начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Служител с дете до три години и начините за уволнението му

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Служител с дете до три години и начините за уволнението му

Мнениеот tiadalma » 17 Апр 2011, 20:33

Здравейте, случаят и питанията ми са следните, надявам се да не съм сбъркала раздела :)
След месец и половина свършва и втората година от платеното ми майчинство, работя на постоянен безсрочен трудов договор. Имах разговор с работодателя си за условията за връщането ми на работа, кога мога да ползвам полагаемия ми се платен годишен отпуск от 2009-та до сега и т.н. В прав текст ми беше обяснено, че повече като служител не съм желана и от мен се иска да напусна. Аз обаче не искам това да става по доброволно мое съгласие, т.е. имам правото, гарантирано ми от КТ да се върна на работа. Работодателят ми беше лаконичен- ще ми предложи такива условия на труд, при които сама да си тръгна.
Също така и не пожела да ми отговори твърдо, какво ще се случи с моите близо 90 дни платен отпуск, натрупан до момента.
Зная, и мисля да ползвам полагащият ми се неплатен отпуск в размер на 6 месеца.
- Този отпуск не би могъл да ми бъде отказан, нали? И как точно да формулирам молбата за неговото искане? Имам ли също така право да ползвам и полагащият ми се такъв за по-голямото ми дете веднага след ползването на първите 6 месеца?
- На каква база ще ми бъде изплатен платеният отпуск? На база МРЗ, която съм вземала през втората година майчинство или на база заплатата, която съм получавала преди това? Нужно ли е за да изляза в платен отпуск да се върна на работа?
- Какво мога да направя за да извлека максимална полза от ситуацията? Ако договорът ми бъде прекратен по взаимно съгласие, не ми се полага никакво обезщетение? Чух /което е равнозначно на все едно нищо не зная/ че тогава мога да получавам някакво обещетение от БТ за 4-месечен срок.
- Мога ли да настоявам за съкращение с разрешение на ИТ?

Стана дълго и доста питания се събраха, но сферата, в която работя, е твърде далеч от тази материя и няма кой да ми отговори. :)
Ще съм безкрайно благодарна да получа отговори тук!

Поздрави!
tiadalma
Нов потребител

Re: Служител с дете до три години и начините за уволнението му

Мнениеот dessys » 18 Апр 2011, 14:37

В прав текст ми беше обяснено, че повече като служител не съм желана и от мен се иска да напусна.

Пък от него се иска да ви обезщети :D

Работодателят ми беше лаконичен- ще ми предложи такива условия на труд, при които сама да си тръгна.

Бъдете и вие лаконична и го попитайте като ще ви предлага лоши условия на труд в разрез с нормативите, дали няма излишни няколко хиляди, за да си покрие глобите от Инспекция по труда и отделно да си назначи адвокат, 'щото ще му трябва в съда, когато защитава законността на това, което върши спрямо служителите си.

Също така и не пожела да ми отговори твърдо, какво ще се случи с моите близо 90 дни платен отпуск, натрупан до момента.

Ами ако не ви позволи да го ползвате, то той ще ви бъде компенсиран парично при прекратяването на трудовия договор в бъдеще.

Този отпуск не би могъл да ми бъде отказан, нали?

Не би могъл. Този вид отпуск не предполага разрешението на работодателя, а само вашето волеизявление. Правото на отпуска възниква, ако детето е на възраст между 2 и 8 г.

И как точно да формулирам молбата за неговото искане?

Не е молба, а заявление и се подава най-малко 10 работни дни предварително, прилага се копие от акта за раждане и декларация, че детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка. Работодателят е длъжен да го осигури от деня, посочен в заявлението.

Имам ли също така право да ползвам и полагащият ми се такъв за по-голямото ми дете веднага след ползването на първите 6 месеца?

Ако детето ви не е навършило 8 годишна възраст имате право.

- На каква база ще ми бъде изплатен платеният отпуск?

На база последните 10 отработени дни.

Нужно ли е за да изляза в платен отпуск да се върна на работа?

