- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ищеца има ли право да спре дело за развод?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
Ищеца има ли право да спре дело за развод?
На делото е дадено ход - т.е. имало е вече явяване на Ищеца и Ответника лично. Но вече Ищеца желае да прекрати делото. Ответника не е съгласен. Въпроса ми е дали Ищеца има право да спре делото за развод като се откаже от него, при положение, че Ответника не е съгласен?
- kralsk
- Младши потребител
Re: Ищеца има ли право да спре дело за развод?
Да, има право.
- nk7702n
- Старши потребител
Вие какво точно целите, че не става ясно в тази шарения:
1. Спиране? ( невъзможно с оглед изходните данни)
2. Прекратяване на съдебното производство?
- оттегляне на иска? ( невъзможно прекратяването с оглед изходните данни)
- отказ от иска?
Сега остава да уточните има ли предявен насрещен иск, че може и да не може да се случат нещата, както ги искате.
1. Спиране? ( невъзможно с оглед изходните данни)
2. Прекратяване на съдебното производство?
- оттегляне на иска? ( невъзможно прекратяването с оглед изходните данни)
- отказ от иска?
Сега остава да уточните има ли предявен насрещен иск, че може и да не може да се случат нещата, както ги искате.
- Гост.
- Старши потребител
Аз,доколкото разбрах, се цели отказ от иска и прекратяване на производството, което, смятам за възможно.
- nk7702n
- Старши потребител
Ако има насрещен иск- мисията с прекратяването - невъзможна.
То е ясно, че целта е да се прекрати съдопроизводството, но както го чета - изредени са толкоз институти и съм повече от убедена, едно, че адвокат няма, второ, че питащия изобщо не е наясно какво пише.
А оскъдицата в изходните данни не му помага за коректен отговор.
То е ясно, че целта е да се прекрати съдопроизводството, но както го чета - изредени са толкоз институти и съм повече от убедена, едно, че адвокат няма, второ, че питащия изобщо не е наясно какво пише.
А оскъдицата в изходните данни не му помага за коректен отговор.
- Гост.
- Старши потребител
Логично. Ама никой не е писал,че има. Към питащия- има ли от ответника подаден насрещен иск?
- nk7702n
- Старши потребител
Логично, никой не пише има ли, няма ли наср. Иск?!
- nk7702n
- Старши потребител
Да взема аз да напиша, а?
П.П. Питащият си пита ушите.
П.П. Питащият си пита ушите.
-
Melly - Старши потребител
Съжалявам...не бях на линия от няколко часа....
Иначе по темата - тук въобще не питам за Насрещен иск, а за отказ от делото от Ищеца.
Насрещен иск е подаден, но не е допуснат и няма определение по него, което го прави невалиден. Така, че приемаме, че няма насрещен иск.
Затова въпроса ми е - след като е минало първо заседание и Ищеца и Ответника са се явили лично, може ли Ищеца да подаде молба за отказ от делото и изисква неговото прекратяване? Ответника не е съгласен с това, т.е. няма споразумение между Ищеца и Ответника.
Сори, ако звуча неясно...
Иначе по темата - тук въобще не питам за Насрещен иск, а за отказ от делото от Ищеца.
Насрещен иск е подаден, но не е допуснат и няма определение по него, което го прави невалиден. Така, че приемаме, че няма насрещен иск.
Затова въпроса ми е - след като е минало първо заседание и Ищеца и Ответника са се явили лично, може ли Ищеца да подаде молба за отказ от делото и изисква неговото прекратяване? Ответника не е съгласен с това, т.е. няма споразумение между Ищеца и Ответника.
Сори, ако звуча неясно...
- kralsk
- Младши потребител
Извинете ме, че пак питам, но съвсем се обърках от термините в чл. 232 от гпк и чл.233 от гпк. Т.е. каква е разликата между "оттегляне на иска" и "отказ от иска". Не става ли въпрос за едно и също нещо - просто Ищеца не желае делото да продължава и съда го прекратява?
- kralsk
- Младши потребител
Насрещен иск е подаден, но не е допуснат и няма определение по него, което го прави невалиден.
и това... защо така?
Няма значение....ти се откажи от иска, пък ще видиш съдията какво ще постанови. Така де, тогава ще разбереш има или няма насрещен иск- ако не прекрати то е защото е приет за разглеждане НИ, ако ли прекрати- макар и да не обясняваш точно, то насрещен няма.
