начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

съкращение по време на майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

съкращение по време на майчинство

Мнениеот mimozi83 » 21 Апр 2011, 07:01

Здравейте,
искам да ви попитам могат ли да ме съкратят по време на майчинство ако се закрие съответната позиция на коята съм работила,до колко време ме защитава закона.

Благодаря
mimozi83
Нов потребител

Re: съкращение по време на майчинство

Мнениеот kazimirc4 » 21 Апр 2011, 09:25

Трудовото законодателство защитава/относително/ майките с деца до 3-годишна възраст.
Закрила при уволнение
Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
Според горния текст закрилата съществува в случаите на:
- закриване на част от предприятието или съкращение в щата;
- намаление обема на работата;
- при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;
- работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен;
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право