- Дата и час: 26 Ное 2024, 07:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Некоректен работодател
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Некоректен работодател
Здравейте имам въпрос от 4 години работя в една фирма, обаче от 1 година работата не върви бях информирана,че мога да почна да си търся нова работа,така и направих на 07.04.11г. разглеждах обявите за работа,изглежда шефът ми го е видял това,но и аз самата не съм го крила тъи като ми бе казано да го правя.Обаче на 08.04.11г. шефът ми ме извика при него и ми каза,че "щом си търся нова работа и не съм доволна от тях няма да мога да си върша добре задълженията като съм заета с друго, и мога да си събера нещата и да си ходя и да пусна една молба по взаимно съгласие така щяло да е наи добре и за двете страни".Тъй като съм на 26 години не бях запозната с това, че така се отказвам от всичко няма борса на труда ,няма обещетение нито изплащане на не взета отпуска.Бях шокирана никога не съм го очаквала от тях винаги съм била изрядна и коректна ,та ми дойде като гръм от ясно небе,незнаех какво да пиша даже ,и в този момент дойде жена му и услужливо ми продиктува какво да напиша,след това си тръгнах.Не съм излизала никога в отпуск, когато съм поисквала все не беше подходящо.Подписах се единствено на листа за работната заплата,тоес на това на което ме осигуряват, а то е минималното а аз взимам 600лв.Пропуснах да кажа че ме накара също да се пиша от 18.04 до 26.04. в платен отпуск незнайно защо та на 26 .04-ти трябва да ида да си дам трудовата книжка.Знам че направих голяма глупост всички ми го казват но сигурно хората изпадали в такъв шок ще ме разберат.Въпросът ми е дали имам някъкъв шанс да оправя нещата,в полза за мен да си взема дължимото за съвестната ми работа или всичко е загубено? Те са много неизрядни в отношение на документация няма документи за отпуските,имам колега пуснат от миналото лято в неплатена, а си е на работа човека,по договор сме по 8 часа на работа а работехме по 9-10часа и събота, също да не говорим счетоводно.Та моля за помощ.
- valentinova
- Нов потребител
Re: Некоректен работодател
Мило момиче,
Радващото е, че все пак осъзнаваш глупостта, която си направила, защото можеше и да е по-зле. Пий една студена вода, алкохола в твоя случай още повече ще влоши психическия стрес. Това е жизнен опит и смятам, че цената, която си платила спрямо други с твоя проблем е минимална.
Радващото е, че все пак осъзнаваш глупостта, която си направила, защото можеше и да е по-зле. Пий една студена вода, алкохола в твоя случай още повече ще влоши психическия стрес. Това е жизнен опит и смятам, че цената, която си платила спрямо други с твоя проблем е минимална.
- direktor
- Нов потребител
Що я стряскате така бе човече?! Има право на борса 4 месеца, с нейния осигурителен стаж е имала евентуално право на 6 и в двата случая на минимален размер, тъй като осигуровките също са на МРЗ (не ми се види да е загубила хилядарките). Загубила е правото на 4 брутни (т'ва малко гадно) при прекратяване по инициатива на работодателя. Пък отпуските за 4 години си остават дължими независимо как е напуснала. Прецакването идва от там, че е била на безсрочен договор...и ако не е искала да напуска е можело да не се стига до тук.
- dessys
- Потребител
Това, за 4-те брутни заплати, Десис, на практика е в сферата на научната фантастика. Има основания, при които работодателят може да прекрати договора с или без предизвестие, като за неспазено предизвестие се дължи обезщетение пропорционално на неспазения срок, но от размера на заплатата, вписана в т.д. и обикновено срокът на предизвестието е 30 дни, т.е. 1 месец, а не 4.
Към питащата: не сте загубила много, като сте си прекратила договора по взаимно съгласие. Имате право на борса - 4 месеца, имате право и на обезщетение за неползвания платен годишен отпуск.
Към питащата: не сте загубила много, като сте си прекратила договора по взаимно съгласие. Имате право на борса - 4 месеца, имате право и на обезщетение за неползвания платен годишен отпуск.
- rts
- Активен потребител
Благодаря Ви много,за отговорите утешителното е че поне за напред ще знам какви са ми правата.Имам още едно въпросче ,ако не съм много нахална ,а парите от отпуските как да си ги взема, ако те се направят на "разсеяни" .В молбата нищо не съм писала, че ми дължат парична равностойност на отпуските.А съм обедена че ще се направят на такива ,защото видяха,че им е лесно да ме манипулират.Или то се подразбира незнам ако не ми ги дадът на 26.04 като ида да си взема документите и да си занеса книжката какво да правя.И о6те едно питане какви документи трябва да ми дадът ако може да ми кажете за да не ме метнат пак,поне сега да се посъветвам.Предполагам за отпуската нема как да излъжат,че съм си е взела като молба не съм правила за отпуска нито съм попълвала или подписвала документи за искана такава?Благодаря отново че ми отговорихте.
- valentinova
- Нов потребител
rts написа:Това, за 4-те брутни заплати, Десис, на практика е в сферата на научната фантастика. Има основания, при които работодателят може да прекрати договора с или без предизвестие, като за неспазено предизвестие се дължи обезщетение пропорционално на неспазения срок, но от размера на заплатата, вписана в т.д. и обикновено срокът на предизвестието е 30 дни, т.е. 1 месец, а не 4.
Работодателят има право да прекрати безсрочен трудов договор с или без предизвестие, само когато са на лице определени хипотези. Когато не са и иска по негова инициатива да се оттърве от работник - чл. 331. Аз не знам дали е в сферата на научната фантастика т'ва, ама съм го виждала на практика и то за 6 брутни.
- dessys
- Потребител
valentinova написа:Благодаря Ви много,за отговорите утешителното е че поне за напред ще знам какви са ми правата.Имам още едно въпросче ,ако не съм много нахална ,а парите от отпуските как да си ги взема, ако те се направят на "разсеяни" .В молбата нищо не съм писала, че ми дължат парична равностойност на отпуските.А съм обедена че ще се направят на такива ,защото видяха,че им е лесно да ме манипулират.Или то се подразбира незнам ако не ми ги дадът на 26.04 като ида да си взема документите и да си занеса книжката какво да правя.И о6те едно питане какви документи трябва да ми дадът ако може да ми кажете за да не ме метнат пак,поне сега да се посъветвам.Предполагам за отпуската нема как да излъжат,че съм си е взела като молба не съм правила за отпуска нито съм попълвала или подписвала документи за искана такава?Благодаря отново че ми отговорихте.
Вижте си e-mail
- dessys
- Потребител
За всичко, което не Ви е платено имате право да заведете съдебен иск. Но за това ползвайте адвокат.
- rts
- Активен потребител
Деси много Ви благодаря страхотна сте.Едно последно въпросче за молбата за УП тата кога да я подам ,и спирам да ви тормозя.
- valentinova
- Нов потребител
Когато прекратяването на осигуряването е вече факт.
- dessys
- Потребител
Благодаря на всички особено на Вас Деси, бяхте ми изключително полезни Вашите съвети.Лек вечер.И усмихнат и ползотворен ден утре:))
- valentinova
- Нов потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|