начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Прекратяване на тд-без да съм подавал молба

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Прекратяване на тд-без да съм подавал молба

Мнениеот lexy21 » 11 Мар 2011, 11:04

А на мен ми става ясно, че, ако господинът чака ИТ
angelova22 написа:Днес 10.03.2011 - бел. моя жалбата ми е заведена основателно и започват проверка по случая след, което в 30 дневен срок ще бъда повикан за насрочване на производството, ако работодатлят в този период не се съгласи да отмини или заведе заповедта по друг член.

и работодателят му се почеше зад ушите "в този период", предвид данните, кога му е връчена заповедта, може и да пие една студена вода...
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот Melly » 11 Мар 2011, 12:42

angelova22 написа:Днес бях на ,,ДОНДУКОВ,,3 в инспекцията и ми заведоха молба-жалба с входящ номер, като ми казаха: Имам пълното право да оспорвам заповедта за прекратяване и неизплатената ми отпуска :D
Все още не съм изпуснал срока от 2 месеца след прекратяването. Делата и консултациите са абсолютно безплатни и дори два часа след срещата получих по и-мейл писмо от самият директор на инспекцията Г-ЖА ТЕОДОРА ДИЧЕВА в, което е упомнато, че жалбата ми е заведена основателно и започват проверка по случая след, което в 30 дневен срок ще бъда повикан за насрочване на производството, ако работодатлят в този период не се съгласи да отмини или заведе заповедта по друг член. БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО БЯХА НАЯСНО С КАЗУСА И МИ ПОМОГНАХА :D

От ясно, по-ясно. Но нали е безплатно, та напълно възможно е "евтиното" да се окаже твърде скъпо. :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот dessys » 11 Мар 2011, 12:53

Човекът е решил, че ИТ ще заведе дело срещу работодателя вместо него и ще му се решат всички проблеми.
dessys
Потребител

Мнениеот Melly » 11 Мар 2011, 13:05

dessys написа:Човекът е решил, че ИТ ще заведе дело срещу работодателя вместо него и ще му се решат всички проблеми.

Сладур. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот narina » 11 Мар 2011, 14:08

КТ
Място и срокове за изплащане

Чл. 270. .....

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовото възнаграждение се изплаща лично на работника или служителя по ведомост или срещу разписка или по писмено искане на работника или служителя - на негови близки. По писмено искане на работника или служителя трудовото му възнаграждение се превежда на влог в посочената от него банка.

dessys написа:
Е тЕ за т`ва служат понякога..."фишовете".... подписаните...

Не фишовете, а ведомостите се разписват. Фишовете са просто една разбивка на начисленията и удръжките. А ако трудовото възнаграждение се изплаща по банков път не е фатално и да няма подпис на ведомостта, достатъчно доказателство за преведена/получена заплата е банково нареждане/превод/извлечение ('щото като се превеждат заплати се пише име, ЕГН, номер на банкова сметка, сума за получаване и основание за плащане).

Мисля, че не разбрахте причината за репликата ми. Не става въпрос дали може да се разписват и валидно доказателство ли са /защото "може и са"/, а защо понякога се прави... например предварително.

... уточнявам без да се заяждам "фиш за заплата" = "разписка" /добавям - стига уточнения - това излиза от темата/, от счетоводните програми излизат автоматично в 2 екземпляра с фиксирано място за подпис.
... уточнявам също - НИЩО не разбирам от счетоводство! :|
Последна промяна narina на 11 Мар 2011, 14:40, променена общо 1 път
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот dessys » 11 Мар 2011, 14:47

уточнявам без да се заяждам "фиш за заплата" = "разписка"

Фиш не е равно на разписка (разписка = разходен касов ордер - например) ...без да се заяждам...с най-най-добри чувства...за дугото не желая да се впускам в подробности, тъй като няма нищо общо с темата.
dessys
Потребител

Мнениеот Гост. » 11 Мар 2011, 15:10

Тази заповед кога е връчена, колеги?
Че се загубих из думите в предходните две страници, а е важно- може да се окаже, че сте писали нахалост...

