начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Дете на 16 години

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дете на 16 години

Мнениеот dessisavina » 26 Мар 2011, 23:51

Ще се постарая да съм кратка и да помоля за отговор и съвет на един въпрос.Имам ли право да оставя грижата за сина ми,момче точно на 16 години,на друг човек,мога ли да го оставя сам,или трябва да изчакам пълнолетието му?Налага се да работя в друг град,където не мога да го взема по ред причини.Той,реално погледнато,може сам да се грижи за себе си.Подлежа ли на санкция,ако не оформя това документално?
Благодаря!
dessisavina
Нов потребител

Re: Дете на 16 години

Мнениеот boiko_62 » 27 Мар 2011, 08:21

ако беше отишел да учи той в друг град бавачка ли щяхте да му наемете
boiko_62
Потребител

Re: Дете на 16 години

Мнениеот iva_sh » 27 Мар 2011, 18:54

Чл. 182. (1) от НК - Родител или настойник, който остави лице, намиращо се под родителски грижи или настойничество, без надзор и достатъчна грижа и с това създаде опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация, както и с обществено порицание. Според чл. 8, ал.3 и ал. 4 от Закона за закрила на детето до навършване на 18 години непълнолетните не могат да посещават обществени места след 22.00 часа без да са придружени от техните родители, респ. попечители или други пълнолетни и дееспособни лица, посочени от техните родители. Наказанието е глоба за родителя, респ. попечителя с минимум от 300 лева.
iva_sh
Потребител

Назад към Семейни казуси