- Дата и час: 26 Ное 2024, 07:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Работа в извън работно време?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
Работа в извън работно време?
Здравейте,
имам следния проблем ежедневно ме принуждават да работя с половин час над работното ми време по тд, както и в събота което също не е по тд.
Както сами се досещате за ''извънредния'' труд не получавам нито пари, нито трудов стаж. Какво бих могъл да направя в този случай?
Мога ли по някакъв начин да въздействам законно върху шефа ми, за да не работя ''извънредно'' ?
При трудова злополука извън регламентираното ми по тд работно време, мога ли да получа нещо законно като обещетение от фирмата?
Благодаря предварително за отговорите.
имам следния проблем ежедневно ме принуждават да работя с половин час над работното ми време по тд, както и в събота което също не е по тд.
Както сами се досещате за ''извънредния'' труд не получавам нито пари, нито трудов стаж. Какво бих могъл да направя в този случай?
Мога ли по някакъв начин да въздействам законно върху шефа ми, за да не работя ''извънредно'' ?
При трудова злополука извън регламентираното ми по тд работно време, мога ли да получа нещо законно като обещетение от фирмата?
Благодаря предварително за отговорите.
- neizvesten
- Нов потребител
Re: Работа в извън работно време?
Как точно Ви "принуждават" - с пистолет опрян в слепоочието? Или как?
Имате си договор, работите си колкото пише в него и толкова ...
Друг е въпросът как ще се гледа на това Ви поведение от работодателя ... и дали няма да измисли /винаги може да го направи/ как съвсем законно да Ви изгони
Т.е. имате два варианта:
-отстоявате си правата /повечето работодатели у нас не искат такива работници и директно гонят /
-търпите и си траете и си получавате заплатата /макар и с малко повече работа от формално договореното на хартия/
Друг е въпросът как ще се гледа на това Ви поведение от работодателя ... и дали няма да измисли /винаги може да го направи/ как съвсем законно да Ви изгони
Т.е. имате два варианта:
-отстоявате си правата /повечето работодатели у нас не искат такива работници и директно гонят /
-търпите и си траете и си получавате заплатата /макар и с малко повече работа от формално договореното на хартия/
- inspectora
- Активен потребител
inspectora написа:Как точно Ви "принуждават" - с пистолет опрян в слепоочието? Или как?
Т.е. имате два варианта:
Не, принудата е ясно че не е с оръжие, по-скоро е принуда без право на защита от закона, тъй като до колкото знам закона не защитава работника или поне аз не знам да прави такова нещо?!
Ако нещо ми се случи извън установеното работно време, имам предвид злополука, тя няма да е води трудова злополука и никакво обещетение няма да се даде на съпругата ми? Нали така.
- neizvesten
- Нов потребител
neizvesten написа:Ако нещо ми се случи извън установеното работно време, имам предвид злополука, тя няма да е води трудова злополука и никакво обещетение няма да се даде на съпругата ми? Нали така.
Ми не е баш така. Трудова злополука е всяко внезапно увреждане на здравето, станало през време и във връзка или по повод на извършваната работа, както и при всяка работа, извършена в интерес на предприятието, когато е причинило неработоспособност или смърт. Трудова е и злополуката, станала по време на обичайния път при отиване или връщане от работното място до основното място на живеене; мястото, където осигуреният работник обикновено се храни през работния ден; мястото за получаване на трудовото възнаграждение. Подчертавам, че няма ограничение във времето колко преди и след работа се случва събитието, стига да е налице "обичайния път", пък ако сте си били на работното място става още по-хард за работодателя. Има една подробност обаче - компетентния орган, който може да се произнесе по въпроса дали злополуката е трудова или не е НОИ, пък те там понякога решенията ги взимат с хвърляне на монета (по мое мнение).
- dessys
- Потребител
inspectora написа:Как точно Ви "принуждават" - с пистолет опрян в слепоочието? Или как?
Т.е. имате два варианта:
А няма ли начин да подам сигнал и къде да го направя, че има работници във фирмата които работят в събота? Като в договорите им изришно пише, че събота и неделя са почивни дни. И няма ли орган, който да глоби работодателя за това?
Благодаря за отговора.
