начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

спор между родители при избор на училище

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

спор между родители при избор на училище

Мнениеот ivan2 » 11 Апр 2011, 19:16

Колеги, при спор между родителите при избор на училище на детето, същия ще трябва да бъде решен по общия ред по 127 СК. Обаче, ако родителите са разведени, и съда е предоставил упражняването на родителските права на единия родител, това значи ли, че точно този родител ще реши САМ детето в кое училище да учи? Аз мисля че това е изключително сериозен въпрос, за да бъде оставен с лека ръка в правомощията на единия родител. Ами ако този родител реши детето да учи в чужбина?
Порових се в законодателството. Интересното е, че в ЗНП и в Правилника за прилагането на ЗНП е записано, че децата постъпват в училище след подадена от родителите молба. Не се конкретизира и детайлизира дали е задължително от двамата, съответно при разведени родители какво се случва. Съдебна практика НЕ ОТКРИХ в Сиела - нито от ЗНП, нито от ППЗНП.
Аз лично мисля, че според законодателството при разведени родители въпроса ще бъде решен от родителя, който упражнява родителските права. Ако другия не е съгласен, ще трябва да заведе дело. Отделен е въпроса, че всичко е свързано с време, в което детето учи, и ако се наложи да се мести в друго училище, за него това ще бъде тежко. Да не говорим, че остава открит въпроса в кое училище да се измести детето - кой ще реши - вероятно съда?
Моля за важия коментар.
ivan2
Потребител

Re: спор между родители при избор на училище

Мнениеот donna » 11 Апр 2011, 19:26

Аз бях разведена /родителските права мои/, подадох молбата къде да учи детето , въпроса го решавам аз ! Ясно е ,най малко ще е по моето местожителство ,а ако имам възможности нейде по реномирано ...,ако толкова ви се спори водете дела , то и в чужбина не е зле , като не сте съгласни има си съд.
Семейството ми плати всичко ,остана и някакв си донор да ми спори къде да учи :twisted:
Той донора и сега много я обича ,ама не зная защо при вида на банковата и сметка бяга като дявол от тамян ...
donna
Старши потребител

Мнениеот Pause » 12 Апр 2011, 20:29

ivan2 написа:Обаче, ако родителите са разведени, и съда е предоставил упражняването на родителските права на единия родител, това значи ли, че точно този родител ще реши САМ детето в кое училище да учи?

Да :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот mama_na_princesi » 12 Апр 2011, 20:48

Aз - родител с родителски права, натоварен със задачата да води и прибира детето до и от училище. Бащата се опита да коментира избора ми на училище.Да не е най-елитното, не е по-по-най..., но пък е най-удобното. Няма желание да помага в тази ситуация-нямал възможност, до късно бил на работа, в друга посока бил... Е, дали има право на глас ? :wink:
mama_na_princesi
Младши потребител

Мнениеот donna » 12 Апр 2011, 21:05

Е като няма възможност и желание да си трае , не е негова работа .
donna
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Апр 2011, 21:24

Няма значение училището, но някаква здрава среда.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Семейни казуси