- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ползване на сем.жилище без срок.А сега?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Ползване на сем.жилище без срок.А сега?
Съдът е прекратил брака и е предоставил на жената ползване на семейното жилище,но без никакво уточнение до кога.От брака има непълнолетно дете,което остава при майката, но то всеки момент ще навърши 18 год.За съжаление изпуснахме срока за обжалване на решението и сега се чудя как да оправя проблема с правото на ползване,което на практика излиза че е безсрочно.Мисля си за ЯФГ или нова искова молба поради промяна в обстоятелствата?Или под формата на тълкуване на решението да се пробваме?Ще съм благодарна ако някой се е сблъсквал с подобен казус, да сподели опит.
- mialore
- Младши потребител
Re: Ползване на сем.жилище без срок.А сега?
Имота в режим на СИО ли е придобит и по-важното: какво точно искате да се случва с този имот?
ЯФГ ще е ако в диспозитива има размисли по въпроса за срока, но в диспозитива е определено друго, различно от мотивите( а вие изобщо нямате произнасяне по въпроса за срока- в срок ли сте за допълване?).
Не мисля, че ще стане и с тълкуване( Р е изпълнено), но винаги можете да упражните правата си по ал.6.
Все пак е важно какво точно искате, какво сте искали преди постановяване на СР .
ЯФГ ще е ако в диспозитива има размисли по въпроса за срока, но в диспозитива е определено друго, различно от мотивите( а вие изобщо нямате произнасяне по въпроса за срока- в срок ли сте за допълване?).
Не мисля, че ще стане и с тълкуване( Р е изпълнено), но винаги можете да упражните правата си по ал.6.
Все пак е важно какво точно искате, какво сте искали преди постановяване на СР .
- Гост.
- Старши потребител
Да, СИО е. Притесняваме,че написано така, правото на ползване ще попречи на мъжа да иска делба на имота,защото ще направи имота непродаваем на публична продан.в срок съм за допълване, но невиждам основания, тъй като аз не съм правила искане за ползване, това е искане на другата страна, при това не е било уточнено със или без срок.
- mialore
- Младши потребител
Ако се притеснявате за делбеното дело- притеснението е неоснователно. Предоставеното право на ползване няма да попречи да се допусне и извърши делба на имота.
За публична продан е малко рано да се говори, по-скоро следва да погледнете ал.1 на 349.
В конкретния случай съдът е предоставил ползването служебно( дори и да нямаше искане за това, то щеше да има диспозитив заради непълнолетното във вр. с род. права)- в мотивите няма ли ред по този въпрос?
За публична продан е малко рано да се говори, по-скоро следва да погледнете ал.1 на 349.
В конкретния случай съдът е предоставил ползването служебно( дори и да нямаше искане за това, то щеше да има диспозитив заради непълнолетното във вр. с род. права)- в мотивите няма ли ред по този въпрос?
Последна промяна poli_g на 31 Мар 2011, 18:33, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
чл.56 ал.6 от СК или поискайте наем. Има разлика и дали е предоставено до навършване на 18г. възраст или е предоставено по чл.56 ал.5.
- tarboxx
- Потребител
Това с наема, какво помага в конкретния случай? А ал.6 е възможна при изменение на обстоятелствата, ала от дата на СР няма да се е изменило нещо.
Наемната цена няма да си струва гимнастиката, второ- детето скоро ще навърши пълнолетие, но пък не е задължително да е завършило средното си образование( мога да се обзаложа, че някъде из мотивите трябва да пише на осн. ал.5 вр. ал.1), и трето, но съществено- изложеното няма да попречи на делбеното дело.
Диспозитив от вида на " предоставя ползването на сем. жилище представляващо ..... находящо се ..... на ....." е отворена врата за друго
Наемната цена няма да си струва гимнастиката, второ- детето скоро ще навърши пълнолетие, но пък не е задължително да е завършило средното си образование( мога да се обзаложа, че някъде из мотивите трябва да пише на осн. ал.5 вр. ал.1), и трето, но съществено- изложеното няма да попречи на делбеното дело.
Диспозитив от вида на " предоставя ползването на сем. жилище представляващо ..... находящо се ..... на ....." е отворена врата за друго
- Гост.
- Старши потребител
Ще попречи на адекватното завършване на делбата,защото жилището е неподеляемо и почти сигурно ще излезе на публична продан.С това право на ползване ще стане непродаваемо.Така,че май най-разумно ще е преди делбата да заведа дело за определяне на срок на ползавено.Това безсрочно ползаве ми звучи абсурдно!
- mialore
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|