- neizvesten
- Нов потребител
по-скоро е принуда без право на защита от закона
Бихте ли обяснили какво точно визирате с цитираното изречение
тъй като до колкото знам закона не защитава работника или поне аз не знам да прави такова нещо
Стига да знае работникът как да си отстоява правата е на негова страна в почти 100 % от случаите. А вие знаете ли си правата?
- dessys
- Потребител
НЕИЗВЕСТНИЯ, като Ви гледам темите и се чудя: на трудов договор ли сте, на граждански ли, или си работите без договор ?
Правото ни защитава, когато си знаем правата, задълженията и възможностите.
Понякога, обаче, не е желателно да си търсим правата чрез държавните органи, защото при търсенето на едни права има голяма вероятност да загубим други.
Или: преценете всички + и - , и тогава подавайте сигнали, жалби, искови претенции.
Нормалният разговор и преговори са най-добрият начин за решаване на проблеми. Сигналите, жалбите и исковите молби са крайни средства.
Понякога, обаче, не е желателно да си търсим правата чрез държавните органи, защото при търсенето на едни права има голяма вероятност да загубим други.
Или: преценете всички + и - , и тогава подавайте сигнали, жалби, искови претенции.
Нормалният разговор и преговори са най-добрият начин за решаване на проблеми. Сигналите, жалбите и исковите молби са крайни средства.
- rts
- Активен потребител
rts написа:НЕИЗВЕСТНИЯ, като Ви гледам темите и се чудя: на трудов договор ли сте, на граждански ли, или си работите без договор ?
RTS, няма за какво да се чудите:
1. Темата е само една, къде видяхте повече?
2. Договора е повече от ясен, ако сте прочели написаното до тук.
От това което виждам в поста Ви, ми става ясно, че ме пращате да чета КТ и ме съветвате да оставя нещата така както са си, с други думи беззаконието пак да „тържествува”.
Все пак въпроса ми беше КАК, а не ДАЛИ Е ПО-ДОБРЕ да подавам искове, жалби и т.н.
За да съм стигнал до тук и да моля за помощ, логически се предполага, че „мирните” преговори с работодателя са повече от неуспешни!
+ и – съм ги преценил, а колкото до крайните мерки в БГ само такива вършат работа!
Моля, ако някой иска да ми помогне нека го направи, който не иска да не ми дава неприложими съвети. Благодаря.
- neizvesten
- Нов потребител
RTS, няма за какво да се чудите:
От това което виждам в поста Ви, ми става ясно, че ме пращате да чета КТ и ме съветвате да оставя нещата така както са си, с други думи беззаконието пак да „тържествува”.
Все пак въпроса ми беше КАК, а не ДАЛИ Е ПО-ДОБРЕ да подавам искове, жалби и т.н.
За да съм стигнал до тук и да моля за помощ, логически се предполага, че „мирните” преговори с работодателя са повече от неуспешни!
+ и – съм ги преценил, а колкото до крайните мерки в БГ само такива вършат работа!
Моля, ако някой иска да ми помогне нека го направи, който не иска да не ми дава неприложими съвети.
Моля, ако някой иска да ми помогне нека го направи, който не иска да не ми дава неприложими съвети.
- neizvesten
- Нов потребител
Здравейте. След като сте преценили/или ще прецените/ съществуващите рискове, ще Ви посъветвам следното:
!.Подавате писмен сигнал в Главна инспекция по труда - на адрес e-mail: secr-idirector@gli.government.bg - адреса на Изпълнителен директор: инж. Румяна Михайлова. Описвате развитието на нещата.Конкретизирате исканията си - по отношение на работното време, по отношение на заплащането, по отношение на допълнителния стаж, който Ви се полага по закон. Ако е възможно подавате информация къде писмено може да се видят нарушенията на КТ. С нищо не издавате във фирмата, че сте предприели подобни действия.Ако счетете за необходимо разговаряйте лично с г-жа Михайлова по телефона! Тя ще Ви разбере. В кореспонденцията може да използвате име, каквото предпочетете. Поискайте контокт с конкретен представител от ИТ, може да го правите чрез компютъра си.Така може да запазите самоличността си. Ако имате въпроси, ще се постарая да Ви отговоря.