открих и сама
и ми връчиха заповед за прекратяване на трудовия договор по чл.325 ал.1 с подадена от мен молба около месец преди това и

е, "около" е особено конкретна дата, но все пак- послушайте съвета на лекси21, че след 14 дни вече вратата е затворена за вас.
Със и без запетаи.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот angelova22 » 11 Мар 2011, 16:07

НЕ ЖЕЛАЯ ДА КОМЕНТИРАМ НИЩО ПОВЕЧЕ-НАПРАВИХ СИ ТРУДА ДА ВМЪКНА ЧАСТ ОТ ПИСМОТО, КОЕТО МИ ИЗПРАТИХА ОТ ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА-НЕКА ВСЕКИ СИ ГО РАЗБИРА И ТЪЛКУВА ПО СВОЕМУ :shock:

Ние смятаме въз основа на подадените документи лично от Вас, че трудовото Ви правоотношение е прекратено незаконосъобразно, за Вас съществува законовата възможност, регламентирана в чл. 344 от КТ, да оспорите законността на уволнението пред работодателя или пред съда и да искате:
1. признаване на уволнението за незаконно и неговата отмяна;
2. възстановяване на предишната работа;
3. обезщетение за времето, през което сте останал без работа поради уволнението;
4. поправка на основанието за уволнение, вписано в трудовата книжка или в други документи.
Работодателят може по свой почин да отмени заповедта за уволнение до предявяването на иск пред съда. Давностният срок за подаване на искова молба е двумесечен и започва да тече от деня на прекратяването. Производството по трудови дела е безплатно за работниците и служителите. Те не дължат такси и разноски по производството.
Съгласно чл. 224, ал. 1 от КТ при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск.
angelova22
Младши потребител

Мнениеот sarbijanac » 11 Мар 2011, 16:18

angelova22 написа:НЕ ЖЕЛАЯ ДА КОМЕНТИРАМ НИЩО ПОВЕЧЕ-НАПРАВИХ СИ ТРУДА ДА ВМЪКНА ЧАСТ ОТ ПИСМОТО, КОЕТО МИ ИЗПРАТИХА ОТ ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА-НЕКА ВСЕКИ СИ ГО РАЗБИРА И ТЪЛКУВА ПО СВОЕМУ :shock:

Ние смятаме въз основа на подадените документи лично от Вас, че трудовото Ви правоотношение е прекратено незаконосъобразно, за Вас съществува законовата възможност, регламентирана в чл. 344 от КТ, да оспорите законността на уволнението пред работодателя или пред съда и да искате:
1. признаване на уволнението за незаконно и неговата отмяна;
2. възстановяване на предишната работа;
3. обезщетение за времето, през което сте останал без работа поради уволнението;
4. поправка на основанието за уволнение, вписано в трудовата книжка или в други документи.
Работодателят може по свой почин да отмени заповедта за уволнение до предявяването на иск пред съда. Давностният срок за подаване на искова молба е двумесечен и започва да тече от деня на прекратяването. Производството по трудови дела е безплатно за работниците и служителите. Те не дължат такси и разноски по производството.
Съгласно чл. 224, ал. 1 от КТ при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск.

Че това го знаят и децата,дето още правят кофички на пясъка :wink:

Какво очаквате да Ви отговорят по-различно от това.Още повече,че по този начин директно са ВМи казали-оправяйте се както прецените за необходимо.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот dessys » 11 Мар 2011, 16:27

A беше толкова радостен човекът, че ИТ са му отговорили, и то шефката /не кой да е/... :D

НЕ ЖЕЛАЯ ДА КОМЕНТИРАМ НИЩО ПОВЕЧЕ-НАПРАВИХ СИ ТРУДА ДА ВМЪКНА ЧАСТ ОТ ПИСМОТО, КОЕТО МИ ИЗПРАТИХА ОТ ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА-НЕКА ВСЕКИ СИ ГО РАЗБИРА И ТЪЛКУВА ПО СВОЕМУ

Нали поискахте мнение от компетентни специалисти /баш адвокати/ - ето, получихте го и пак не сте доволен :wink:
dessys
Потребител

Мнениеот inspectora » 11 Мар 2011, 16:31

Ах, как хубаво са го написали: "Имате право да искате" ... ;)
"Според тях" уволнението е незаконосъобразно ...

