Тези две думички ми изглеждат равнозначни. Пълни синоними.
Изглеждат равнозначни, но явно не са. Явно има някакви (поне) нюанси в значенията им, известни на малцина. Не и на мен.
Ето два примера:
"Неправомерно поведение" и "противоправно поведение".
Бихте ли разяснили разликите? Мерси!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 00:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
неправомерен и противоправен
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: неправомерен и противоправен
Според мен са синоними, освен ако има някакви невидими за мен тънки философски разлики.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
На мен "неправомерно поведение/действие" ми звучи... като поведение/действие, което е в непълно съответствие с някаква правна норма.
А "противоправно поведение/действие" ми звучи като поведение/действие, което е в пълно и абсолютно противоречие с някаква правна норма.
Греша ли?
А "противоправно поведение/действие" ми звучи като поведение/действие, което е в пълно и абсолютно противоречие с някаква правна норма.
Греша ли?
- veso44
- Младши потребител
В правото няма понятие "непълно съответствие". Или съответства или не ....
"Quis custodiet ipsos custodes?"
- kuzdov
- Потребител
неправомѐрен Според тълковния речник :
Значение на думата неправомерен
неправомерна, неправомерно, мн. неправомерни, прил. Който не е съобразен със законите; незаконен. Неправомерно деяние.
При търсене на синоними : Синоними на думата неправомерен
(прил.) непозволен, незаконен, несъобразен със закона, незаконосъобразен, противоправен, несправедлив
Въпреки че, на мен неправомерен ми е свързано с по - ниска степен на обществена опасност - пр. извършване на деяние, което да доведе до реализиране на адм. отговорност, а противоправност вече си я свързвам с наказателната отговорност.
Значение на думата неправомерен
неправомерна, неправомерно, мн. неправомерни, прил. Който не е съобразен със законите; незаконен. Неправомерно деяние.
При търсене на синоними : Синоними на думата неправомерен
(прил.) непозволен, незаконен, несъобразен със закона, незаконосъобразен, противоправен, несправедлив
Въпреки че, на мен неправомерен ми е свързано с по - ниска степен на обществена опасност - пр. извършване на деяние, което да доведе до реализиране на адм. отговорност, а противоправност вече си я свързвам с наказателната отговорност.
- nk7702n
- Старши потребител
doc03 написа:Според мен "неправомерен" би следвало да се използва по-скоро визирайки действия, докато "противоправен" подхожда повече на резултата.
Като да е ".... някакви неправомерни действия, довели до съответен противоправен резултат", нещо така ми звучи на мен....
Ето вижте:
http://www.lex.bg/forum/search.php?st=0 ... sf=msgonly
В 99% от случаите на употреба, става дума за действие.
В 1% от случаите на употреба - става дума за резултат.
Така че не мога да се съглася с Вас
- veso44
- Младши потребител
Ако направим смислово тълкуване на двете думи според съставните им части, ще излезе следното :
" неправомерен" се състои от" право", " мерен" и частицата " не", тоест касае деяние, което не е съизмеримо, не съответства на дадена правна норма, докато "противоправен" се състои от "правен" и " противо", тоест касае деяние, което противоречи на правото, очевидно се касае не за дребно несъответствие с дадена норма, а съществено противоречие, нарушаване на такава норма. Това е моето мнение, макар че ако не се задълбочава човек, би следвало да отчете, че двете думи са синоними. А колегата по - горе е изказал мнение относно ная - честата употреба на двете понятия, което също е вярно.
" неправомерен" се състои от" право", " мерен" и частицата " не", тоест касае деяние, което не е съизмеримо, не съответства на дадена правна норма, докато "противоправен" се състои от "правен" и " противо", тоест касае деяние, което противоречи на правото, очевидно се касае не за дребно несъответствие с дадена норма, а съществено противоречие, нарушаване на такава норма. Това е моето мнение, макар че ако не се задълбочава човек, би следвало да отчете, че двете думи са синоними. А колегата по - горе е изказал мнение относно ная - честата употреба на двете понятия, което също е вярно.
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа: А колегата по - горе е изказал мнение относно ная - честата употреба на двете понятия, което също е вярно.
Напротив!
Изказано е мнение, че "неправомерно" се използва за "деяние".
А "противоправен" се ползва за "резултат".
А Вие в последния засега постинг казвате, че и "неправомерно" и "противоправно" се ползват за да се определи "действие"-то.
В посочените от мен примери из ЛЕКС.БГ, "противоправно" в 99% от случайте също се използва за определяне на "действие"-то!
Т.е. и Вие, и моите примери, навеждат на извод, че и двете думички се употребяват за охарактеризиране на "действие"-то. Най-често!
nk7702n написа:" неправомерен" се състои от" право", " мерен" и частицата " не", тоест касае деяние, което не е съизмеримо, не съответства на дадена правна норма, докато "противоправен" се състои от "правен" и " противо", тоест касае деяние, което противоречи на правото, очевидно се касае не за дребно несъответствие с дадена норма, а съществено противоречие, нарушаване на такава норма.
Да де! Добре прочетете втория ми по темата пост. Говорим за едно и също нещо. Май!
- veso44
- Младши потребител
Да, ама всичко е въпрос на субективно тълкуване..... Защото в практиката често се употребява понятието " противоправен резултат", както и " неправомерно деяние". Това, че сте попаднал на някакъв процент от случаи на употреба на едното в повече или на другото, нищо не доказва, въпрос на субективни предпочитания е .
- nk7702n
- Старши потребител
Сам си противоречите.
Моля, бихте ли дал примери (3-4-5) за "противоправен резултат". Защото "противоправен резултат" сам по себе си, май, няма. А въпросният резултат е плод на "противоправно действие" - преди всичко. И единствено
Моля, бихте ли дал примери (3-4-5) за "противоправен резултат". Защото "противоправен резултат" сам по себе си, май, няма. А въпросният резултат е плод на "противоправно действие" - преди всичко. И единствено
- veso44
- Младши потребител
veso44 написа:Сам си противоречите.
А, значи ще спорим, нещо ме мързи, но ще се опитам. Смятах, че не си струва човек толкова да издребнява, защото така или иначе аз изложих своето мнение относно тълкуванията на двете понятия, а другите колеги са изложили своята гледна точка. Я, ми кажете легална дефиниция някъде има ли? И разграничение между двете, пък тогава ще взема да се размисля за исканите от Вас примери....
- nk7702n
- Старши потребител
Според мен има лек нюанс в значението на двете думи - "противоправно" е в смисъл на "нещо, което противоречи на правото", а "неправомерно" е по-скоро "нещо, което е различно от правото", не е в синхрон с правото. Първото изразява отрицание, а второто - отсъствие, като двете логически операции са различни (противното на "бялото" е "черното", но не всичко, което не е "бяло", е "черно").
Според мен понятието "неправомерно" се използва по-скоро в административно-наказателното право, където степента на обществена опасност по дефиниция е по-ниска, а "противоправно" се използва по-скоро в наказателното право.
Според мен понятието "неправомерно" се използва по-скоро в административно-наказателното право, където степента на обществена опасност по дефиниция е по-ниска, а "противоправно" се използва по-скоро в наказателното право.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Аз съм казала по - горе нещо подбно като тълкувание, но твърдя също, че това не изключва и другата гледна точка, че може да се употребява едното или другото понятие в комбинация с действие или резултат, което са застъпили други колеги. Въобще, щом няма точна дефиниция някъде, тълкувания може вески да си прави по собствено вътрешно убеждение. Не обичам крайностите, това е вярно, другото е грешно. Всеки си има мнение и свобода на преценка.
- nk7702n
- Старши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|