукер :D Богът на нестинарите не е Нестинар.
...

По първия въпрос попитайте например проф. Андрей Пантев или доц. д-р Искра Баева. Нека те да обяснят каква е разликата в това отношение между клането в Батак и клането на 52 български рода. На какво основание едното се определя като геноцид (било локален), а другото не

По втория въпрос се обърнете към юристите от Главното мюфтийство в България или Организацията на евреите „Шалом“. Има редица други, разбира се, сред атеистите и т.н., което идва да покаже, че тези становища се определят не на професионална основа, а по партизански. И това впрочем се отнася също за историците, чиито оценки са ангажирани конюнктурно

По третия въпрос няма нужда да посочвам доказателствата, защото те са навсякъде. Какви други могат да са природните религии в България? Това че нямат институция като юридическо лице и т.н. не ги прави по малко религии, а дори напротив. Самите традиции и ритуали, за които стана въпрос, разбира се, не са религии, но те са съставна част от тези религии, даваща израз на вярата в свръхестественото, което не се открива нито в Християнството, нито в Исляма или която и да било друга световно-разпространена религия

...
А Вие нямате право да говорите от името на тези "десетки и стотици хиляди българи", да казвате в какво вярват или не, преди да представите доказателства.
...

Аз не съм излагал твърдения от името на други хора. Изразих мнение като социолог, съгласно собствените си наблюдения по въпроса. За емпирични данни по конкретните параметри на проблема е необходимо да се проведе специализирано изследване, но за съжаление не съм забелязал да се отпускат средства за финансиране на проучвания в тази посока. Тъкмо обратното -- забелязах че Институтът по социология към БАН дори се оказа сред първите за закриване след като Бойко Борисов и политическа партия ГЕРБ взеха властта
kostadin_yordanov
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии