Уважаеми колеги, във всеки договор за кредит банките включват клауза, която обикновено звучи така:
"Действащият базов лихвен процент за евро (лева, щатски долари) не подлежи на договаряне и промените в него стават незабавно задължителни за страните."
Някой опитвал ли се е да "бутне" тази клауза пред съд - например като нищожна. Имам някакви съображения за нищожност на поне две основания, но едва ли му е тук мястото да ви занимавам с вижданията си. Питането ми е по-скоро с практическа насоченост - как реагират съдилищата.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 18:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Банки, базов лихвен процент
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Банки, базов лихвен процент
Колега, тълкувайки съдържанието на тази клауза считам, че същата обхваща случайте на промяна на плаващата компонента единствено обвързана със съответния индекс на уговорената по кредита валута (EUROBOR/SOFIBOR/LIBOR/ LEONIA). Натам трябва да насочите усилията. И да, едностранната промяна на ГЛП води до нарушаване на договорно задължение от страна на Банката в случаите на неанексирането й, което на практика оскъпява кредита.
Напоследък Банките изпитват сериозно притеснение от оспорване на такава крауза.
Успех!
Напоследък Банките изпитват сериозно притеснение от оспорване на такава крауза.
Успех!
-
Melly - Старши потребител
Дано следващата инстанция да го потвърди!
- fighter
- Потребител
Това решение е свеж полъх откъм Дунава - Русчук, което Беби преди време ни го предостави тук. Не зная дали това решение има други последватели, но считам, че е обосновано и напълно отговаря на духа на закона.
На война, като на война. Стига робство.
На война, като на война. Стига робство.
-
Това решение визира хипотеза, при която "плаващата" част на договорената лихва се е намалила, а човекът е продължил да плаща дори и по-висока от до тогава плащаната лихва! Ама това е договор, обвързан с EURIBOR - такива договори се правеха до преди 3-4 години, но банките се усетиха, че си го набиха /щото знаеха за кризата, че ще дойде и може би са предполагали, че EURIBOR ще се срине => ще се стигне до по-малки лихви по кредитите им/ и от тогава договорите са с някакъв термин за "плаващата" част от лихвата, който само те си го знаят как си го определят ... Не съм чувал някой да е пробвал да "разбие" клаузата, още повече, че тая клауза "замени" обвързаността с EURIBOR /или някой друг подобен обективен параметър/ съвсем наскоро - от няколко години ... има, макар и малък резон в една такава позиция, но аз лично съм по-скоро скептичен ...
Тъй че това решение си е правилно, но не ги сравнявайте нещата с поставения въпрос
П.П.:Сега виждам, че договорът е от 11.08.2008г. - тея от Пиреус явно са доста зле с материала, щом са сключили такъв договор на тая дата ...
Тъй че това решение си е правилно, но не ги сравнявайте нещата с поставения въпрос
П.П.:Сега виждам, че договорът е от 11.08.2008г. - тея от Пиреус явно са доста зле с материала, щом са сключили такъв договор на тая дата ...
- inspectora
- Активен потребител
В подобна ситуацийка съм, но още в процес на размяна на книжа по ИМ от Банката. Затова все още не мога да посоча как са се равили нещата по този казус. Идея нямаш, Инспекторе, какви са ги вършили тези хубавци.
Не са единствените, вЕрвай ми.
П.П. Употребявам обобщаващото понятие Банката, тъй като при всички тях договорите им са почти 1:1.
inspectora написа:П.П.:Сега виждам, че договорът е от 11.08.2008г. - тея от Пиреус явно са доста зле с материала, щом са сключили такъв договор на тая дата ...
Не са единствените, вЕрвай ми.
П.П. Употребявам обобщаващото понятие Банката, тъй като при всички тях договорите им са почти 1:1.
-
Имам си идея - много голяма даже /аз съм всестранно развита личност ... покрай правните ми занимания /
Договорите им от преди 3-4 години /повечето/ бяха вързани с EURIBOR-а, но сега си увеличават лихвите с по 1-2%, въпреки, че индексът се срина с около 3-4% /мисля/. "Пропускът" на някои от банките бяха, че "преписвайки" договорите от някъде, са изпуснали да "фиксират", че лихвата ще се променя само ако EURIBOR-а расте ... както виждаме и в горното решение ... не всички банки обаче "пропуснаха" това да го уточнят
После, поради причина кризата, се взе решение да се постъпи "икономически целесъобразно" /ако мине и където мине - нормално и аз на тяхно място щях да го направя, щото иначе щеше да им се стъжни / и съвсем не законосъобразно /т.е. договоросъобразно/ като вдигнат лихвите - просто казаха на кредитополучателите, че вдихат лихвите, щото еди какво си /една камара неразбираеми неща, нямащи нищо общо с действителното правно и договорно положение / ... и те така ...
