- Дата и час: 28 Ное 2024, 21:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обвинителен акт
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Обвинителен акт
Някой може ли да ми каже от къде мога да намеря автентичен обвинителен акт?
- radostserafimov
- Нов потребител
Re: Обвинителен акт
Сега остава да обясните какво имате предвид под "автентичен обвинителенн акт", след което пак ще говорим.
-
lexy21 - Активен потребител
Имам предвид някакъв образец на обвинителен акт, за да видя как точно се пише и да направя задачата си
- radostserafimov
- Нов потребител
чл. 246 НПК е достатъчно ясен, какво ви затруднява?
- Гост.
- Старши потребител
Бих казала, че чл. 246 от НПК ми е достатъчно ясен, макар да съм 3 курс, но това не ми помага да съставя сама цял обвинителен акт по даден казус. Затова бих искала да видя някакъв пример, но не мога да намеря...
- radostserafimov
- Нов потребител
Не знам кой е този напредничев преподавател, който Ви възлага да пишете ОА в 3 курс без да имате понятие от процес, но знае ли човек какви са модите в обучението сега Дано следващия път не Ви прати на претърсване. ОА може да ви покаже някой познат прокурор, наказателен съдия или адвокат, или някой, на когото му е връчен и е имал/ще има удоволствието да се защитава по него. За съжаление тук няма как да Ви окажем друга подкрепа, освен посоченото от колегата за изискванията към съдържанието на акта, установени в НПК. За радост ОА още не ги качват из нета, но пък може скоро да почнат да ги четат от трибуната на НС
-
Наистина в днешните академични условия се налага на студентите да бъдат гениални и да се нагаждат към най-различни хрумвания от страна на преподавателите, но да се надяваме че ще бъде за добро. Благодаря за мнението ви, за мен остава да помисля сама
- radostserafimov
- Нов потребител
Имате ли поне конкретен казус или и него трябва да си измислите? Зададено ли Ви е кого и за какво ще обвинявате, въз основа на какви доказателства?
-
Имаме конкретен казус, но той е кратък и на пръв поглед лесен. Не са дадени доказателства, ние трябва да сътворим ОА около 2 листа...
- radostserafimov
- Нов потребител
Пуснете ми го на лични, ще Ви насоча.
П.П. Безумно е да ви карат да правите такива неща по средата на 3 курс.
П.П. Безумно е да ви карат да правите такива неща по средата на 3 курс.
-
Бихте ли написали разясненията си тук, защото и аз имам да пиша Обвинителен акт...казусът е същият Благодаря Ви предварително
- hukotuhka
- Нов потребител
Е, ако казусът е същият, то той няма нищо общо със съставянето на обвинителен акт Абе, зачудих се аз какви обвинителни актове ви карат да пишете по средата на трети курс, а то... всъщност никой не ви кара да пишете обвинителен акт. Просто трябва да отговорите на поставените въпроси от областта на материалното наказателно право, което в момента изучавате и отговорите на които се намирт в Общата част на НК. Дори правната квалификация Ви е посочена, за да не се объркате и да се ориентирате по-лесно /за наказанието, което се предвижда - ЛС от една до десет години и, за да ви стане ясно, че колата е вещ, послужила за извършване на престъплението/. Посочена Ви е и формата на съучастие. Оттук нататък четете правилата за наказанието - как се накават съучастници, що е то индивидуализация на наказанието, какви варианти за индивидуализация съществуват тук, прочете и какъв характер има разпоредбата на чл. 53 от НК, помислете тази кола - СИО къде е в цялата схема, може ли да бъде отнета по този ред и т.н. Въпросите са изцяло съобразени с материала, който изучавате в момента и Ви помагат да го усвоите, ама това може да стане, ако се потрудите и помислите сами Съставянето на ОА няма нищо общо с тях и, за да си знаете просто, нито един от поставените въпроси няма място в нито един обвинителен акт. Това последното ще Ви се изясни в 5 курс. Успех!
-
Всъщност задачата ни е да напишем обвинителен акт по този казус. Това не е включено в програмата и не се изучава в 3-ти курс, но си имаме напредничав преподавател. Та ще може ли да помогнете на мен и на колежките ми да го съставим?
- monikamitreva
- Нов потребител
Само да уточня, че не сте си включили опцията за получаване на ЛС, да не очаквате при това положене, че ще получите такова
Та, най-общо, за съставянето на ОА:
Нормативната основа си я знаете. С обвинителния акт прокурорът развива в пълнота своята обвинителна теза пред решаващия съдебен орган. Главното предназначение на обвинителния акт е да формулира така обвинението, че да определи предмета на доказване от гледна точка на извършеното престъпление и участието на обвиняемия в него и по този начин да се поставят основните рамки на процеса на доказване и осъществяване на правото на защита. В тази връзка, в обстоятелствената част на обвинителния акт следва да бъдат изрично посочени всички факти, които са свързани с обективни и субективни признаци на деянието. Непосочването на всички факти, касаещи съставомерните признаци на деянието съставлява съществено нарушение на процесуалните правила, тъй като ограничава правото на защита на обвиняемия. ОЧ следва да съдържа ясно, безпротиворечиво, конкретно и пълно описание на всички тези обстоятелства. С прости думи в обстоятелствената част "разказвате", посочвате фактите, излагате фактическа обтановка - кой, кога, къде, какво, как, с кого, защо е направил, посочват се съображения за субективната страна на престъплението, доказателствените материали, установяващи тези обстоятелства, данните за личността на дееца. Тази част на ОА не трябва да си противоречи с неговия диспозитив. Последният съдържа текстовата и цифрова квалификация на деянието, за което обвиниямият се предава на съд, това, в което го обвинявате.
