Работодателят ми от 11.2010 до сега ми изплащаше суми по банков път от фирмената си сметка. Преди няколко дни ми беше изпратена бланка за Граждански договор, която да попълня. Може ли договорът да се сключи със задна дата в срок от 4 месеца. Бих искала да съдя работодателя си, за неизплатени осигуровки. Имам ли основание за това и дали делото ще ми донесе нещо повече от морално удовлетворение.
Разбрах от интернет, че глобата за работодателя може да бъде 15 000 лв. за нает работник без договор. Мога ли да докажа това с банковите си извлечения?
- Дата и час: 26 Ное 2024, 07:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Да съдя ли работодател, който не иска да подпише договор?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Да съдя ли работодател, който не иска да подпише договор?
neizvest написа:Разбрах от интернет, че глобата за работодателя може да бъде 15 000 лв. за нает работник без договор. Мога ли да докажа това с банковите си извлечения?
Глобата касае ТРУДОВИ договори, а не граждански. Гражданските не се обявяват никъде за сключени, а хонорара по тях може да се дължи на края на срока. А това с осигуровките зависи от конкретния случай.
- dessys
- Потребител
След като не съм подписвала нито Трудов нито граждански договор, не означава ли че нямам никакъв договор?
- neizvest
- Нов потребител
Има възможност гражданския договор да се сключи със задна дата, това исках да кажа. От там и въпроса с осигуровките се решава според случая.
- dessys
- Потребител
Аз държа да имам трудов договор, може ли работодателя ми да откаже? С каква задна дата може да се подпише Гражданския?
- neizvest
- Нов потребител
Ако сте поели определена трудова функция (задължили сте се за работа, а не за резултат) и целта на работодателя ви е била просто да се избегне сключването на трудов договор, можете да го поставите в доста неприятна ситуация пред Инспекцията по труда.
Банковите преводи могат да ви послужат като доказателство за получавано възнаграждение, особено ако са на едни и същи дати всеки месец и/или датите им съвпадат с изплащането на заплатите в предприятието.
Банковите преводи могат да ви послужат като доказателство за получавано възнаграждение, особено ако са на едни и същи дати всеки месец и/или датите им съвпадат с изплащането на заплатите в предприятието.
- realist
- Младши потребител
Извършваната от Вас дейност предполага единствено трудово правоотношение и трудов договор.В правото си сте да го поискате от работодателя.Инспекцията по труда е органът/освен съда!/, който разпорежда сключването на трудов договор.
Глобите са от 1500 до 15000 лв. за всеки отделен случай!- чл.414,ал.3 от КТ. На глоба подлежи и съответното длъжностно лице, което не е уредило законно трудовите правоотношения. Имам основание да считам, че не сте единствена без ТД. Ако това е така, на работодателят Ви ще е по-изгодно да сключи трудовите договори, които е "забравил". Иначе подавате данни в Инспекцията по труда. След даденото предписание, може да получите срочен ТД,с цел работодателят да Ви освободи като неудобно лице. Това засега.
Глобите са от 1500 до 15000 лв. за всеки отделен случай!- чл.414,ал.3 от КТ. На глоба подлежи и съответното длъжностно лице, което не е уредило законно трудовите правоотношения. Имам основание да считам, че не сте единствена без ТД. Ако това е така, на работодателят Ви ще е по-изгодно да сключи трудовите договори, които е "забравил". Иначе подавате данни в Инспекцията по труда. След даденото предписание, може да получите срочен ТД,с цел работодателят да Ви освободи като неудобно лице. Това засега.
- kazimirc4
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|