Здравейте
Бих искал да се консултирам по няколко въпроса относно правата ми и задълженията на работодателя ми.
Преди малк оповече от година започнах работа като компютърен специялист. По договор работното ми място е в офис но естеството на работата ми всъщност е съвсем различно. Катеря се по покриви пробивам дупки за кабели и стойки, карам кола до други населени места където се извършват монтажите. Пускаме интернет по домове и фирми (абе каквото ми кажат това правя, абсолютна мултифункционалност)... Осигуряват ме на минимална заплата което знам че е масова практика. Не се осигуряват никакви предпазни средства при монтажите по покривите и така на татък, нито каски нито въжета, нищо... Също понякога например като последните 2 работни дни ми се наложи да довършвам започнатите монтажи извън работно време като вчера бях вързан в едно село на 50км от работното ми място цели 3 часа след края на работното време и за повече от година там извънредните часове не са ми плащани никога.
Та на фона на всичко това и плюс че отначало ми говореха за заплата от ХХХлв която ще стигна след половин година работа там, то мина над година и заплатата почти не е мръднала, питах ги кво става със заплатата и сега ми говорят съвсем различни работи, тоест едва ли ще стигне обещаната сума... излиза че ще трябва да спя по покривите и да се потроша от работа за да получавам "бонуси"
Но да се върна на думата...
При описанат ситуация, какво имам право да изисквам от работодателя и какви задължения има той към мен?
Колко трябва да ми плащат за извънредните часове?
Прав ли ще съм ако прекратя взаимоотношенията си с фирмата без 30 дневно предупреждение, имайки предвид горе описаното?
Ако изискам от работодателя да корегира в договора ми работното място, тоест да бъде описана реалната ми работа, какво бих спечелил от това? (предполагам че при тази работа неможе да ме осигурява на минимална заплата, а даже сигурно дори и обикновена застраховка не са ми направили) И какви легални мерки бих могъл да взема в случай че откаже да поправи договра или започне да се заяжда?
Работодателя има ли право да ме задържа на работа след края на работното време? Но често работното време свършва когато сме извън града и няма как да си тръгна освен да кажа на колегата и шеф едновременно че е време да си обираме партакешите и да изчезваме към офиса та да разтоварим колата и да си ходим по домовете...
Бих искал да се разбера със шефчетата но ако това не стане какви органи, институции и така нататък трябва да бъдат намесени за да разрешат неразбирателствата?
За сега не се сещам за друго, благодаря предварително и... здраве...
- Дата и час: 26 Ное 2024, 07:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля за съвет - некоректни работодатели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Моля за съвет - некоректни работодатели
НЕ СИ ПРАВЕТЕ РЕКЛАМА ВЪВ ФИРМА "МАРКЕТИНГ ПАРТНЪРС ООД", ЛЪЖАТ ВИ, ЧЕ ИМАТЕ РЕКЛАМА В GOOGLE НА ПЪРВА СТРАНИЦА! МИХАИЛ ЯНОВ Е МРЪСЕН ИЗМАМНИК, САМО ЩЕ ВИ ВЗЕМЕ ПАРИТЕ!
- azazaztititi
- Нов потребител
Re: Моля за съвет - некоректни работодатели
Като за начало задължение на работодателя е да осигури лични предпазни средства на своите подчинени, изложени на риск от увреждане на здравето и живота (във вашия случай и целостта на костната система). Въпросните ЛСП са изцяло за негова сметка и от време на време се подменят с нови при увреждане, загубване или унищожаване не по вина на работника.
По отношение на извънредния труд – по начало той е забранен, изключение се допуска само в някои конкретни случаи, а именно:
Продължителността на извънредния труд не може да надвишава 150 часа. Друг е въпросът как се доказва полагане на извънреден труд, а и вие имате право да откажете, след като работното ви време е нормирано. Отказът става в писмен вид (естествено това важи за случаите, когато работодателят коректно е издал заповед за извънреден труд за определен период и го отчита по съответния ред – в книга и пред Инспекцията по труда).
