Здравейте,
Имам казус с узаконяване на банята си, която е вече построена.Случаят е такъв.В наследствена къща на моят дядо имаше канализация, но липсваше нотариален акт.Потърсих нотариус за да ми издаде такъв и се оказа, че никога не е имало.Наложи се да потърся строителен техник от общината, който да огледа домът и да изложи становището си.На мястото дойде техник, който констатира, че е наложително да се оборудва баня и тоалетна.Пуснах си документите в общината, и съответно отидох при архитект за проект.Тъй като, правих основен ремонт който не нарушаваше цялостта на къщата нямаше проблем, но за банята ми обясниха, че такъв е необходим.Завърших сторежа и банята също, която е най скъпата ми инвестиция в имота.Тъй като, живея в чужбина се прибрах и оставих построената си къща в готово състояние.Междувременно моята адвокатка, която се беше заела с изготвянето на нотариалният ми акт ми издаде нов чрез нотариус на базата на показанията на трима свидетели и стари документи за покупка на земята и разрешително за строеж.
Проблемът ми е, че не знам кое е законно е кое не, дали съм нарушила закона или не в този случай, и съответно от къде да си търся развитието на случая с проекта.От общината не са ме търсили, нито архитекта който изготвя проекта за банята ми.Трябва да тръгна отнякъде, а незнам от къде.Платила съм всички такси в общината, и проекта си съответно за тази процедура и съм в патова ситуация.Притеснявам се да си потърся документите, защото вече банята ми е построена и най вероятно съм нарушила някой закон.Искам да подчертая,че се наложи бързото и изграждане без да имам търпението да изчакам документите тъй като, както вече казах живея в чужбина и на практика не ми беше по силите и възможностите да чакам дълго в България.
Предварително благодаря и се надявам скоро да чуя компетентните Ви отговори.
- Дата и час: 01 Дек 2024, 07:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Узаконявана на баня.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Узаконявана на баня.
Никой освен главният архитект на общината или района където живеете може да ви издаде разрешение за строеж, най-малко вашата адвокатка. Честно казано не знам какво трябва да се направи в този случай. Единственото решение според мен е да си поискате разрешение за строеж на въпросната баня и да се надявате, че номера ще мине. Ако някой съсед обаче подаде жалба - спукана ви е работата.
- whiskey
- Потребител
gloxiniaviola ,сам/а/ сте се вкарали в този филм. В никой нормативен акт не е казано, че за да се издаде нотариален акт за собственост по обстоятелствена проверка в/у сграда, то трябва тази сграда да отговаря на нормативните изисквания по които се изпълняват такива сгради в момента. В този смисъл общинарският техник пратен да констатира действителността и цялата общинарска пирамида стояща над него,би следвало да рледени, дали сградата е била жилищна спрямо нормите действали по време на изграждането и. Де толкова акъл у общинарите?...Затова, ако сте взели вече заветния нотариален акт, хич не се занимавайте с глупости, освен ако не е станало твърде късно и някой не е почнал да Ви преследва за незаконно строителство. Ако сте имали щастието да се разминете с този трап, идете си в чужбината, от която заради такава щуротия сте имали неблагоразумието да се върнете , живейте си там и идвайте тук, само ако там се случат фатални събития. Вярно съветът ми не е правно издържан, но пък е полезен.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Истината е, че никой не ме преследва за моя щастие и никой не е подавал сигнали досега.Аз сама определено се вкарах в този цирк, защото исках да си узаконя всичко като почтен човек и гражданин викайки сама техника в къщата си.В общината обаче ме забавиха много, и както вече казах нямах много време за да изчакам цялата тази бюрокрацията да свърши.Надявам се да успея да намерия решение, защото спя спокойно, когато всичко ми е законно.Благодаря Ви все пак за съветите и отделеното време от Ваша страна.
- gloxiniaviola
- Нов потребител
julyanvonemona
Благодаря за съчувствието и ползотворните думи.Много мило от ваша страна и благодаря за чисточовешкия съвет.В България наистина е трудно да си почтен и да си вършиш работата добре,затова сме навън ние младите хора търсейки преспектива, стремейки се към по- добро бъдеще.Много усмивки от слънчева Италия и хубава седмица.
