начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Въпрос-обучение с разрешението на работодателя

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос-обучение с разрешението на работодателя

Мнениеот viking73 » 14 Апр 2011, 12:56

Здравейте.
Работя в частна фирма.Преди две години прекият ми ръководител (регионален мениджър) който по-късно беше съкратен ми даде писменно разрешение да започна задочно обучение като студент.Тогава не се възползвах от тази възможност.Валидно ли е това разрешение към момента? Не мога да получа такова от настоящият си пряк ръководител който не желае да коментира темата,нито се съгласява,нито ми отказва.Благодаря.
viking73
Младши потребител

Re: Въпрос.

Мнениеот dessys » 14 Апр 2011, 13:37

Предполагам става дума за отпуските за учащи?! Ако е така разрешение се иска от работодателя, а не от прекия ръководител. Парите за отпуски на студенти без откъсване от производството не излизат от неговия джоб. Ако в момента притежавате качеството "студент, който се обучава без откъсване от производството" (вечерна, задочна и дистанционна форма на обучение) пак ще имате право на отпуск, дори без съгласието на работодателя, но той (отпускът)ще бъде неплатен и намален на половина от полагащия се при получено разрешение.
Ако все пак в правомощията на прекия ви ръководител влиза правото да разрешава такива неща то подписаното ви вече съгласие е валидно, ако към момента на неговото подписване сте били с качеството "студент, задочна форма на обучение", за което би следвало да сте предали уверение или друг документ от обучаващата институция, който удостоверява, че сте записан като обучаващ се в еди кой си курс, еди коя си специалност. (такова уверение се предоставя на работодателя не зависимо дали е разрешил ползването на платен отпуск за обучение или не).
dessys
Потребител

Re: Въпрос.

Мнениеот viking73 » 14 Апр 2011, 15:05

Благодаря Ви за бързият отговор. Става въпрос не за отпуските за учащи а за правото да започна обучение със разрешението на работодателя.Тази година мисля да кандидатствам и затова се чудя дали даденото ми преди две години разрешение все още е валидно при условие че към момента не съм студент?Да,ситуацията е доста сложна...
viking73
Младши потребител

Re: Въпрос-обучение с разрешението на работодателя

Мнениеот rts » 14 Апр 2011, 15:52

Нямате нужда от разрешение от работодателя, за да се учите задочно.
Ако нямате разрешение от работодателя, пред вас ще стои проблемът за разрешаване на необходимите Ви отпуски за очни занятия и явявяне на изпити
- независимо дали са платени или неплатени, тези отпуски трябва да Ви бъдат разрешени, за да отсъствате, иначе Ви грози дисциплинарно уволнение.
Както писа вече колега, работодателят е фирмата, за нея се подписва лицето, което я представлява, или упълномощено от представляващия лице - необходимо е да сте сигурен кой Ви дава разрешението.
Последна промяна rts на 14 Апр 2011, 15:59, променена общо 1 път
rts
Активен потребител

Мнениеот dessys » 14 Апр 2011, 15:54

Според мен не е чак толкова сложна. Правото ви на образование е гарантирано от Конституцията и в този смисъл работодателят не е институцията, които би ви забранила да го упражните. За да кандидатствате не се изисква разрешение. Друг е въпроса до колко ще изпълнявате задълженията си съвестно паралелно с обучението. Разрешение от работодателя се изисква само когато желаете да ползвате отпуските за обучение, които са независими от тези, които се полагат по принцип.
dessys
Потребител

Мнениеот dessys » 14 Апр 2011, 16:01

независимо дали са платени или неплатени, тези отпуски трябва да Ви бъдат разрешени, за да отсъствате, иначе Ви грози дисциплинарно уволнение.

Може ли да не се съглася напълно с вас rts?