Не виждам само да са написали, че въпросното е едно правно мнение от некомпетентен орган, което може и да е потенциално погрешно, както и че правото да искате, не означава непременно, че ще бъде дадено исканото от компетентния да дава по такивите искания орган ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот angelova22 » 11 Мар 2011, 17:10

dessys написа:A беше толкова радостен човекът, че ИТ са му отговорили, и то шефката /не кой да е/... :D

НЕ ЖЕЛАЯ ДА КОМЕНТИРАМ НИЩО ПОВЕЧЕ-НАПРАВИХ СИ ТРУДА ДА ВМЪКНА ЧАСТ ОТ ПИСМОТО, КОЕТО МИ ИЗПРАТИХА ОТ ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА-НЕКА ВСЕКИ СИ ГО РАЗБИРА И ТЪЛКУВА ПО СВОЕМУ

Нали поискахте мнение от компетентни специалисти /баш адвокати/ - ето, получихте го и пак не сте доволен :wink:

Както вече споменах това е част от писмото в останалата му час е написано, че е се завежда проверка и т.н.-и кое ви кара да мислете, че не съм доволен просто спирам да изказвам мнения по темата докато не разбера, какво ще се случи след тяхната проверка.
ЯВНО ТУК ПОВЕЧЕТО ИСКАТ ДА СЕ ЗАЩИТАВАТ ПРАВАТА НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ, КОИТО НИ ЛЪЖАТ, А НЕ НА ОБИКНОВЕНИЯ РАБОТНИК, КОЙТО Е НИКОЙ.
БЛАГОДАРЯ НА ТЕЗИ, КОИТО ОТГОВОРИХА КОМПЕТЕНТНО И АДЕКВАТНО-МАЛКО, НО КАЧЕСТВЕНИ :D
angelova22
Младши потребител

Мнениеот Melly » 11 Мар 2011, 17:22

Лелееееееее, пак ние виновни. Като ви казвам, че каквото и да пишем няма угодия, значи излезнах права. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот dessys » 11 Мар 2011, 17:24

Melly написа:Лелееееееее, пак ние виновни. Като ви казвам, че каквото и да пишем няма угодия, значи излезнах права. :D

Човекът се надяваше да му оправите кашата през компютъра...
dessys
Потребител

Мнениеот inspectora » 11 Мар 2011, 17:31

angelova22 написа: се завежда проверка
... която няма да установи нарушения /ще си спестя обясненията защо ;) / ... а и да установи такива /щото все пак понякога трябва и някакви резултати да се отчитат ;) /, след като издаде НП на работодателя, същото ще бъде отменено от съда, а питащият ... ни отмяна на уволнение, ни някакви пари ще види от цялата работа ... и накрая държавата ще е виновна пак ... че някой се е опарил от собствената си глупост и/или скъпене на брашното и триците ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 11 Мар 2011, 17:44

angelova22 написа:просто спирам да изказвам мнения по темата докато не разбера, какво ще се случи след тяхната проверка.

Абе, човек, как да ти се набие на запетайката, че ще изтървеш срока за обжалване, докато ги чакаш! То, ако сам не искаш да си помогнеш и Господ не може да го направи.
П.П. Ей, до сега нямаше тема, в която целият китайски народ да се впусне да обяснява с желание да помогне и насреща да му викат, че работи за тъмните сили!
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 11 Мар 2011, 17:53

lexy21 написа:
angelova22 написа:просто спирам да изказвам мнения по темата докато не разбера, какво ще се случи след тяхната проверка.

Абе, човек, как да ти се набие на запетайката, че ще изтървеш срока за обжалване, докато ги чакаш! То, ако сам не искаш да си помогнеш и Господ не може да го направи.
П.П. Ей, до сега нямаше тема, в която целият китайски народ да се впусне да обяснява с желание да помогне и насреща да му викат, че работи за тъмните сили!