!.Подавате писмен сигнал в Главна инспекция по труда - на адрес e-mail: secr-idirector@gli.government.bg - адреса на Изпълнителен директор: инж. Румяна Михайлова. Описвате развитието на нещата.Конкретизирате исканията си - по отношение на работното време, по отношение на заплащането, по отношение на допълнителния стаж, който Ви се полага по закон. Ако е възможно подавате информация къде писмено може да се видят нарушенията на КТ. С нищо не издавате във фирмата, че сте предприели подобни действия.Ако счетете за необходимо разговаряйте лично с г-жа Михайлова по телефона! Тя ще Ви разбере. В кореспонденцията може да използвате име, каквото предпочетете. Поискайте контокт с конкретен представител от ИТ, може да го правите чрез компютъра си.Така може да запазите самоличността си. Ако имате въпроси, ще се постарая да Ви отговоря.
- kazimirc4
- Потребител
Ако е възможно подавате информация къде писмено може да се видят нарушенията на КТ.
А ако не е възможно?! Ако няма как да докаже писмено твърденията си това, което инспекторът трябва да види при една евентуална проверка е, че служителят наистина полага труд при този работодател извън установеното работно време, т.е. да отиде на изненадваща проверка (извън работно време), докато човекът полага труд и да поиска от работодателя му трудовия договор и друга документация, касаеща трудово-правните им отношения.
Защото ако се връчи призовка нещата стават ужасно лесни за манипулиране, ако работодателят е достатъчно хитър...И накрая се разминава само с предписания за дребни нарушения, защото ще има време да си подготви нещата - да си пусне заповед за извънреден труд, а пък отказът от полагане на такъв от страна на служителя се прави в писмена форма, мотивирано и се регистрира по установен ред (демек като няма отказ черно на бяло, то аз откъде да знам дали полагания труд не е по лична инициатива, 'щото в такъв случай не се брои за извънреден и ако работодателят каже, че не е знаел или му е казал да си ходи, пък той не е искал). Достатъчно е и само да върне назад 1-2 месеца и да ги впише в книгата за извънреден труд, 'щото този вид труд се отчита на полугодие в ИТ, а въпросните книги се заверяват и със задна дата. А заплащането на този труд става в края на периода, за който е установен...
Ето за това факти в писмен вид имат по-голяма тежест от думата, на който и да е.
- dessys
- Потребител
Винаги остават писмени следи! Нека най-добре по това да се произнесе neizvesten. От друга страна контролиращия инспектор може тихо да ноблюдава работата/като начало, край и брой работещи/ в извънработно време, без да вдига излишен шум! И когато е готов да предприеме директни контролни действия. И няма връчване на призовка - това не е съд!
Ако това бъде извършено, никакви писмени манипулации не могат да бъдат направени - няма да има време!
Ако това бъде извършено, никакви писмени манипулации не могат да бъдат направени - няма да има време!
- kazimirc4
- Потребител
Kazimirc4
Приела съм достатъчно призовки от ИТ, за да ми казвате точно вие как му се казва на документа (ако имате желание да се убедите с очите си мога и да ви сканирам една). Виждала съм и как работодател се измъква от глоба при положение, че се бачка денонощно на строителен обект, на смени по 12 часа по график 10/5, така че не ми обяснявайте и какво правят инспекторите. Всичко е възможно в тая ИТ.
Приела съм достатъчно призовки от ИТ, за да ми казвате точно вие как му се казва на документа (ако имате желание да се убедите с очите си мога и да ви сканирам една). Виждала съм и как работодател се измъква от глоба при положение, че се бачка денонощно на строителен обект, на смени по 12 часа по график 10/5, така че не ми обяснявайте и какво правят инспекторите. Всичко е възможно в тая ИТ.
- dessys
- Потребител
neizvesten написа:принуда без право на защита от закона
Не знам как го разбирате това словосъчетание
"Принудата", си е принуда - физическа /примерно държат Ви "под ключ" докато решат извън работното време/ и/или психическа /примерно са Ви "заплашили", че ще Ви се случи нещо лошо ... например уволнение /. Има ли оказвана такава, или няма?
- inspectora
- Активен потребител
До dessys - познаваме ли се?!
Ще Ви помоля да сканирате една призовка. Предварително благодаря!
А иначе, нека оставим neizvesten да ни даде повече данни за това, каква писмена информация има във фирмата му и как да се използва в конкретния случай. В сегашния случай правим разказ по картинка.
