начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Наследяване на задължения

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследяване на задължения

Мнениеот niki72 » 23 Мар 2011, 19:26

Здравейте. Баща ми почина през 2007г. На него се водеше 1/2 от апартамент. Той и майка ми имат нот.актове за по 1/2. Приживе баща ми имаше фирма-ЕТ, която се оказа, че има дан.задължения за които наскоро разбрахме. От адвокат на който баща ми е бил клиент разбрахме, че става въпрос за това дали ще приемем наследството. Ако го приемем трябва да погасяваме задължения, които са пари с които не разполагаме. Какво ще стане ако се откажем от наследството, което е само спомената 1/2 от жилище?
niki72
Нов потребител

Re: Наследяване на задължения

Мнениеот Гост. » 23 Мар 2011, 19:45

От 2007 до ден днешен, според мен при все да не съм вашия близък адвокат, все ще сте приели наследството.
Това е конкретния въпрос, който е трябвало да разисквате с адвоката.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот niki72 » 23 Мар 2011, 19:59

poli_g написа:От 2007 до ден днешен, според мен при все да не съм вашия близък адвокат, все ще сте приели наследството.
Това е конкретния въпрос, който е трябвало да разисквате с адвоката.

И аз мисля, че може да сме го приели с конклудентни действия, но не сме заличавали ЕТ и може и да не сме го приели.
niki72
Нов потребител

Мнениеот donna » 23 Мар 2011, 20:46

Съгласно ДОПК чл.Чл. 14. Задължени лица са физическите и юридическите лица, които:1. са носители на задължението за данъци или задължителни осигурителни вноски;2. са задължени да удържат и внасят данъци или задължителни осигурителни вноски;3. отговарят за задължението на лицата по т. 1 и 2.

Чл. 168. Публичното вземане се погасява:5. при смърт на физическото лице - след изчерпване на имуществото му, освен ако наследниците или други лица отговарят за публичното задължение.

Чл. 213. (1) Принудителното изпълнение се насочва върху цялото имущество на длъжника, с изключение на:

1. вещите за всекидневна употреба на длъжника и на неговото семейство, необходимата храна, топливо, работен добитък и предмети за упражняване на занятие или дейност по списък, одобрен от Министерския съвет;

2. единственото жилище на длъжника; ако жилищната площ е повече от 30 кв. м за длъжника и за всеки от членовете на семейството му поотделно, разликата се продава, ако при тези условия жилището е реално поделяемо;

3. сумите по сметки в банки в размер до 250 лв. за всеки член от семейството;

4. земеделските земи - до една четвърт от притежаваните, но не по-малко от 3 дка, обработвани пряко от длъжника или от член на неговото семейство, както и необходимия за обработването им инвентар;

5. трудовото възнаграждение, обезщетението по трудово правоотношение, пенсията или стипендията - в размер до 250 лв. месечно.

(2) Не се допуска принудително изпълнение и върху:

1. обезщетенията по социалното осигуряване, включително за безработица;

2. социалните помощи, предоставяни от държавния или общинския бюджет;

3. (доп. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) сумите по дарение от физически и юридически лица, получени от лица с трайни увреждания с намалена работоспособност или определени вид и степен на увреждане над 50 на сто и други категории лица в неравностойно социално положение;
4. вземанията за издръжка, определени от съда.

Сега вярно е ,че ЕТ като физическо лице отговаря с цялото си имущество , но вие сега сте в качеството на наследници ,и ако този имот ви е единствен аз смятам ,че няма да могат да насочат изпълнеие върху него. За запори върху заплата и пенсия над 250 лв се запорира .

Ако ще правите отказ от наследство то тоя имот ще иде към другия ред наследници ,баба дядо , деца вие имате ли ,ако не друг брат или сестра ...

Преди време доста възразявах по едно такова чудо НАП не признаваше отказа ,тъй като бе направен доста след като лицето бе починало и вече е имало образувано изпълнеие. Какво стана накрая и аз не зная ,че човека отказа да се занимава...пенсионер ,нищо не моожаха да му вземат ,разбира се казуса не бе идентичен , но принциа на събиране на парите е.

Сега вие не сте написали има ли образувано против вас някакво изпълнеие за тия държавни пари и ако има на каква фаза е ,и за коя година са парите , щото ,ако няма трайте си ,поне да ги застигне давността.
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 23 Мар 2011, 20:49

И аз мисля като Поли много отдавна сте приели наследството , сори...
donna
Старши потребител

Мнениеот niki72 » 23 Мар 2011, 21:29

Уточнение:
става въпрос за ревизионен акт от 2005 г. Има само писмо - съобщение за доброволно изпълнение с дата от 2008 към вече покойния баща в което се споменава за образувано изпълнително дело №..../2007 за принудително събиране и 7 дневен срок за доброволно плащане от датата на получаване - обаче писмото не е получено поради смърт.
От тогава до сега няма ли давност? Уж уведомителните писма не представляват действия по принудително изпълнение и не прекъсват давността, но пък образуваното дело от 2007 явно прекъсва давноста, но с колко?
Има ли прекъсване на давност и колко е в този случай?
niki72
Нов потребител

Мнениеот niki72 » 24 Мар 2011, 16:41

01.01.2006-31.12.2006 - е минала 1 г.
от 2007г чак до сега ли е прекъсната давноста?
niki72
Нов потребител

Мнениеот tazmancho » 25 Мар 2011, 11:37

Дори да получите наследството, обърнете внимание на това:
Чл. 60. (1) Наследниците, които са приели наследството, отговарят за задълженията, с които то е обременено, съобразно дяловете, които получават.

(2) Наследникът, който е приел наследството по опис, отговаря само до размера на полученото наследство.
tazmancho
Нов потребител

Назад към Семейни казуси