Здравейте имам следния казус:
В договора ми е записано, че ако напусна работа преди да е изтекла една година от изпращането и на обучение съм длъжен да възстановя разходите за него? Това законно ли е? Има ли някаква правна стойност тази точка?
Друго нещо е, ако не си се разписвал никъде по ведомости, че си получавал пари (броят ти ги на ръка) може ли да напуснеш без предизвестие по Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;?
Предполагам, че отговора е ДА, но да попитам все пак.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 08:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
напускане, когато работодателя не позволява
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: напускане, когато работодателя не позволява
Ти можеш да напуснеш без проблем, ама това в договора "да напусна работа преди да е изминала 1 година...." е много общо казано. Защото може така да е записано, че дори и да те уволнят пак да дължиш сумата за обучение.
Какви са точните думи в договора - "при прекратяване на..." или....?
Понякога една буквичка е важна, едно съюзче.
Какви са точните думи в договора - "при прекратяване на..." или....?
Понякога една буквичка е важна, едно съюзче.
Не съм адвокат, a любител на правото !
- nikiboy
- Потребител
...
4. Срещу предоставената възможност за повишаване на квалификацията, служителят се задължава да работи при работодателя в разстояние на не по-малко от една година след приключването на последния проведен курс.
5. Ако служителя не спази това свое задължение, след като е участвал в образователни семинари или други подобни с продължителност повече от един ден, в България или в чужбина, за сметка на работодателя или други свързани с него компании, работодателят има право да поиска от служителя възстановяване на всички разходи, които са свързани с това обучение или мероприятие, както и разходите за път, настаняване и др., направени от работодателя и свързани с него компании за неговото участие.
...
Това е което е написано в договора.
Наскоро ми се наложи да чета кодекса на труда за изпит, доколкото си спомням няма никъде подобна клауза на която може да стъпи това искане в договора.
Това прави ли го незаконно?
Мерси за отговора
- stiopata
- Младши потребител
Това е което е написано в договора.
Наскоро ми се наложи да чета кодекса на труда за изпит, доколкото си спомням няма никъде подобна клауза на която може да стъпи това искане в договора.Това прави ли го незаконно?
КТ
Договор за повишаване на квалификацията и за преквалификация
Чл. 234. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страните по трудовото правоотношение могат да сключат договор за повишаване на квалификацията на работника или служителя или за придобиване на квалификация по друга професия или специалност (преквалификация).
(2) С договора по предходната алинея се определят:
1. професията и специалността, по която работникът или служителят ще се обучава;
2. мястото, формата и времето на обучението;
3. финансовите, битовите и други условия за времето на обучението.
(3) С договора по ал. 1 страните могат да уговарят:
1. задължение на работника или служителя да работи при работодателя за определен срок, но за не повече от 5 години;
2. отговорност при незавършване на обучението, както и при неизпълнение на задълженията по предходната точка.
- dessys
- Потребител
Привет,
аз никакъв договор за обучение не съм сключвал.
Това е просто записано в ТРУДОВИЯ МИ договор.
Аз тълкувам това все едно трявба да съм включил специално споразомение (договор за обучение) за да може да ми се търси отговорност.
Или греша?
аз никакъв договор за обучение не съм сключвал.
Това е просто записано в ТРУДОВИЯ МИ договор.
Аз тълкувам това все едно трявба да съм включил специално споразомение (договор за обучение) за да може да ми се търси отговорност.
Или греша?
- stiopata
- Младши потребител
Кодекс на труда
Чл. 66. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)
(1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Трудовият договор съдържа данни за страните и определя:
.........
.........
.........
(2) С трудовия договор могат да се уговарят и други условия, свързани с предоставянето на работната сила, които не са уредени с повелителни разпоредби на закона, както и условия, които са по-благоприятни за работника или служителя от установените с колективния трудов договор.
При сключване на трудови договори обикновено, освен задължителните реквизити, работодателят и служителят имат пълната свобода да договарят каквито си поискат задължения и права, стига да не противоречат на основните нормативни актове и естествено да са постигнали съгласие помежду си. Т.е. не е незаконно да ви включат клауза за лоялност в срок от една година.
