начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ДАВНОСТ 3год. или 5год.

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДАВНОСТ 3год. или 5год.

Мнениеот cecoc1983 » 22 Мар 2011, 16:52

ЗДРАВЕЙТЕ,НА 21.04.2011ГОД. МИ СЕ ОБАДИХА ОТ НЯКАКВА ФИНАНСОВА КОМПАНИЯ И МИ КАЗАХА,ЧЕ ПРЕЗ 2007ГОД. СЪМ ПОДПИСАЛ ДОГОВОР С CABLETEL(СЕГАШНИТЕ BLIZOO) И ИМАМ ЗАДЪЛЖЕНИЕ КЪМ ТЯХ ОКОЛО 200ЛВ.В ПЪРВИЯ МОМЕНТ ИМ КАЗАХ,ЧЕ НЕ СЪМ СКЛЮЧВАЛ ДОГОВОР С ТЯХ, ЗАЩОТО НЕ ПОЛЗВАМ ТЕХНИ УСЛУГИ,НО КАТО МИ КАЗАХА АДРЕСА СЕ СЕТИХ,ЧЕ ТОГАВА НА ТОЗИ АДРЕС ЖИВЕЕХ ПОД НАЕМ.ИНТЕРЕСУВАМЕ ИЗТЕКЛА ЛИ Е ДАВНОСТТА ВЪВ ВРЪЗКА С ЧЛ.111 ОТ ЗЗД ИЛИ МИНАВАМ ПО ЧЛ.110.НЕ ИСКАМ ДА ПРАВЯ ЩАРЛАТАНСКИ РАБОТИ ,ПРОСТО ТОГАВА ОЩЕ БЯХ УЧЕНИК(НАВЪРШЕНИ 18ГОД.) И ИЗОБЩО НЕ СЪМ МИСЛИЛ ЗА ДОГОВОРА КАТО СЪМ СИ ТРЪГВАЛ.БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО
cecoc1983
Нов потребител

Re: ДАВНОСТ 3год. или 5год.

Мнениеот vioma » 22 Мар 2011, 17:19

Един категоричен съвет от мен- не се занимавайте с тези "финансови компании". Вашият кредитор е Кейбълтел или неговият правоприемник и само те мога да търсят пари от Вас. Ако кредиторът е прехвърлил вземането си на друго лице, следвало е да Ви уведоми. Докато не сте получили такова уведомление, нямате никакво задължение към някакви компании. Ако са агресивно настоятелни, подайте жалба в прокуратурата.
vioma
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 22 Мар 2011, 17:25

Що викате първо? Не пишете само с главни букви - хем трудно се чете, хем се приема за кряскане, сигурно знаете това.
+1 за вече отговорилия колега.
Допълнително: за давността трябват много повече факти от тези които излагате, защото вероятно просто не ги знаете. А наличните са мани-мани - сочите, че сте сключили договор през 2007 г. И? Нито знаете откога са точно задълженията, пък и явно договора не е прекратен от Вас. Затова на конкретен отговор при тези изходни данни не се надявайте. Изяснете, ако прецените за необходимо кой (т.е. защо "финансовата" компания - цесия има ли? не сте уведомен за това очевидно? значи тя не е легитимен кредитор изобщо?), какво точно претендира по дати, размери и характер.
А, и още нещо - 21 април таз година не е още дошъл, но да приемем, че е 21 март.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот cecoc1983 » 22 Мар 2011, 19:54

ykovachev написа:Що викате първо? Не пишете само с главни букви - хем трудно се чете, хем се приема за кряскане, сигурно знаете това.
+1 за вече отговорилия колега.
Допълнително: за давността трябват много повече факти от тези които излагате, защото вероятно просто не ги знаете. А наличните са мани-мани - сочите, че сте сключили договор през 2007 г. И? Нито знаете откога са точно задълженията, пък и явно договора не е прекратен от Вас. Затова на конкретен отговор при тези изходни данни не се надявайте. Изяснете, ако прецените за необходимо кой (т.е. защо "финансовата" компания - цесия има ли? не сте уведомен за това очевидно? значи тя не е легитимен кредитор изобщо?), какво точно претендира по дати, размери и характер.
А, и още нещо - 21 април таз година не е още дошъл, но да приемем, че е 21 март.