Във всяко стадо си има мърша - и в контролните органи, сред работодателите, в юридическите кръгове.Нищо ново. Важното в случая е как да се противодейства при опит за прикриване на констатираното.
Предлагам изпитано средство, от типа "случайни моментни наблюдения".Винаги върши работа.
Ще Ви помоля да сканирате една призовка. Предварително благодаря!
А иначе, нека оставим neizvesten да ни даде повече данни за това, каква писмена информация има във фирмата му и как да се използва в конкретния случай. В сегашния случай правим разказ по картинка.
Във всяко стадо си има мърша - и в контролните органи, сред работодателите, в юридическите кръгове.Нищо ново. Важното в случая е как да се противодейства при опит за прикриване на констатираното.
Предлагам изпитано средство, от типа "случайни моментни наблюдения".Винаги върши работа.
- kazimirc4
- Потребител
Надявам се, че не. За съжаление Админ още не ми е разрешил да качвам файлове. Но ако много държите може да задоволите любопитството си по един стар и изпитан начин - google.com
Например:
Цитат от ето това Решение - http://www.rssz.com/Reshenia/0710/N/007 ... 061010.htm
Очевидно никога не сте се сблъсквали с ИТ, не мършата трябва да търсим, ами свестните. Знаете ли какви легенди мога да ви разкажа и за ГИТ и за областната...
Например:
Цитат от ето това Решение - http://www.rssz.com/Reshenia/0710/N/007 ... 061010.htm
С обжалваното НП, издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ № 24-2401673 от 17.02.2010 год., жалбоподателката е санкционирана на основание чл.415, ал.2 от КТ /Кодекс на труда/ за това, че в качеството й на едноличен собственик и управител на „Шауфенстър” ЕООД гр.София на 07.01.2010 год. не се е явила в Дирекция „Инспекция по труда” гр.Стара Загора и не е изпратила представител, въпреки връчената на 05.01.2010 год. за това призовка, с което си бездействие не е оказала съдействие на контролния орган Дирекция „Инспекция по труда” гр.Стара Загора за изпълнение на функциите и задълженията му по КТ относно приключване на проверката по спазване на трудовото законодателство, започнала на 05.01.2010 год. в гр.Стара Загора в магазин „Макси мода”, стопанисван от „Бюти” ЕООД гр.Стара Загора, в който магазин към момента на проверката като продавач е работила Красимира Панева Дамянова, декларирала пред контролния орган, че е търговски помощник на „Шауфенстър” ЕООД гр.София.
Във всяко стадо си има мърша
Очевидно никога не сте се сблъсквали с ИТ, не мършата трябва да търсим, ами свестните. Знаете ли какви легенди мога да ви разкажа и за ГИТ и за областната...
- dessys
- Потребител
До dessys - "Scriptum pro scribente nihil probat"
- kazimirc4
- Потребител
kazimirc4 написа:До dessys - "Scriptum pro scribente nihil probat"
Май аз нещо не правя както трябва опитвам се да я кача, но не се получава (излиза съобщение, че максималнията размер на файла е достигнат, при положение, че максимума е 256 кв, а самият файл е 166). Няма нужда от цитиране на латински сентенции, мога на e-mail да ви я пратя (въпреки че според мен е излишно чак пък толкова напъни да ви убедя в нещо, в което би трябвало сам да сте убеден, като имате предвид чл. 36 и чл.45 от АПК, а ИТ е административен орган, от там на сетне логиката е ясна).
- dessys
- Потребител
dessys написа:kazimirc4 написа:До dessys - "Scriptum pro scribente nihil probat"
Май аз нещо не правя както трябва опитвам се да я кача, но не се получава (излиза съобщение, че максималнията размер на файла е достигнат, при положение, че максимума е 256 кв, а самият файл е 166). Няма нужда от цитиране на латински сентенции, мога на e-mail да ви я пратя (въпреки че според мен е излишно чак пък толкова напъни да ви убедя в нещо, в което би трябвало сам да сте убеден, като имате предвид чл. 36 и чл.45 от АПК, а ИТ е административен орган, от там на сетне логиката е ясна).
Ако файла е снимка, би трябвало да се качи тук: http://www.prikachi.com/
- neizvesten
- Нов потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|