:? Че това е ваше субективно право дали ще излизате в отпуск или не.

Ако договорът ми бъде прекратен по взаимно съгласие, не ми се полага никакво обезщетение

Полага ви се обезщетение за неизползван платен годишен отпуск.

Мога ли да настоявам за съкращение с разрешение на ИТ?

Вие може да настоявате за освобождаване, което е най-благоприятно за вас. До навършване на 3-годишна възраст на детето ви сте под специалната закрила на чл.333 от КТ. Ако работодателят ви желае да прекрати договорните си отношения с вас нека ви предложи обезщетение, съгласно чл. 331 от КТ. Не подписвайте нищо по взаимно съгласие.
dessys
Потребител

Мнениеот tiadalma » 18 Апр 2011, 15:12

Благодаря за отговорите ви! :)
Всичко добро!
tiadalma
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 18 Апр 2011, 22:38

До tiadalma. И не забравяйте - всичко подадено до работодателя да бъде с входящ номер и екземпляр за Вас.Запасете се с търпение и ако Ви трябва съвет-потърсете го. Пожелавам Ви успех занапред.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот anitsa » 19 Апр 2011, 12:07

Искрено се извинявам, че ползвам темата, но тъй като се повдигна въпросът за връщането на работа след майчинство , платения отпуск и неговото изплащане бих помолила за съвет.
Задължително ли е връщането на работа, за да се актуализира заплатата, в случай, че е променена или може да се възползвам от НАРЕДБА ЗА СТРУКТУРАТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА - чл.21/б?
anitsa
Младши потребител

Мнениеот dessys » 19 Апр 2011, 12:30

НЕ е задължително да се връщате на работа след майчинството. И какво има да му се възползвате на тоя чл.21/б. Той ще ви е от полза ако например сте осигурявана на 240, пък сега от лятото минималната ще става 270, т.е. автоматично се актуализира към по-високата сума по силата на нормативен акт. Ако ви осигуряват на 700 няма да ви влезне в употреба тоз член.
dessys
Потребител

Мнениеот anitsa » 19 Апр 2011, 12:34

Това е уточних в предния си пост - заплатата ми се формира на база МРЗ и живо ме касае нейното евентуално увеличение от 01.07.2011. Благодаря за отговорът Ви.
anitsa
Младши потребител

Мнениеот cuckoo » 19 Апр 2011, 17:45

Този чл. 333 от КТ може ли да се прилага за държавни служители и ако не - имат ли ДС с деца до 3 години някаква закрила от съкращения?

Между другото, във връзка с първоначалния въпрос ми се струва, че работодателят ако не нарушава някой закон или наредба за условията на труд, е в състояние да ти стъжни живота и да ти постави такива задачи, които не можеш да изпълниш
cuckoo
Младши потребител

Мнениеот petia7777777 » 19 Апр 2011, 19:20

Не съм юрист. Но съм държавен служител и правата по чл.333 можете да ги ползвате както и всички останали по кодекса на труда, аз лично съм ги ползвала.;
petia7777777
Младши потребител

Мнениеот dessys » 19 Апр 2011, 19:47

cuckoo написа:Този чл. 333 от КТ може ли да се прилага за държавни служители и ако не - имат ли ДС с деца до 3 години някаква закрила от съкращения?

Между другото, във връзка с първоначалния въпрос ми се струва, че работодателят ако не нарушава някой закон или наредба за условията на труд, е в състояние да ти стъжни живота и да ти постави такива задачи, които не можеш да изпълниш

cuckoo не можеш да се възползваш от чл. 333, ти си закрилена по съвсем друг закон - този за държавните служители :) и по-специално чл. 107б от същия, така, че спокойно. А за другото...то тия задачи следва да са част от длъжностната характеристика, иначе възниква спор между страните.
dessys
Потребител

Мнениеот tiadalma » 19 Апр 2011, 22:45

Виждам, че темата е полезна и за други- радвам се!

kazimirc4, благодаря! :)
tiadalma
Нов потребител

Назад към Трудово право