- Дата и час: 25 Ное 2024, 06:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ДАВНОСТ 3год. или 5год.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
ДАВНОСТ 3год. или 5год.
ЗДРАВЕЙТЕ,НА 21.04.2011ГОД. МИ СЕ ОБАДИХА ОТ НЯКАКВА ФИНАНСОВА КОМПАНИЯ И МИ КАЗАХА,ЧЕ ПРЕЗ 2007ГОД. СЪМ ПОДПИСАЛ ДОГОВОР С CABLETEL(СЕГАШНИТЕ BLIZOO) И ИМАМ ЗАДЪЛЖЕНИЕ КЪМ ТЯХ ОКОЛО 200ЛВ.В ПЪРВИЯ МОМЕНТ ИМ КАЗАХ,ЧЕ НЕ СЪМ СКЛЮЧВАЛ ДОГОВОР С ТЯХ, ЗАЩОТО НЕ ПОЛЗВАМ ТЕХНИ УСЛУГИ,НО КАТО МИ КАЗАХА АДРЕСА СЕ СЕТИХ,ЧЕ ТОГАВА НА ТОЗИ АДРЕС ЖИВЕЕХ ПОД НАЕМ.ИНТЕРЕСУВАМЕ ИЗТЕКЛА ЛИ Е ДАВНОСТТА ВЪВ ВРЪЗКА С ЧЛ.111 ОТ ЗЗД ИЛИ МИНАВАМ ПО ЧЛ.110.НЕ ИСКАМ ДА ПРАВЯ ЩАРЛАТАНСКИ РАБОТИ ,ПРОСТО ТОГАВА ОЩЕ БЯХ УЧЕНИК(НАВЪРШЕНИ 18ГОД.) И ИЗОБЩО НЕ СЪМ МИСЛИЛ ЗА ДОГОВОРА КАТО СЪМ СИ ТРЪГВАЛ.БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО
- cecoc1983
- Нов потребител
Re: ДАВНОСТ 3год. или 5год.
Един категоричен съвет от мен- не се занимавайте с тези "финансови компании". Вашият кредитор е Кейбълтел или неговият правоприемник и само те мога да търсят пари от Вас. Ако кредиторът е прехвърлил вземането си на друго лице, следвало е да Ви уведоми. Докато не сте получили такова уведомление, нямате никакво задължение към някакви компании. Ако са агресивно настоятелни, подайте жалба в прокуратурата.
- vioma
- Младши потребител
Що викате първо? Не пишете само с главни букви - хем трудно се чете, хем се приема за кряскане, сигурно знаете това.
+1 за вече отговорилия колега.
Допълнително: за давността трябват много повече факти от тези които излагате, защото вероятно просто не ги знаете. А наличните са мани-мани - сочите, че сте сключили договор през 2007 г. И? Нито знаете откога са точно задълженията, пък и явно договора не е прекратен от Вас. Затова на конкретен отговор при тези изходни данни не се надявайте. Изяснете, ако прецените за необходимо кой (т.е. защо "финансовата" компания - цесия има ли? не сте уведомен за това очевидно? значи тя не е легитимен кредитор изобщо?), какво точно претендира по дати, размери и характер.
А, и още нещо - 21 април таз година не е още дошъл, но да приемем, че е 21 март.
Допълнително: за давността трябват много повече факти от тези които излагате, защото вероятно просто не ги знаете. А наличните са мани-мани - сочите, че сте сключили договор през 2007 г. И? Нито знаете откога са точно задълженията, пък и явно договора не е прекратен от Вас. Затова на конкретен отговор при тези изходни данни не се надявайте. Изяснете, ако прецените за необходимо кой (т.е. защо "финансовата" компания - цесия има ли? не сте уведомен за това очевидно? значи тя не е легитимен кредитор изобщо?), какво точно претендира по дати, размери и характер.
А, и още нещо - 21 април таз година не е още дошъл, но да приемем, че е 21 март.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
ykovachev написа:Що викате първо? Не пишете само с главни букви - хем трудно се чете, хем се приема за кряскане, сигурно знаете това.
Не знаех това за големите букви(нов съм).Днес ходих до офис "BLIZOO" там ми казаха,че през 2007г. съм сключил договор с тях за една година и тъй като,кабелната не е плащана повече от 3 месеца е спряна,а на въпроса още ли съм абонат ми отвърнаха-НЕ.Никой не ме информирал за "цесия" просто ми се обадиха от тази "финансова компания" и ми казаха,че задължението ми е прехвърлено към тях и им дължа за цялата 2007год. сума в размер на 198лв,а и датата е моя грешка.От "BLIZOO" ме посъветваха да пусна жалба до тях.Какво да правя.Много Ви благодаря
- cecoc1983
- Нов потребител
Зависи как са формирани тия 198 лв. - от дължими такси за кабелна ли? Друго има ли? Коя сума към коя дата е изискуема? Докато не получите писмено уведомление за цесията, тия от "финансовата" ги забравете.
Ако всичко е формирано от вземания за периодични плащания през 2007 г., бройте по 3 г. давност и имате погасяване (освен ако са предприели нещо пред съд, което не знаем).
Ако има нещо друго, формирало част от сумата - зависи какво е то.
За жалбата не знам. Най много да Ви уведомят за цесията, ако се сетят. Ама като нищо е възможно по-голямата част от сумата да е "отгърмяла". Примерно. Данните все още не са достатъчни.
