начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Въпрос относно 6-дневната работна седмица

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно 6-дневната работна седмица

Мнениеот aja1982 » 11 Апр 2011, 13:28

Здравейте, имам следния казус и ще съм благодарна ако някой може да ми помогне.
Работя в хотел в курортен комплекс - хотелът е сезонен, но длъжността ми е целогодишна. Работодателите ни ни карат през лятото от май до октомври да минаваме на 6-дневна работна седмица, като схемата е следната:
Използва се точка от закона, според която може до 6 месеца в годината да се работи с удължено работно време. В същото време обаче за да избегнат плащането на компенсации, се водим, че работим на пълен ден, но по 7 часа на ден - така се получава 6хт = 42 часа, което е почти изравнено с 5х8 = 40 часа. Реално обаче работното ни време не е намалено - просто се удължава със заповед обедната почивка и се слагат 2 допълнителни почивки преди и следобед и пак работим същото време, само че 1 ден повече. При това без да получаваме компенсации (евентуално от тези събрани допълнителни 2 часа на седмица, ни дават по няколко дни допълнителен отпуск в края на сезона)
Интересува ме имам ли право да протестирам срещу подобно работно време и да търся евентуално правата си в бюрото по труда - защото в договора ми ясно е посочено 5-дневна работна седмица, а се получава така, че 6 месеца в годината работя на 6-дневна.
aja1982
Нов потребител

Re: Въпрос относно 6-дневната работна седмица

Мнениеот kazimirc4 » 12 Апр 2011, 20:30

Ако считате, че са нарушени правата Ви по Кодекса на труда, което има паричен израз, две са инстанциите пред които да го направите - Инспекцията по труда/ която осъществява контрол по трудовите правоотношения/ и съда. Бюрото по труда тук няма отношение.
Това не е безопасно занятие, а и е необходимо наличие на точна документация за продължителността на работното време - на работния ден,на месеца, и кога се почива. Или поне на надеждни свидетели!
Как работите в периода от октомври до май?-това също е важно!
Преди много време имах казус като Вашия и също по Черноморието.
kazimirc4
Потребител

Re: Въпрос относно 6-дневната работна седмица

Мнениеот leonardos » 12 Апр 2011, 21:31

Корекциите в режима определен за труд и почивка, се нанасят с изричното съгласие на синдиката по предложение на работодателя. Извънредният труд е забранен, освен в случаите предвидени в КТ. Погледни си формата на договора, където е посочено правното основание за полагането на извънреден труд. Друг е въпроса за принадлежността на обектите по черноморието към "несеквастируемият" сектор в икономиката, при който работодателя изисква максимум сигурен приход срещу минимум разход. Ако не ти отърват условията, премини към прилагане нормата на чл. 327, т.2, но това е в случай на забавяне плащането. Но след това се присъединяваш към общия фонд безработица :wink: ... или с две думички :"Битият-бит ... другото е нецензурно ... " :oops:
leonardos
Потребител

Назад към Трудово право