Благодаря за съчувствието и ползотворните думи.Много мило от ваша страна и благодаря за чисточовешкия съвет.В България наистина е трудно да си почтен и да си вършиш работата добре,затова сме навън ние младите хора търсейки преспектива, стремейки се към по- добро бъдеще.Много усмивки от слънчева Италия и хубава седмица.
Последна промяна gloxiniaviola на 28 Мар 2011, 09:30, променена общо 1 път
- gloxiniaviola
- Нов потребител
.В България наистина е трудно да си почтен и да си вършиш работата добре
Никак не е трудно - просто стоките почтенност и професионализъм тук не се ценят!
-
julyanvonemona за съжаление е така и все по тежко става при вас.Дано имате здрави нерви и силна воля,защото във вашия професионализъм не се съмнявам.Много четох във форума и виждам, че хората който го посещават са компетентни.Благодаря отново и искам да дам добрата си новина, че проекта ми със строителното разрешително е излязло в срок и стои при моят архитект.Не съм си го потърсила.Много съм доволна от развръзката на казуса ми и се радвам, че комуникарах с вас ,макар и за малък период от време.Успех ви пожелавам на вас и whiskey и много усмивки.Отново бих искала да благодаря за вниманието от ваша страна.))) Успешна седмица
- gloxiniaviola
- Нов потребител
Много хубав сайт, markitanet, поздравления!
- magodeoz
- Активен потребител
Нещо не разбрах защо си ходила при архитекти за проекти и глупости след като къщата изобщо не е имала нотариален акт. Не можа ли да си направиш банята пък тогава да вадиш актове?
- malizia
- Нов потребител
julyanvonemona написа:gloxiniaviola ,сам/а/ сте се вкарали в този филм. В никой нормативен акт не е казано, че за да се издаде нотариален акт за собственост по обстоятелствена проверка в/у сграда, то трябва тази сграда да отговаря на нормативните изисквания по които се изпълняват такива сгради в момента. В този смисъл общинарският техник пратен да констатира действителността и цялата общинарска пирамида стояща над него,би следвало да рледени, дали сградата е била жилищна спрямо нормите действали по време на изграждането и. Де толкова акъл у общинарите?...Затова, ако сте взели вече заветния нотариален акт, хич не се занимавайте с глупости, освен ако не е станало твърде късно и някой не е почнал да Ви преследва за незаконно строителство. Ако сте имали щастието да се разминете с този трап, идете си в чужбината, от която заради такава щуротия сте имали неблагоразумието да се върнете , живейте си там и идвайте тук, само ако там се случат фатални събития. Вярно съветът ми не е правно издържан, но пък е полезен.
Само за "протокола" - изискването жилището да е оборудвано с вътрешен санитарен възел и баня съвсем не датира от чл. 40 на ЗУТ. Та строителният техник е знаел добре какво прави.
Само за справка, един интересен документ:
http://reocities.com/SoHo/veranda/7580/uc17.html
Все пак, поговорете с архитекта на общината. Обяснете му/й, че сте го направили от незнание и от вопиюща нужда, а не от наглост. Все пак и там са хора. Ако да е спалня - ще спи човек в хола, ако да е кухня - ще си поръчва готова храна. Все ще се дочака излизането на разрешителното за строеж (което си е една време- и нервоотнемаща процедура). Но с тоалетната е съвсем друг казус. Не търпи пустия му г** и не съобразява нуждите си със законово-нормативната уредба, скици, визи и разрешения за строеж.
Няма ли тоалетна - жилището е неизползваемо. Каква ще е тази *жилищна* сграда, в която не може да се живее и един ден.
Ако срещнете съчувствие и разбиране - ще намерят решение на проблема Ви, особено ако нямате завистливи и заядливи съседи, които да жалят.
-
teogeo - Активен потребител
teogeo
Мене ако питаш си е питал оная работа. Доказателство за това е чл.119 ал.6 ППЗТСУ нещо което е посочено и в препратката която сам сте публикувал.
Та строителният техник е знаел добре какво прави.
Мене ако питаш си е питал оная работа. Доказателство за това е чл.119 ал.6 ППЗТСУ нещо което е посочено и в препратката която сам сте публикувал.
-
12 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|