Ако всичко е формирано от вземания за периодични плащания през 2007 г., бройте по 3 г. давност и имате погасяване (освен ако са предприели нещо пред съд, което не знаем).
Ако има нещо друго, формирало част от сумата - зависи какво е то.
За жалбата не знам. Най много да Ви уведомят за цесията, ако се сетят. Ама като нищо е възможно по-голямата част от сумата да е "отгърмяла". Примерно. Данните все още не са достатъчни.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
Здравейте!
Май няма какво да се добави в отговор на въпроса /или поне аз нямам какво друго да кажа/, но пък може да задам нов...
Една позната се сблъска със същия проблем... почти.
Уведомиха я, че дългът й в размер на 300лв е изкупен и тя трябва да го изплати наведнъж или на части. Тя го е разсрочила и след като плаща първата вноска се сети да ме пита дали не е погасено по давност. Договорът е за GSM на изплащане на стойност 300лв. Сключен е 2007г. Последната вноска е трябвало да направи през ноември 2007.
Януари 2011 й пращат въпросното съобщение и тя плаща 1 вноска.
Според мен давността е изтекла дори и за лихвите, въпреки че те й искат само сумата на договора. Затова февруари месец тя им изпрати писмо /с обратна разписка/, че задължението й е погасено по давност и тя не възнамерява да им плаща. И оттогава - СМС-и, обаждания, заплахи че ще я съдят... и тя съвсем се пошашави.
Моля ви, кажете какво да прави оттук нататък.
Благодаря ви предварително
Май няма какво да се добави в отговор на въпроса /или поне аз нямам какво друго да кажа/, но пък може да задам нов...
Една позната се сблъска със същия проблем... почти.
Уведомиха я, че дългът й в размер на 300лв е изкупен и тя трябва да го изплати наведнъж или на части. Тя го е разсрочила и след като плаща първата вноска се сети да ме пита дали не е погасено по давност. Договорът е за GSM на изплащане на стойност 300лв. Сключен е 2007г. Последната вноска е трябвало да направи през ноември 2007.
Януари 2011 й пращат въпросното съобщение и тя плаща 1 вноска.
Според мен давността е изтекла дори и за лихвите, въпреки че те й искат само сумата на договора. Затова февруари месец тя им изпрати писмо /с обратна разписка/, че задължението й е погасено по давност и тя не възнамерява да им плаща. И оттогава - СМС-и, обаждания, заплахи че ще я съдят... и тя съвсем се пошашави.
Моля ви, кажете какво да прави оттук нататък.
Благодаря ви предварително
Хората не могат да дадат право на силата и затова са дали сила на правото
- fionna
- Нов потребител
`начи, стоя си тук мирно и тихо и чета.... и се питам ( само защото напоследък в повечето теми все това се дискутира) що за заблудена бяла птица съм след като нямам нито едно задължение, за което да си помисля за правопогасяващо възражение.
Домашните ми също.... но носим бремето от загубите на съответни дружества, предоставящи услуги, заради недобросъвестни типажи.
Аман от това право, което изобщо не е изкуство на доброто и справедливостта, щото последната е завряна в миша дупка. А доброто е много химерно.
Домашните ми също.... но носим бремето от загубите на съответни дружества, предоставящи услуги, заради недобросъвестни типажи.
Аман от това право, което изобщо не е изкуство на доброто и справедливостта, щото последната е завряна в миша дупка. А доброто е много химерно.
- Гост.
- Старши потребител
vioma написа:Един категоричен съвет от мен- не се занимавайте с тези "финансови компании". Вашият кредитор е Кейбълтел или неговият правоприемник и само те мога да търсят пари от Вас. Ако кредиторът е прехвърлил вземането си на друго лице, следвало е да Ви уведоми. Докато не сте получили такова уведомление, нямате никакво задължение към някакви компании. Ако са агресивно настоятелни, подайте жалба в прокуратурата.
Не успях да намеря във форума информация как точно е легалният начин за прехвърляне на вземането на друго лице.
- трябва ли наистина да бъда уведомен писмено за подобно прехвърляне на дълг?
- ако да - според кой закон (и по възможност кой член)?
- ако да - трябва ли някъде да съм се подписал, че съм получил подобно уведомление или за тях е достатъчно да са го пуснали в пощенската ми кутия?
Благодаря.
- deian
- Нов потребител
deian написа: .......
Не успях да намеря във форума информация как точно е легалният начин за прехвърляне на вземането на друго лице.
- трябва ли наистина да бъда уведомен писмено за подобно прехвърляне на дълг?
- ако да - според кой закон (и по възможност кой член)?
- ако да - трябва ли някъде да съм се подписал, че съм получил подобно уведомление или за тях е достатъчно да са го пуснали в пощенската ми кутия?
Благодаря.
Текстът е чл.99 ЗЗД, но.... Според данните, които си посочил, няма прехвърляне/придобиване на вземането (цесия) от кредитора на трето лице. В случая, третото лице е придобило самия кредитор (ако не се лъжа). При тази хипотеза, конструкцията е по-различна от посочената в чл.99 ЗЗД.
-
error - Потребител
Близу наистина се появиха след сливане на Кейбълтел и Евроком, но човекът твърди, че някаква "финансова компания", отделна от Близу, му търси парите, а от Близу му казват да се оправя с финансовата компания, та вероятно наистина за цесия става дума.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|