начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Трудово правен въпрос - фирмата е към фалит

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудово правен въпрос - фирмата е към фалит

Мнениеот nirbod » 17 Апр 2011, 14:27

Здравейте
Имам следния проблем:
Предишният ми работодател ни дължи 3 заплати . Фирмата е към фалит заради проблем между собствениците и напуснаххме всички по чл.327 от КТ тоест точно заради забавяне на изплащане на заплатите. Общо за тази сума ни издадоха служебна бележка която да послужи евентуално пред съда.
Проблемът е че към фирмата в момента има заведено дело от нейн партньор и доколкото разбрах от търговския регистър все още не е в процедура по несъстоятелност.
От същия ТР разбрах че има назначен временен синдик, докато тече делото. Интересува ме този закон за гаррантирани взземания на работничите (ЗГВР) тъй като с него най-лесно би станало да си получим по-голяма част от заплатите.
Мой познат разговаря с този временен синдик по телефона и тя му казала че фирмата е в процедура по несъстоятелност. Ако това е така то тогава ще можем да се възползваме от ЗГВР но ще трябва да се издаде справка за начислените но не изплатени трудови възнаграждения(по образец) която да послужи пред НОИ и съответно да вземем по-голямата част от дължимото. Друго всъщност освен тази справка трябва ли да се издаде?

Единствения вариант за да ги накарам да ми изадат тази справка е да пратя молба в писмена форма до адреса на временния синдик с това че искам да ми я издадат по образец към НОИ (като пусна пратката с обратна разписка).
Сега точно това се чудя дали може потози начин да ги накарам да ми издадат тази справка или трябва по друг начин и как по-точно да бъде оформена молбата - най вече как да оставя срок в който да я издадат тъй като трябва най-късно до 2 май да я имам иначе изтича 3 месечния срок опоменат в закона за гарантирани вземания на работници при несъстоятелност на работодател.

Ако някой от вас има опит или може да ми даде някакви насоки и съвет относно молбата би било чудесно.
Последна промяна nirbod на 17 Апр 2011, 15:13, променена общо 1 път
nirbod
Нов потребител

Назад към Трудово право