Вашият казус, например, е изложен /описан/ по начин, по който на практика се излага фактическата обстановка в обстоятелствената част на обвинителния акт. Следва да се конкретизират ролите на съучастниците за всеки един по отделно, да се посочат данни за личностите на двамата, доказателствените материали, на база на които сте установили така изложената ФО, съображенията относно субективната страна на деянията им и да напишете диспозитив - че обвинявате Х в това, че на еди коя си дата, еди къде си, в съучастие като извършител с У /помагач/ /не помня вече какви бяха формите на съучастие/, противозаконно отнел чужди движими вещи - еди какво си, на стойност еди колко си, собственост на еди кого си, от владението на дрън-дрън, без негово съгласие, с намерние противозаконно да ги присвои, като е използвал МПС - л.а. марка еди каква си, модел еди кой си с ДК №....
Престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, пр. първо вр. чл. 194, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК и така за другия...
Това е на този етап.
П.П. Абе, как така ви карат да пишете ОА без да сте учили процес и без дори да си ви дали да погледнете един ей така, че да пишете "като по него" поне....
Та, най-общо, за съставянето на ОА:
Нормативната основа си я знаете. С обвинителния акт прокурорът развива в пълнота своята обвинителна теза пред решаващия съдебен орган. Главното предназначение на обвинителния акт е да формулира така обвинението, че да определи предмета на доказване от гледна точка на извършеното престъпление и участието на обвиняемия в него и по този начин да се поставят основните рамки на процеса на доказване и осъществяване на правото на защита. В тази връзка, в обстоятелствената част на обвинителния акт следва да бъдат изрично посочени всички факти, които са свързани с обективни и субективни признаци на деянието. Непосочването на всички факти, касаещи съставомерните признаци на деянието съставлява съществено нарушение на процесуалните правила, тъй като ограничава правото на защита на обвиняемия. ОЧ следва да съдържа ясно, безпротиворечиво, конкретно и пълно описание на всички тези обстоятелства. С прости думи в обстоятелствената част "разказвате", посочвате фактите, излагате фактическа обтановка - кой, кога, къде, какво, как, с кого, защо е направил, посочват се съображения за субективната страна на престъплението, доказателствените материали, установяващи тези обстоятелства, данните за личността на дееца. Тази част на ОА не трябва да си противоречи с неговия диспозитив. Последният съдържа текстовата и цифрова квалификация на деянието, за което обвиниямият се предава на съд, това, в което го обвинявате.
Вашият казус, например, е изложен /описан/ по начин, по който на практика се излага фактическата обстановка в обстоятелствената част на обвинителния акт. Следва да се конкретизират ролите на съучастниците за всеки един по отделно, да се посочат данни за личностите на двамата, доказателствените материали, на база на които сте установили така изложената ФО, съображенията относно субективната страна на деянията им и да напишете диспозитив - че обвинявате Х в това, че на еди коя си дата, еди къде си, в съучастие като извършител с У /помагач/ /не помня вече какви бяха формите на съучастие/, противозаконно отнел чужди движими вещи - еди какво си, на стойност еди колко си, собственост на еди кого си, от владението на дрън-дрън, без негово съгласие, с намерние противозаконно да ги присвои, като е използвал МПС - л.а. марка еди каква си, модел еди кой си с ДК №....
Престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, пр. първо вр. чл. 194, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК и така за другия...
Това е на този етап.
П.П. Абе, как така ви карат да пишете ОА без да сте учили процес и без дори да си ви дали да погледнете един ей така, че да пишете "като по него" поне....
-
Много благодаря! Добих представа какво се иска от нас, дано да се получи нещо наподобяващо обвинителен акт Относно това защо ни карат да го пиеш - абсолютно никаква идея нямам и по-лошото е , че този ОА се води колоквиум (нищо, че в живота си поне 90% от нас не са виждали такъв). Благодаря още веднъж за акта и за напомнянето относно личните съобщения
- monikamitreva
- Нов потребител
Ей такова обучение не го разбирам...ако искате, след като го напишете и няма кой да ви помогне, пуснете ми го, ще го редактирам.
-
Благодаря Ви, но няма смисъл да Ви занимавам. В крайна сметка не ми влиза в учебната програма и не ми е било преподадено, така че ще се наложи да се задоволи преподавателя с това, което сама успея да напиша
- monikamitreva
- Нов потребител
Благодаря и аз
- radostserafimov
- Нов потребител
И аз благодаря много Преподавателя ни е един изключителен млад човек, с интересни идеи в областта на преподаването...Ден и нощ учим по НП, но той всеки път успява да ни докаже,че нищо не знаем. Това ни мотивира до такава степен, че си мислим, че и обвинителен акт ще можем да напишем Да спориш с него вдига адреналина на 100%. Изключително много се радвам, че мога да присъствам на неговите упражнения и да се опитам да разбера сложната материя на НП.
- hukotuhka
- Нов потребител
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|