:lol: :lol: :lol:
... "Охранител" му кажи ... и повече няма смисъл от приказки ... че и запетайките ги разбира /освен, че разбира и от охрана ;) /
inspectora
Активен потребител

Мнениеот angelova22 » 11 Мар 2011, 17:54

inspectora написа:
angelova22 написа: се завежда проверка
... която няма да установи нарушения /ще си спестя обясненията защо ;) / ... а и да установи такива /щото все пак понякога трябва и някакви резултати да се отчитат ;) /, след като издаде НП на работодателя, същото ще бъде отменено от съда, а питащият ... ни отмяна на уволнение, ни някакви пари ще види от цялата работа ... и накрая държавата ще е виновна пак ... че някой се е опарил от собствената си глупост и/или скъпене на брашното и триците ;)

Добре не оспорвам, че може би ще стане така, но вие какво предлагате- да стоя и да гледам ли :?: Знаете ли, колко хора са в моето положение- работят и изведнъж им връчват заповед за прекратяване и не им изплащат нито отпуски, нито заплати ....лично във въпросната фирма са 16 човека, какво да правим да пляскаме с ръце ли- нали целта ми е да се докаже как всичко това е неправомерно.
Кажете Вие, ако сте на мое място, какво ще стоите ли, ако ви дължат пари, които сте работили и не сте ползвали нито отпуска и накрая, като за награда ви връчат заповед, като ви накарат да подпишете и защото иначе заплата друг път..., както и след това една ми изплатиха и една още ми дължат с която ще се размина със сигурност, какво да правя да викам УРА ли....ЗАТОВА СЪМ СЕ ОБЪРНАЛ КЪМ ВЪПРОСНАТА ИНСПЕКЦИЯ НЕ, ЧЕ ИМ ИМАМ И ТАМ ДОВЕРИЕ НО....
angelova22
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 11 Мар 2011, 18:19

angelova22 написа:Кажете Вие, ако сте на мое място, какво ще стоите ли

Ще ги СЪДЯ, преди да ми се е преклудирало правото на иск!!!
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 11 Мар 2011, 18:24

angelova22 написа:но вие какво предлагате

Ами обърнете се към съда! ИТ не могат Ви да помогнат в случая, т.е. резултатът, който целите, няма да бъде постигнат! И не е въпрос дали им имате доверие - те ще си свършват работата /предполагам съвсем добросъвестно/ и ще направят каквото им е по силите и в компетенциите. Въпросът е, че не е по силите и в компетенциите им да Ви помогнат ;)
angelova22 написа:Кажете Вие, ако сте на мое място, какво ще стоите ли, ако ви дължат пари

Ами ако съм на ваше място и някой ми дължи пари, щях да се обърна към съда - той е единственият орган в България, който може да разпореди на длъжника да плати /не е съвсем точно от юридическа гл. точка, но за да го разберете, го казвам така/. Ако не знаете и/или не можете да се справите сам - потърсете специалист. Ако не можете да си го позволите - съжалявам, но това е животът - пробвайте сам /рисковано е и съдът може да не уважи иска Ви, не защото не е основателен, а защото не знаете как се иска ;) /, или вземете заем, или не знам - голям човек сте, преценете ...
Успех!
И за да обобщим:
Гонят Ви от работа :arrow: намирате си друга работа :idea:
Дължат Ви пари :arrow: обръщате се към съда :idea:
Тук Ви се подсказа вече достатъно много, че нямате много време за някои неща ...
Хленчене по форуми, или по държавни институции не помага! Държавата помага тогава, когато ясно, конкретно, обосновано, точно и на точното място се поиска помощ! Тук вече в 3 страници, се опитват колегите да Ви обяснят именно това, а Вие /който сам не знаете пунктоационните правила на езика/ им правите забележки къде трябва да се слагало запетая ...

Колегата Ви го е казала изключително кратко, точно и ясно, всичко останало е пълнеж и ненужни обяснения:
lexy21 написа:
angelova22 написа:Кажете Вие, ако сте на мое място, какво ще стоите ли

Ще ги СЪДЯ, преди да ми се е преклудирало правото на иск!!!

А това, че сте си изгубили времето в ИТ ... както и в този форум ... безвъзвратно загубено ...
inspectora
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Трудово право