Не знаех това за големите букви(нов съм).Днес ходих до офис "BLIZOO" там ми казаха,че през 2007г. съм сключил договор с тях за една година и тъй като,кабелната не е плащана повече от 3 месеца е спряна,а на въпроса още ли съм абонат ми отвърнаха-НЕ.Никой не ме информирал за "цесия" просто ми се обадиха от тази "финансова компания" и ми казаха,че задължението ми е прехвърлено към тях и им дължа за цялата 2007год. сума в размер на 198лв,а и датата е моя грешка.От "BLIZOO" ме посъветваха да пусна жалба до тях.Какво да правя.Много Ви благодаря
cecoc1983
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 23 Мар 2011, 12:52

Зависи как са формирани тия 198 лв. - от дължими такси за кабелна ли? Друго има ли? Коя сума към коя дата е изискуема? Докато не получите писмено уведомление за цесията, тия от "финансовата" ги забравете.
Ако всичко е формирано от вземания за периодични плащания през 2007 г., бройте по 3 г. давност и имате погасяване (освен ако са предприели нещо пред съд, което не знаем).
Ако има нещо друго, формирало част от сумата - зависи какво е то.
За жалбата не знам. Най много да Ви уведомят за цесията, ако се сетят. Ама като нищо е възможно по-голямата част от сумата да е "отгърмяла". Примерно. Данните все още не са достатъчни.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот fionna » 24 Мар 2011, 15:43

Здравейте!
Май няма какво да се добави в отговор на въпроса /или поне аз нямам какво друго да кажа/, но пък може да задам нов... :oops:
Една позната се сблъска със същия проблем... почти.
Уведомиха я, че дългът й в размер на 300лв е изкупен и тя трябва да го изплати наведнъж или на части. Тя го е разсрочила и след като плаща първата вноска се сети да ме пита дали не е погасено по давност. Договорът е за GSM на изплащане на стойност 300лв. Сключен е 2007г. Последната вноска е трябвало да направи през ноември 2007.
Януари 2011 й пращат въпросното съобщение и тя плаща 1 вноска.
Според мен давността е изтекла дори и за лихвите, въпреки че те й искат само сумата на договора. Затова февруари месец тя им изпрати писмо /с обратна разписка/, че задължението й е погасено по давност и тя не възнамерява да им плаща. И оттогава - СМС-и, обаждания, заплахи че ще я съдят... и тя съвсем се пошашави.
Моля ви, кажете какво да прави оттук нататък.
Благодаря ви предварително :)
Хората не могат да дадат право на силата и затова са дали сила на правото
fionna
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 24 Мар 2011, 17:05

`начи, стоя си тук мирно и тихо и чета.... и се питам ( само защото напоследък в повечето теми все това се дискутира) що за заблудена бяла птица съм след като нямам нито едно задължение, за което да си помисля за правопогасяващо възражение. :x
Домашните ми също.... но носим бремето от загубите на съответни дружества, предоставящи услуги, заради недобросъвестни типажи.
Аман от това право, което изобщо не е изкуство на доброто и справедливостта, щото последната е завряна в миша дупка. А доброто е много химерно. 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот deian » 17 Окт 2011, 11:26

vioma написа:Един категоричен съвет от мен- не се занимавайте с тези "финансови компании". Вашият кредитор е Кейбълтел или неговият правоприемник и само те мога да търсят пари от Вас. Ако кредиторът е прехвърлил вземането си на друго лице, следвало е да Ви уведоми. Докато не сте получили такова уведомление, нямате никакво задължение към някакви компании. Ако са агресивно настоятелни, подайте жалба в прокуратурата.

Не успях да намеря във форума информация как точно е легалният начин за прехвърляне на вземането на друго лице.
- трябва ли наистина да бъда уведомен писмено за подобно прехвърляне на дълг?
- ако да - според кой закон (и по възможност кой член)?
- ако да - трябва ли някъде да съм се подписал, че съм получил подобно уведомление или за тях е достатъчно да са го пуснали в пощенската ми кутия?

Благодаря.
deian
Нов потребител

Мнениеот error » 17 Окт 2011, 11:44

deian написа: .......
Не успях да намеря във форума информация как точно е легалният начин за прехвърляне на вземането на друго лице.
- трябва ли наистина да бъда уведомен писмено за подобно прехвърляне на дълг?
- ако да - според кой закон (и по възможност кой член)?
- ако да - трябва ли някъде да съм се подписал, че съм получил подобно уведомление или за тях е достатъчно да са го пуснали в пощенската ми кутия?

Благодаря.

Текстът е чл.99 ЗЗД, но.... Според данните, които си посочил, няма прехвърляне/придобиване на вземането (цесия) от кредитора на трето лице. В случая, третото лице е придобило самия кредитор (ако не се лъжа). При тази хипотеза, конструкцията е по-различна от посочената в чл.99 ЗЗД.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот portokal » 17 Окт 2011, 11:50

Близу наистина се появиха след сливане на Кейбълтел и Евроком, но човекът твърди, че някаква "финансова компания", отделна от Близу, му търси парите, а от Близу му казват да се оправя с финансовата компания, та вероятно наистина за цесия става дума.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Общи дискусии