Чл. 171. (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работниците и служителите по чл. 169, ал. 1 имат право и на неплатен отпуск в следните размери:

1. за подготовка и явяване на изпит - до 20 работни дни за учебна година;

2. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) за подготовка и явяване на приемен, на зрелостен или на държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа или дипломен проект в средни учебни заведения - до 30 работни дни;

3. за подготовка и явяване на държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа или на дипломен проект във висши учебни заведения - до 4 месеца;

4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) за подготовка и защита на дисертация от задочни докторанти или от докторанти на самостоятелна подготовка - до 4 месеца.

(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато съгласие на работодателя не е дадено, работникът или служителят, който учи в средно или във висше училище без откъсване от производството, има право на неплатен отпуск в размерите по ал. 1, намалени наполовина.

(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Неплатеният отпуск по ал. 1 и 2 се признава за трудов стаж.

Ползване на отпуските от учащите се
Чл. 171а. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Отпуските на учащите се по този раздел се ползват във време, определено от работника или служителя в зависимост от организацията на учебния процес, след писмено уведомяване на работодателя най-малко 7 дни предварително.

Т.е. лице, което се обучава без откъсване от производството има право да ползва неплатен отпуск в размер на 10 работни дни (за учебна година), независимо дали работодателят е позволил или не. Достатъчно е само да бъде уведомен в срок, а съответният ангажимент (лекция, упражнение, изпит и т.н.) удостоверен с документ от обучаващата организация.
Последна промяна dessys на 14 Апр 2011, 16:11, променена общо 1 път
dessys
Потребител

Мнениеот viking73 » 14 Апр 2011, 16:09

Благодаря,наясно съм че мога да кандидатствам и без разрешение на работодателя,обаче тогава губя допълнителният си платен отпуск който ми се полага като студент задочно обучение при наличието на въпросното разрешение.Въпроса ми е има ли давностен срок вече издаденото разрешение при положение че е издадено преди две години а ще кандидатствам едва сега?
viking73
Младши потребител

Мнениеот dessys » 14 Апр 2011, 16:26

Благодаря,наясно съм че мога да кандидатствам и без разрешение на работодателя,обаче тогава губя допълнителният си платен отпуск който ми се полага като студент задочно обучение при наличието на въпросното разрешение.Въпроса ми е има ли давностен срок вече издаденото разрешение при положение че е издадено преди две години а ще кандидатствам едва сега?

:roll: По-нагоре друго твърдяхте...

Става въпрос не за отпуските за учащи а за правото да започна обучение със разрешението на работодателя.

Разрешение се иска и дава СЛЕД като удостоверите на работодателя, че сте учащ, т.е. трябва да притежавате качеството "студент задочна/дистанционна/вечерна форма на обучение". Ако не сте студент, де факто не сте придобили никакво право да ползвате какъвто и да е отпуск за учащи. Това подписаното ви може да по ползвате за едни други нужди...
dessys
Потребител

Мнениеот viking73 » 14 Апр 2011, 16:45

Разрешение се иска и дава СЛЕД като удостоверите на работодателя, че сте учащ, т.е. трябва да притежавате качеството "студент задочна/дистанционна/вечерна форма на обучение". Ако не сте студент, де факто не сте придобили никакво право да ползвате какъвто и да е отпуск за учащи. Това подписаното ви може да по ползвате за едни други нужди...

Dessys,благодаря Ви за желанието да помогнете,но явно тази материя не е силната Ви страна.Според КТ Чл.170,ал.2 при КАНДИДАТСТВАНЕ във Висше училище имам право на 12 дни платен отпуск когато това става със съгласието на работодателя. Следователно това разрешение би трябвало да бъде дадено преди изобщо да съм кандидатствал.
viking73
Младши потребител