- dessys
- Потребител
Stiopata,
Не само че е законно, но е и справедливо работодателят, след като инвестира пари в работника да очаква да си възстанови тези средства.
Това е съвсем нормална практика.
Не само че е законно, но е и справедливо работодателят, след като инвестира пари в работника да очаква да си възстанови тези средства.
- da_niela
- Младши потребител
da_niela написа:Stiopata,
За практика ОК. Въпроса беше за правната гледна точка.
А някакви идеи ако се напусне по чл. 327? В същност, възможно ли е да се осъществи идеята ми?
- stiopata
- Младши потребител
Хич ли пък никъде не се разписвате, че получавате заплата?
- dessys
- Потребител
ммммда ... никъде
- stiopata
- Младши потребител
За колко месеца не сте се разписвали върху ведомост за заплати? Към момента работодателят Ви определил ли е вида но обучението, е ли провел обучение и какво и какви средства според Вас е изразходвал? Какво е записано в ТД като срок за предизвестие?
- kazimirc4
- Потребител
Ето и какво стана:
- Подадох нормално предизвестието. След дълъг разговор стана ясно, че няма как да бъда освободен преди да са минали три месеца, защото толкова пише в договора ми с работодателя.
Аз от моя страна предприех действия с помощта на трудови адвокати, да измислим как да ме освободят по мое желание и без предизвестие. Вариантите не са кой знае колко много, но аз се възползвах от един от тях. Когато получаваме заплата я получаваме в пликове. Нищо повече. Нито подписи нито нищо. Осигуровките и всички други неща ти се плащат, но просто не се разписваш никъде, че си получил пари. Аз именно това използвах - неизплащане на трудово възнаграждение. Направо стъписан остана шефа ми. Както и да е. В крайна сметка се разбрахме да е по взаимно съгласие, защото честно казано никой от двете страни няма изгода да става толкова грубо. Аз съм си в правото да искам, независимо, че съм получавал заплата. Въпроса беше да напусна максимално бързо, защото имам по-добро предложение от друга фирма,която съответно не може да ме чака до безкрайност.
Нещата се получиха много добре. По-добре не можеше да са.
Съветвам всички на които шефовете им се правят на големи горили и началници, ако не искат да ви освободят преди да е изтекло предизвестието да използвате всички законни методи да се отървете от тях. Аз съм безкрайно щастлив, че вече няма да не осигуряват на 300 и нещо лева а да взимам реално повече. Стига с тези черни каси.
- Подадох нормално предизвестието. След дълъг разговор стана ясно, че няма как да бъда освободен преди да са минали три месеца, защото толкова пише в договора ми с работодателя.
Аз от моя страна предприех действия с помощта на трудови адвокати, да измислим как да ме освободят по мое желание и без предизвестие. Вариантите не са кой знае колко много, но аз се възползвах от един от тях. Когато получаваме заплата я получаваме в пликове. Нищо повече. Нито подписи нито нищо. Осигуровките и всички други неща ти се плащат, но просто не се разписваш никъде, че си получил пари. Аз именно това използвах - неизплащане на трудово възнаграждение. Направо стъписан остана шефа ми. Както и да е. В крайна сметка се разбрахме да е по взаимно съгласие, защото честно казано никой от двете страни няма изгода да става толкова грубо. Аз съм си в правото да искам, независимо, че съм получавал заплата. Въпроса беше да напусна максимално бързо, защото имам по-добро предложение от друга фирма,която съответно не може да ме чака до безкрайност.
Нещата се получиха много добре. По-добре не можеше да са.
Съветвам всички на които шефовете им се правят на големи горили и началници, ако не искат да ви освободят преди да е изтекло предизвестието да използвате всички законни методи да се отървете от тях. Аз съм безкрайно щастлив, че вече няма да не осигуряват на 300 и нещо лева а да взимам реално повече. Стига с тези черни каси.
- stiopata
- Младши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|