начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

конкурс и срок на изпитване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

конкурс и срок на изпитване

Мнениеот melinor » 17 Мар 2011, 16:38

Съвместимо и законно ли е назначаване по трудово правоотношение по чл96 във връзка с чл. 70 от КТ .Става въпрос за назначаване след проведен конкурс и със срок на изпитване .
melinor
Нов потребител

Re: конкурс и срок на изпитване

Мнениеот dessys » 17 Мар 2011, 17:08

Според мен е недопустимо след провеждане на конкурс да бъде сключен договор със срок на изпитване с лицето, спечелило конкурса. Работодателят не може да съвместява конкурса, чиято цел е да провери качествата на кандидатите за съответната длъжност с клауза за изпитване по чл.70 от КТ, която от своя страна също е насочена към проверка на качествата на кандидатите за заемане на длъжността. При конкурса качествата на кандидата се проверяват по установен от нормативен акт ред за допускане и провеждане от конкурсна комисия, с чието решение за класиране на кандидатите е обвързан работодателят. В този смисъл нито е съвместимо, нито е законно и съдът би признал ТПО за недействително.
dessys
Потребител

Мнениеот melinor » 17 Мар 2011, 17:34

Да , ама на мен ми е изгодно да работя в системата .не искам да се обявява ТД за недействителен .Въпросът е дали да повдигам случая в отдел" Човешки ресурси " Смятам , че няма да използват правото си да ме освободят по чл.71 от КТ , но ако се наложи тогава ще реагирам . Какво значи недействителен ТД . Ще трябва да ме назначат отново по чл.96 и 107 от КТ /все пак съм спечелила конкурса /
melinor
Нов потребител

Мнениеот dessys » 17 Мар 2011, 17:40

melinor написа: Какво значи недействителен ТД .

Ами ... всеки ТД, който противоречи на закона (или на КТД) или ги заобикаля е недействителен. По този въпрос компетентен да се произнесе е съдът. В някои случаи недействителни могат да бъдат само отделни клаузи (като конкретно посоченото от вас). Недействителност не се обявява когато отпадне или бъде отстранен недостатъкът на ТД.
dessys
Потребител

Мнениеот melinor » 17 Мар 2011, 17:51

да разбирам, че ме съветвате да сигнализирам . След като изтече 6 месечния изпитателен срок пак ще е недействителен нали ? Става въпрос за държавна институции
melinor
Нов потребител

Мнениеот dessys » 17 Мар 2011, 18:15

Недействителност може да обяви само съда. До съд се стига обикновено когато налице е трудов спор. Според мен и не самият договор е недействителен, а само клаузата за изпитателния срок.
dessys
Потребител

Назад към Трудово право