Мнениеот dessys » 14 Апр 2011, 17:26

Първо: говориме за различни видове отпуски :lol:
Второ: по-нагоре казах, че по принцип имате право без разрешение на работодателя право на неплатен отпуск намален на половина при всички случаи (чл. 170, ал. 2, чл. и чл. 171, ал. 2). Демек да ви го обясня - ако ви е разрешено имате право на 12 дни, ако не - 6, в първия случай, и съответно 20 и 10, във втория случай. А редът на ползване е регламентиран от чл. 171а (също цитиран по-нагоре, моля направете си труда да го прочетете и осмислите).
Трето: като не сте в състояние да конкретизирате питането си, не се сърдете на другите. 'Щото основното ви питане беше до колкото си спомням не за отпуските като цяло ами за
правото за започнете обучение със съгласие на работодател
( :shock: )...вие преценете дали не звучи леко безумно тази сентенция...За справка погледнете си втория пост.

Послепис: ако прекия ръководител реши да ви направи заплатата 2000 лв. дали все пак да остави основния работодател да вземе това решение?! По отношение на документа... с rts ви казахме кой дава съгласие...вие сам преценете ситуацията, а не да се плюнчите по форумите.
dessys
Потребител

Мнениеот viking73 » 14 Апр 2011, 17:31

Благодаря че се опитахте да помогнете...Въпроса беше прост,ясен и елементарен-има ли давностен срок издаденото вече веднъж разрешение което аз приемам за легитимно...
viking73
Младши потребител

Мнениеот dessys » 14 Апр 2011, 17:39

Явно само за вас е бил прост, ясен и елементарен :lol: Ако го приемете за легитимен въпросния документ, новият ви пряк ръководител може да го оспори, защото както вече ви бе пояснено зависи от работодателя туй прословуто разрешение. И щом не щете да се разберете с добро двамцата е по-добре да поискате разрешение от баш шефа, за да избегнете проблеми (тва беше и първоначалния съвет), ама вие гледам отказвате да го приемете. А като бонус ви беше разяснено, че дори да имате проблем и да не ви бъде разрешено ползването на платен отпуск, вие имате право да ползвате неплатен, независещо от волята на работодателя.
dessys
Потребител

Мнениеот viking73 » 14 Апр 2011, 19:09

Основният въпрос с давността на разрешението остава висящ,но както и да е.Щом разрешението ми е дадено от ръководен кадър на фирмата и не е оспорено до момента за мен то е легитимно.Единственно ме притеснява давността.То е ясно че баш шефа ще ме прецака ако има шанс по стара българска традиция.Питам дали има давност защото само по тази линия могат да ме стопират.Нямам намерение да се набутвам с неплатена отпуска след като вече почти съм успял да защитя правата си.И ако някой знае-какъв е давносният срок на подобен тип разрешение??? Благодаря!
viking73
Младши потребител

Мнениеот dessys » 14 Апр 2011, 20:23

Не го приемайте като заяждане, но не вниквате ли в смисъла на изписаното до тук?! Навсякъде в КТ се споменава думата "работодател", а не ръководен кадър. Обикновено ръководните кадри съгласуват решенията си с основния работодател, т.е. правомощията им са ограничени. В този смисъл новият ви пряк ръководител може да оспори въпросното разрешение с довода, че не е получено такова от този на върха на пирамидата (все пак неговата дума е най-тежка и неоспорима що се отнася до предоставянето на допълнителни права) и ще е съвсем прав. Ето това е моментът, който би ви изиграл лоша шега. Ако по начало разрешението за ползване на отпуск за обучение, кандидатстване и т.н. е дадено от работодателя и не сте се възползвали от него, то същото е съвсем валидно.
dessys
Потребител

Мнениеот viking73 » 14 Апр 2011, 20:46

Има известен резон в написаното от Вас.Но...спорен е статута "работодател".Държавата също е "работодател".Ще опитам пък каквото стане,най-много див скандал или червен картон от фирмата:) Благодаря Ви за отделеното внимание.
viking73
Младши потребител

Мнениеот dessys » 14 Апр 2011, 20:53

От опит глава не боли, боли от последиците понякога. :)
dessys
Потребител

Назад към Трудово право