начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Наследници

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследници

Мнениеот valyaii » 27 Мар 2011, 19:28

Здравейте,
имам следния въпрос : Родителите ми имат брак от 29 години и две деца - аз и сестра ми. Отрих, че баща ни има дете на 1 година, което той е припознал. :shock:
Въпросът ми е това дете има ли право да бъде пълноправен наследник на баща ни?
Доколко е законно дете да бъде припознато от мъж, който е със сключен брак.
Благодаря Ви предварително.
valyaii
Нов потребител

Re: Наследници

Мнениеот lexy21 » 27 Мар 2011, 19:42

Да е жив и здрав баща Ви /защото, нали знаете, за наследство и наследници се говори след смъртта на наследодателя :wink: /, но щом от сега сте се загрижили - да, детето ще бъде сред кръга на лицата, наследнци по закон на баща Ви. Бракът на баща Ви създава презумция по отношение бащинството на децата, родени от неговата съпруга, но той може, съвсем законно, да припознава деца на други жени, които нямат установен произход от бащата. Веднъж осъществен фактическия състав на припознаването, докато този произход не бъде оборен по надлежния съдебен ред от ограничения кръг лица, на които законът предоставя право на иск /да изпреваря въпроса Ви - Вие не сте сред тях/, това е положението. Съвсем законно може да продължи да си припознава деца и всяко едно от тях ще има същите права по закон, каквито имате Вие.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот namakak » 27 Мар 2011, 22:56

Припознал го е с медицинска експертиза ли?Имайки предвид финансовото му положение.Или вие търсите под вола теле за нищо?
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот valyaii » 28 Мар 2011, 13:26

Естествено, че не е хубаво да се говори за наследство при положение, че баща ми е жив и здрав и дано да е много време така. Просто исках да съм подготвена при условие, че въпросната друга майка един момент започне да има претенции. А според мен ще търси финансова изгода :(
valyaii
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 29 Мар 2011, 13:20

Както и Вие, иначе не бихте питали.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 29 Мар 2011, 20:10

valyaii написа:Просто исках да съм подготвена при условие, че въпросната друга майка един момент започне да има претенции.

Въпросната друга майка и сега може да има съвсем законни претенции. Например да търси издръжка. Между другото, това дете се явява и Ваш наследник, и наследник на сестра Ви :wink: . Въпрос на обстотелства е кой ред ще бъде призован към наследяване.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Назад към Семейни казуси