Допълнителното възнаграждение се начислява върху основното (във вашия случай върху минималната РЗ).
Мне, за ваше съжаление, няма да сте прав. Има си регламентирани начини за прекратяване на договорните отношения. И не е зле да не предприемате такава самоинициатива, за да не се окаже накрая, че дължите обезщетение на работодателя си за неспазено предизвестие или пък да бъдете ощетен откъм трудово възнаграждение.
Ако сте решили да си търсите правата по съдебен ред – силно препоръчително е да се консултирате с адвокат. Ако имате намерение просто да се оттървете от „шефчетата” подайте жалба в Инспекция по труда. Те от своя страна ще изпратят хора на проверка, ще констатират (евентуално) нарушения и ще глобят (пак евентуално) работодателя. В предвид размера на глобите работодателя може да се стресне, за това първо поговорете с тях. И ако не стане с добро, тръгвайте с рогата напред. Oсвен това никъде не е регламентирано, че след определен срок работодателят трябва да коригира трудовото възнаграждение, това си е по негово желание (така да кажем).
По отношение на извънредния труд – по начало той е забранен, изключение се допуска само в някои конкретни случаи, а именно:
Чл. 144. Извънреден труд се допуска по изключение само в следните случаи:
1. за извършване на работа във връзка с отбраната на страната;
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2005 г., доп. - ДВ, бр. 102 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 35 от 2009 г., в сила от 12.05.2009 г.) за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия;
3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за извършване на неотложни обществено необходими работи по възстановяване на водоснабдяването, електроснабдяването, отоплението, канализацията, транспорта и съобщителните връзки и оказване на медицинска помощ;;
5. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) за довършване на започната работа, която не може да бъде извършена през редовното работно време;
6. (нова - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за извършване на усилена сезонна работа.
Продължителността на извънредния труд не може да надвишава 150 часа. Друг е въпросът как се доказва полагане на извънреден труд, а и вие имате право да откажете, след като работното ви време е нормирано. Отказът става в писмен вид (естествено това важи за случаите, когато работодателят коректно е издал заповед за извънреден труд за определен период и го отчита по съответния ред – в книга и пред Инспекцията по труда).
Заплащането се извършва по реда на чл. 262:
4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за извършване на аварийно-възстановителни работи и поправки в работните помещения, на машини или на други съоръженияПоложеният извънреден труд се заплаща с увеличение, уговорено между работника или служителя и работодателя, но не по-малко от:
1. 50 на сто - за работа през работните дни;
2. 75 на сто - за работа през почивните дни;
3. 100 на сто - за работа през дните на официалните празници;
4. 50 на сто - за работа при сумирано изчисляване на работното време.
Допълнителното възнаграждение се начислява върху основното (във вашия случай върху минималната РЗ).
Прав ли ще съм ако прекратя взаимоотношенията си с фирмата без 30 дневно предупреждение, имайки предвид горе описаното?
Мне, за ваше съжаление, няма да сте прав. Има си регламентирани начини за прекратяване на договорните отношения. И не е зле да не предприемате такава самоинициатива, за да не се окаже накрая, че дължите обезщетение на работодателя си за неспазено предизвестие или пък да бъдете ощетен откъм трудово възнаграждение.
Бих искал да се разбера със шефчетата но ако това не стане какви органи, институции и така нататък трябва да бъдат намесени за да разрешат неразбирателствата.
Ако сте решили да си търсите правата по съдебен ред – силно препоръчително е да се консултирате с адвокат. Ако имате намерение просто да се оттървете от „шефчетата” подайте жалба в Инспекция по труда. Те от своя страна ще изпратят хора на проверка, ще констатират (евентуално) нарушения и ще глобят (пак евентуално) работодателя. В предвид размера на глобите работодателя може да се стресне, за това първо поговорете с тях. И ако не стане с добро, тръгвайте с рогата напред. Oсвен това никъде не е регламентирано, че след определен срок работодателят трябва да коригира трудовото възнаграждение, това си е по негово желание (така да кажем).
- dessys
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|