начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

ограничение на служители да работят в конкурентни фирми

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ограничение на служители да работят в конкурентни фирми

Мнениеот gaivur » 11 Апр 2011, 23:50

Работя в една фирма,имам оферта от конкурентна фирма за работа.Преди време ме накараха да подпиша анекс ,че няма да работя в конкурентна фирма,определен период.Въпроса ми е,имали някаква стойност това нещо? При положение ,че няма да съм длъжност.
gaivur
Нов потребител

Re: ограничение на служители да работят в конкурентни фирми

Мнениеот inspectora » 12 Апр 2011, 09:16

Преди време взех едни пари и подписах едни документи за което. Искам да попитам дали тези документи имат някаква стойност, или мога и да не си връщам парите без последствия?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 12 Апр 2011, 09:50

От КРБ
Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. .....

(2) Държавата създава условия за осъществяване на правото на труд на лицата с физически и психически увреждания.

(3) Всеки гражданин свободно избира своята професия и място на работа.

(4) Никой не може да бъде заставян да извършва принудителен труд.

От ЗЗД...
Чл. 26. (Ал. 1 изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Нищожни са договорите, които противоречат на закона или го заобикалят, както и договорите, които накърняват добрите нрави, включително и договорите върху неоткрити наследства.
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот gaivur » 12 Апр 2011, 16:43

palimsest благодаря ти ,значи по никакъв начин не могат да ме спрат или съдят за това ,че ще отида в конкурентна фирма :)
gaivur
Нов потребител

Мнениеот nak111 » 12 Апр 2011, 16:54

Дай на настоящия си работодател да прочете това :

Р Е Ш Е Н И Е

№ 561

София, 17.06.2010 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в съдебно заседание на четиринадесети юни, две хиляди и десета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НАДЕЖДА ЗЕКОВА

ЧЛЕНОВЕ: ВЕСКА РАЙЧЕВА

СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА

при участието на секретаря Юлия Георгиева

изслуша докладваното от съдията Н. Зекова

гражданско дело № 1717/2009 година.

Производство по чл. 290 ГПК.

Районен съд – Разград, с решение по гр. д. № 568/2008 г. е отхвърлил предявения от „Т. Л. – Н. а. Ц.” АД, гр. С. против И. Д. от гр. Р., на основание чл. 92 ЗЗД, иск за сумата 4 886.40 лв. неустойка и 1 387 лв. мораторна лихва за периода 28. 6. 2006 г. – 1. 7. 2008 год.. Решението е потвърдено от Разградския окръжен съд с въззивно решение от 27. 7. 2009 г. по гр. д. № 186/2009 год., срещу което е подадена касационна жалба от ищеца. С определение от 1. 4. 2010 г. е допуснато касационно обжалване не въззивното решение на основание чл. 280, ал. 1, т. 2 ГПК – произнасяне на въззивния съд по въпрос, разрешаван противоречиво от съдилищата. Констатирано е, че Разградският окръжен съд е отхвърлил иска за заплащане на сумата, като е приел, че тя е уговорена между страните неустойка за неизпълнение на задължението на Д. , предвидено в чл. 4, ал. 1 от трудовия договор, да не постъпва на работа в конкурентна фирма за срок една година от прекратяване на трудовия му договор. Въззивният съд е приел, че клаузата на чл. 4, ал. 1 от договора е нищожна поради противоречие със закона, а с касационната жалба са представени решения на други съдилища, че такава уговорка не противоречи на закона и е валидна.

С оглед на основанието за допускане на касация – противоречива практика по въпроса за валидността на уговорката, с която служителят поема задължение да не постъпва на работа в конкурентна фирма за срок една година от прекратяване на трудовия му договор, касационният съд счита, че следва да се произнесе, съгласно чл. 291, т. 1 ГПК, като посочи правилната практика и съобразно тази практика, постанови решението си по делото.

