начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

какви права имат майките,които се връщат на работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

какви права имат майките,които се връщат на работа

Мнениеот sisil_81 » 19 Апр 2011, 22:46

Здравейте,скоро ми свърши отпоската за отглеждане на дете до две годишна възраст,върнах се на работа в същата фирма където работех,но от едно извесно време се опитват да направят така,че да си пусна молбата за напускане.Имат ли право да ме уволнят и ако има по какъв начин.И другото което искам да попитам,че работното ми време е пет дни в седмицата с два почивни по осем часа,но магазинът където работя работи и събота и неделя.Днес ми беше изпратен график за цялата година,и до края на годината нямам нито един почивен ден в събота или неделя,а колежката ми с която се сменяме,която не е майка почива почти всяка седмица събота и неделя,а дори и петък,събота и неделя.Когато се обадих на прекия си началник да го попитам дали не може да се горигира графика,за да се падам не всяка седмица а поне през седмица единят ден(събота или неделя)почивка за да мога да съм поне един цял ден с детето си той ми отговори ,че не може има фирми които почиват събота и неделя да се орентирам към тях ако не ми харесва,а ако искам да остане във фирмата където работя,да се съобразявам с този график,и когато почивам през седмицата да не си пускам детето на ясла за да сме един цял ден заедно,мога ли нещо да направя в този случай,при такъв отговор от негова страна имам ли някакви права.Ще съм ви много благодарна ако ми отговорите
sisil_81
Нов потребител

Re: какви права имат майките,които се връщат на работа

Мнениеот poprangelov » 20 Апр 2011, 14:47

Наемният работник винаги е прецакан!
С деца или без деца ...
КОНСТИТУЦИЯ на Република България

Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
poprangelov
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Апр 2011, 15:44

Съгласно КТ - чл. 152 и чл. 153 имате право на задължителни междудневни и междуседмични почивки. Имате право и на неплатен отпуск до навършване на 8 - годишна възраст на детето, отпуски за полагане на грижи за него, за придружаването му докато е болно..Друг е въпросът доколко работодателите в частните фирми спазват законовите изисквания.... И дали няма да Ви се наложи да смените работата си, ако започнете много да настоявате за спазване на трудовото законодателство.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 20 Апр 2011, 18:58

Здравейте. Може да направите, но при добро познаване на правата си/КТ/ и ако посмеете да потърсите правата си от работодателя. Моля, вижте това:
Нощен труд
Чл. 140. (1)
(2) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Нощен е трудът, който се полага от 22,00 ч. до 06,00 ч., а за непълнолетни работници и служители - от 20,00 ч. до 06,00 ч.
(3)
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Нощният труд е забранен за:
1.
2.
3. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) майки с деца до 6-годишна възраст, както и майки, които се грижат за деца с увреждания независимо от възрастта им, освен с тяхно писмено съгласие;
Недопустимост на извънредния труд
Чл. 147. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Не се разрешава полагане на извънреден труд от:
1.
2.
3. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) майки с деца до 6-годишна възраст, както и майки, които се грижат за деца с увреждания независимо от възрастта им, освен с тяхно писмено съгласие;
Седмична почивка
Чл. 153. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При петдневна работна седмица работникът или служителят има право на седмична почивка в размер на два последователни дни, от които единият е по начало в неделя. В тези случаи на работника или служителя се осигурява най-малко 48 часа непрекъсната седмична почивка.
Закрила при уволнение
Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
Моля/ако е възможно/ да напишете какво е работното Ви време в рамките на една седмица? и как почивате, а също на колежката Ви.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот sisil_81 » 20 Апр 2011, 19:17

благодаря ви за информацията до тук,която сте ми я дали,по принцип с колежката ми трябва да работим по 5 дни с два дена обедна почивка,понеже магазинът в който работим работи и събота и неделя а трябва да има всеки ден служител на нашата фирма няма как да стане и двете да работим по пет дни и да почиваме по два в седмицата и накрая да имаме еднакви работни дни,часове и почивни дни.Случва се в графика понякога да почиваме по три дни в седмицата и да работим четири.Но проблемът ми е че графикът ми от май до декември който ми е изпратен аз нямам нито един ден почивен събота или неделя,почивкте са ми само през седмицата,а колежката ми всяка събота,през седмица събота и неделя почива.Отговорът на прекия ми началник когато му казах че не съм съгласна с този график ми отговори че той е равноправен работим еднакво дни и часове,нямало значение че почивките са ми през седмицата а всяка събота и неделя съм на работа,когато го попитах кога ще си видя детето той ми отговори че когато почивам мога да не го пускам на ясла ако е на ясла сама да се оправям него не го интересувало.В този случай мога ли да оспоря този график,понеже той ми каза че не може да се смени
sisil_81
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 21 Апр 2011, 09:18

Можете ли да напишете точно в една седмица как Ви е работното време-час на започване и завършване, останалото ще са почивни дни?
kazimirc4
Потребител

Мнениеот dessys » 21 Апр 2011, 09:30

Тия графици ме навеждат на мисълта за сумирано изчисляване на работното време. Така може да се работи и в събота и неделя, 'щото двудневната почивка е осигурена, и при евентуално спазване на работното време от 8 часа - няма извънреден труд и работодателят е чист, та пречист пред закона.
dessys
Потребител

Мнениеот sisil_81 » 21 Апр 2011, 13:46

Като часове ми се събират точно 8 часа,примерно едната ми смяна е от 09.00 до 18.00,другата смяна е от 11.00 до 20.00,и третата смяна когато е само един служител на смянае от 10.00 до 19.00 всички са с един час обедна почивка.Примерно работя понеделник и вторник,сряда четвъртък почивам после работя петък съботаа и неделя,но за да ги докарат да имаме точните работни дни за месеца и за да ни са еднакви на двтете имаме и по четири работни дни и три почивни за седмицата.В случая аз винаги почива сряда и четвъртък или вторник и сряда а колежката ми винаги почива петък и събота или събота и неделя,дори има седмици където почива петък събота и неделя.В случая единият служител може да почива всяка събота и неделя а другият не може
sisil_81
Нов потребител

Мнениеот dessys » 21 Апр 2011, 17:16

В такъв случай правата ви не са накърнени по никакъв начин - работите 40 часа седмично (не полагате извънреден труд), осигурена ви е задължителната междудвевна почивка от 48 часа. Работодателят е в правото си да изготвя графика както му харесва, съобразявайки се със горепосочените изисквания по КТ, т.е. ако не сте удовлетворена от положението, правилно ви е насочил към друг работодател. На основното ви питане от първия пост - не може да ви уволни тъй като сте под специална закрила докато детето ви не навърши 3 години, освен това предполагам договорът ви е безсрочен, което още повече го затруднява.
dessys
Потребител

Назад към Трудово право