Въпросът, макар и възникнал във връзка с реалността, е измислен, сигурно затова може да прозвучи глупаво.
Представяме си две длъжности с различни функции, но приличащи си и изискващи еднаква по вид квалификация.
Примерно готвач на постни манджи и готвач на месни манджи.
Работодателят решава да съкрати щата и от двете длъжности образува една - готвач (на всякакви манджи), която обединява функциите на двете.
Как ще избере кого да уволни? Не е ли логично и в този случай подборът да е задължителен?
- Дата и час: 26 Ное 2024, 07:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Подбор - 329 КТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Подбор - 329 КТ
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Re: Подбор - 329 КТ
Аз, така, както я чета нормата на чл. 329, колега, никъде не виждам задължение на работодателя, а по - скоро право на подбор на по - високо квалифицираните за сметка на хората с по - ниска квалификация. Тоест, работодателят има право на субективна преценка на годността на служителя да продължи да работи при него.
- nk7702n
- Старши потребител
Мхм, не се вижда, поне след измененията на КТ от не знам коя година, но се приема твърдо, че все още при еднакви длъжности подборът е задължителен, т.е. ако от двама готвачи (на еднакви длъжности) съкращаваш един, си длъжен да го извършиш.
-
portokal написа:Мхм, не се вижда, поне след измененията на КТ от не знам коя година, но се приема твърдо, че все още при еднакви длъжности подборът е задължителен, т.е. ако от двама готвачи (на еднакви длъжности) съкращаваш един, си длъжен да го извършиш.
+1
П.П. Съдебната практика е безпротиворечива. Макар нормата да указва правна възможност, тълкуването й налага работодателят да извърши подбор. При уволнение на назначени служители на еднаква според код НКПД длъжност, подборът е задължителен.
-
Melly - Старши потребител
Това е несъмнено, безпротиворечиво и така нататък. А по моя въпрос ми е интересно какво мисли форумът - когато длъжностите не са еднакви, но от двете се образува една.
-
portokal написа:Представяме си две длъжности с различни функции, но приличащи си и изискващи еднаква по вид квалификация.
Ами ако единият готвач може да готви само месни манджи, а другият може и постни, но и от месни разбира, значи ще бъде предпочетен вторият. Щом са с еднаква квалификация, значи ще се гледа кой от двамата е по-квалифициран да готви всякакви манджи.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Друг ми беше въпросът - задължителен ли е подборът. Длъжностите не са еднакви. Задължително ли е работодателят да остави на работа по-добре работещия и квалифициран готвач, както ако съкращава една от две еднакви длъжности, или може напр. да остави стройната дългокрака мадама, без значение тя ли е по-добрият готвач на всякакви манджи.
-
portokal написа:Как ще избере кого да уволни?
Грешно съм разбрал, извинявам се.
portokal написа:Друг ми беше въпросът - задължителен ли е подборът.
http://lex.bg/bulletin/?isu=226&tp=sf&id=147
Всъщност, както посочихме, чрез тази законова разпоредба законът разширява кръга на работниците и служителите, между които се прави подбор. Това става, като се включват в този разширен кръг работници и служители, които заемат близки или сходни длъжности - т.е. такива, които изпълняват близка или сходна по естеството си работа. Работодателят не е длъжен да прави подбор при несъпоставими трудови правоотношения - решение № 1441/2005 г. по гр.д. № 975/2003 г. - Бюл. ВКС, бр. 3/2005 г. Несъпоставими съгласно цитираното решение на ВКС са трудовото правоотношение за работа до 5 дни в месеца на основание чл. 114 от КТ и трудовото правоотношение за пълно работно време. В мотивите на това свое решение ВКС приема, че работодателят не е бил задължен да прави подбор при наличие на различни по отношение на продължителността на работното време за изпълнение на трудовата функция трудови правоотношения.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Подборът е задължителен - необходима е същата квалификация, а при съпоставка на длъжностните характеристики съдът ще открие значителни сходства в упражняваните трудови функции.
- sticky
- Младши потребител
Да, ама това за сходните и близки длъжности от статията се отнася според мен за незадължителния подбор - съкращаваш една длъжност и можеш да уволниш този от сходната, която не се съкращава, а да оставиш на работа този от съкратената, но не си длъжен.
За случай, в който от две сходни, но различни длъжности се прави една чисто нова със задълженията на двете стари, не съм срещнала никъде нищо да пише. Може да има, но не съм срещала.
Формално не попада в хипотезата, за която се приема, че подборът е задължителен, но ми се струва, че има същото основание да бъде.
За случай, в който от две сходни, но различни длъжности се прави една чисто нова със задълженията на двете стари, не съм срещнала никъде нищо да пише. Може да има, но не съм срещала.
Формално не попада в хипотезата, за която се приема, че подборът е задължителен, но ми се струва, че има същото основание да бъде.
-
И аз мисля, че макар и формално различни (по допълнително включени в тр. характеристика задължения) дъжности, работодателят следва да извърши задължителен подбор, тъй като най-точното решение би бил случаят да се закрият сходните длъжности и с ново щатно разписание да се открие нова с обобщващи критериии длъжност, и оттам да се направи преценка за пригодност на кадрите към новата длъжност.
-
Melly - Старши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|