Правилен е решаващият извод на Разградския окръжен съд, че клаузата на чл. 4, ал. 1 от трудовия договор между страните, противоречи на закона и се явява нищожна на основание чл. 26, ал. 1 ЗЗД. Обоснована е констатацията на въззивния съд, че уговорката е в разрез с предвиденото в чл. 48, ал. 3 от Конституцията, право на всеки гражданин свободно да избира своята професия и място на работа. След като не е налице действително, от гледище на закона, задължение на ответника Д да не постъпва на работа в конкурентна фирма, то и претенцията на ищеца за заплащане на неустойка поради неизпълнение на задължението, е неоснователно, като е без фактическо и правно значение, дали фирмата, в която Д. е започнал работа – „С” ЕООД, гр. С. е конкурентна на ищеца „Т. Л.– Н. а.ц.” АД, гр. С..

По изложените съображения и на основание чл. 293, ал. 1 ГПК, Върховният касационен съд

Р Е Ш И:

ОСТАВЯ В СИЛА въззивното решение от 27. 07. 2009 г. по гр. д. № 186/2009 г. на Разградския окръжен съд.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:
nak111
Потребител

Мнениеот gaivur » 12 Апр 2011, 20:55

Много ви благодаря :)
gaivur
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 12 Апр 2011, 23:05

Начи... ако напусналия е бил кадър, разполагащ с някаква вътрешна информация, ноу-хау и други знания, фирмата която е напуснал може да му потърси отговорност ... знам ли... по закона за авторските права :) Пример - програмист, който зарязва проекта наполовина и отива в конкурентна фирма с целия готов досега сорс код, за който предния му работодател му е плащал заплата за да го пише. Или автор, преводач или нещо подобно, който 3 месеца получава заплата за творба или превод, и 10 дена преди завършването си бие камшика и отива при конкуренцията с почти готовото произведение.
Другото - вложени големи средства за квалификация на човека, и той напуска 20 дена след като е придобил знанията... Примерно назначават човек, който поради спецификата на длъжността му изкарва курс за пилот на самолет за сметка на работодателя, който курс струва десетки хиляди лева, и в момента в който грабне тапията отива при конкуренцията. Това мисля че е не само неморално, но и лееекичко противозаконно. Т.е. не е противозаконно - човека е свободен да напусне, но вероятно фирмата с право ще настоява да й бъдат възстановени сумите за квалификацията на служителя.
Така че мисля ... не в 100% от случаите претенциите на "изоставения" работодател са неоснователни.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 13 Апр 2011, 14:34

gaivur написа:значи по никакъв начин не могат да ме спрат

Не могат!
gaivur написа:или съдят за това

Това могат! А дали ще успеят, е друг въпрос. palimsest, както и посоченото решение, дават общата постановка по въпроса, но може да има и много други детайли в даден конкретен случай ...
... но както и да е - няма да споря, просто искам да кажа, че въпреки всичко, имайте едно на ум, щото правото не е само "черно и бяло" ;) 8) ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот gaivur » 13 Апр 2011, 14:36

За изнасяна не фирмена тайна съм съгласен. Но в едната фирма ще съм на съвсем различна длъжност от другата.
gaivur
Нов потребител

Мнениеот old__bg » 13 Апр 2011, 18:40

gaivur написа:За изнасяна не фирмена тайна съм съгласен. Но в едната фирма ще съм на съвсем различна длъжност от другата.

Що не си съгласен за фирмената тайна ? :wink: :D :D
И какво пречи да " продадеш" насоките, по които се работи във фирмата ти в момента и новият ти работодател да спечели преднина от едни гърди ? Още много поводи мога да ти изложа, за да те съдят , но и това ти стига ... :mrgreen:
old__bg
Нов потребител

Мнениеот gaivur » 14 Апр 2011, 11:12

Това трябва да се случи първо и да го докажат,че аз съм издал фирмена тайна.Те ще ме съдят,че ще издам фирмена тайна.Предполагам,че преди да съм издал не могат да ме съдят,или се бъркам?Можели да те съдят преди да си направил нещо?
gaivur
Нов потребител

Назад към Трудово право