- Гост.
- Старши потребител
Ами няма Определение по него, а вече е имало две заседания по делото. ..
По приемане на насрещния иск съдът се произнася с нарочно определение, след като вземе предвид становището на ищеца /ако присъства/ по допустимостта на искането.
Е, такова нещо не е имало.
По приемане на насрещния иск съдът се произнася с нарочно определение, след като вземе предвид становището на ищеца /ако присъства/ по допустимостта на искането.
Е, такова нещо не е имало.
- kralsk
- Младши потребител
Така, така... - хайде сега прочетете определението на съда( онова преди да влезете в първо съдебно заседание- там все ще е записано нещо по въпроса).
От друга страна масово четат доклада по делото в първо съдебно заседание( някъде)- ако имате протокол от него,а нямате постановено преди това определение, там търсете.
И ако е записано- ще се разведете, без значение дали вие ще оттеглите исковете си.
От друга страна масово четат доклада по делото в първо съдебно заседание( някъде)- ако имате протокол от него,а нямате постановено преди това определение, там търсете.
И ако е записано- ще се разведете, без значение дали вие ще оттеглите исковете си.
- Гост.
- Старши потребител
И без да е записано, пак ще се разведете в крайна сметка Дали в това производство или в друго, което ще го последва... Другата страна напира за развод, явно, въпреки че на Вас Ви е минал меракът. Никой в тая "бяла" държава не държи на сила в бачна връзка. Все още. Каква Ви е целта в крайна сметка - да изучавате на собствен гръб разни правни институти или що?
-
lexy21 - Активен потребител
Благодаря за насоката, Поли.
В Определението преди първо заседание пише: "Съда остава насрещните искове без движение".
Причината за желанието ми да се спре развода тук е не за да не се разведа, а за да се разведа справедливо (доколкото може) - знам, че ще ви объркам с това, но не бих искала да обяснявам сега нещата...Извинявам е за което...
..............................
Та, значи все пак - мога да поискам отказ/оттегляне (не разбирам разликата между двете) на иска като Ищец, независимо от това дали Ответника е съгласен или не, така ли е?
В Определението преди първо заседание пише: "Съда остава насрещните искове без движение".
Причината за желанието ми да се спре развода тук е не за да не се разведа, а за да се разведа справедливо (доколкото може) - знам, че ще ви объркам с това, но не бих искала да обяснявам сега нещата...Извинявам е за което...
..............................
Та, значи все пак - мога да поискам отказ/оттегляне (не разбирам разликата между двете) на иска като Ищец, независимо от това дали Ответника е съгласен или не, така ли е?
- kralsk
- Младши потребител
Какво ли да ви кажа освен, че в един процес, освен да е приключил със споразумение, винаги едната страна е недоволна от решението на съда. Та такива ми ти работи. Развод ще бъде постановен..., рано или късно - все някога.
-
Е, няма защо. На мен, примерно, ми хрумва конкуренция при избора на съд, ала може и съвсем да се отнасям.
Обаче, трябва да имате нещо предвид- поправената ИМ се счита за редовна от деня на подаването, което ме връща на първоначалното становище- прекратяване на производството по ваше желание няма да го бъде.
Обаче, трябва да имате нещо предвид- поправената ИМ се счита за редовна от деня на подаването, което ме връща на първоначалното становище- прекратяване на производството по ваше желание няма да го бъде.
- Гост.
- Старши потребител
Melly написа:Какво ли да ви кажа освен, че в един процес, освен да е приключил със споразумение, винаги едната страна е недоволна от решението на съда. Та такива ми ти работи. Развод ще бъде постановен..., рано или късно - все някога.
Така е, съгласна съм.
Но този (настоящия) случай е малко по-особен....те всички са си индивидуално особени де, но все пак....
- kralsk
- Младши потребител
kralsk написа:Melly написа:Какво ли да ви кажа освен, че в един процес, освен да е приключил със споразумение, винаги едната страна е недоволна от решението на съда. Та такива ми ти работи. Развод ще бъде постановен..., рано или късно - все някога.
Така е, съгласна съм.
Но този (настоящия) случай е малко по-особен....те всички са си индивидуално особени де, но все пак....
Вярвам ви.
Всеки случай сам за себе си е особен.
-
poli_g написа:
А какво е това "поправена искова молба"?
Ами чл. 233 от гпк не важи ли в моя случай?
- kralsk
- Младши потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
|
|