Когато се "усетиха", че наближава нещо, смениха EURIBOR-а с нещо неопределено, че да могат едностранно и без проблемно да си променят лихвите, но пък на това му се намери законово "разрешение" - популисткото ни правителство /обратно на твърдението, че е лобистко /, чрез едни законотворчески еквилибристики създаде някаква безобразна глупост /според мен - от политическа гледна точка имам предвид - не споделям прокараната политика/, новичкият ни Закон за потребителския кредит ...
И сега резултатът е, че ако банките не бяха доста по-силната от икономическа гледна точка страна и ако всеки селянин с кредит не беше в затруднение да си плати адвокатски хонорар и държавна такса ... не ми се мисли просто ... Щото 1-2-ма ако и да се усетят за по 500 евро разлика в лихвите за 2-3 години, които са плащали и се занимаят, не е проблем, ама ако това стане масово ... ще има трусове в системата ...
Не искам да бъда разбран погрешно. И банките и кредитополучателите са "идиоти" /ако мога така да се изразя /, но в случая предпочитам да имам стабилни длъжници /щото на мен банките са ми длъжници /, отколкото "да се боря за всеобщата правда" /за без пари на практика /. Винаги съм бил на мнение, че глупавият трябва да бъде цакан безжалостно, докато /ако изобщо/ му дойде акъла в главата - това е в полза на еволюцията и по-доброто бъдеще на всички ни /а не обратното - да бъде съжаляван, "горкият", "беден", "отруден" човечец ... /
Договорите им от преди 3-4 години /повечето/ бяха вързани с EURIBOR-а, но сега си увеличават лихвите с по 1-2%, въпреки, че индексът се срина с около 3-4% /мисля/. "Пропускът" на някои от банките бяха, че "преписвайки" договорите от някъде, са изпуснали да "фиксират", че лихвата ще се променя само ако EURIBOR-а расте ... както виждаме и в горното решение ... не всички банки обаче "пропуснаха" това да го уточнят
После, поради причина кризата, се взе решение да се постъпи "икономически целесъобразно" /ако мине и където мине - нормално и аз на тяхно място щях да го направя, щото иначе щеше да им се стъжни / и съвсем не законосъобразно /т.е. договоросъобразно/ като вдигнат лихвите - просто казаха на кредитополучателите, че вдихат лихвите, щото еди какво си /една камара неразбираеми неща, нямащи нищо общо с действителното правно и договорно положение / ... и те така ...
Когато се "усетиха", че наближава нещо, смениха EURIBOR-а с нещо неопределено, че да могат едностранно и без проблемно да си променят лихвите, но пък на това му се намери законово "разрешение" - популисткото ни правителство /обратно на твърдението, че е лобистко /, чрез едни законотворчески еквилибристики създаде някаква безобразна глупост /според мен - от политическа гледна точка имам предвид - не споделям прокараната политика/, новичкият ни Закон за потребителския кредит ...
И сега резултатът е, че ако банките не бяха доста по-силната от икономическа гледна точка страна и ако всеки селянин с кредит не беше в затруднение да си плати адвокатски хонорар и държавна такса ... не ми се мисли просто ... Щото 1-2-ма ако и да се усетят за по 500 евро разлика в лихвите за 2-3 години, които са плащали и се занимаят, не е проблем, ама ако това стане масово ... ще има трусове в системата ...
Не искам да бъда разбран погрешно. И банките и кредитополучателите са "идиоти" /ако мога така да се изразя /, но в случая предпочитам да имам стабилни длъжници /щото на мен банките са ми длъжници /, отколкото "да се боря за всеобщата правда" /за без пари на практика /. Винаги съм бил на мнение, че глупавият трябва да бъде цакан безжалостно, докато /ако изобщо/ му дойде акъла в главата - това е в полза на еволюцията и по-доброто бъдеще на всички ни /а не обратното - да бъде съжаляван, "горкият", "беден", "отруден" човечец ... /
- inspectora
- Активен потребител
Сигурно затова се разбираме от половин дума.
-
Имам голям ипотечен кредит от банка и понеже е правен преди доста време, няма клауза, която да казва, че лихвата е обвързана към базовия лихвен процент. Реално банката може да ми вдигне лихвата колкото си пожелае (и реално го направи на два пъти). Докато мой приятел има кредит с такава клауза и при опит да му вдигнат лихвата ги заплаши със съд и те се отказаха.
Занимавам се с [url=http://ganbox.com]SEO оптимизиране на сайтове[/url] от 2007г и създадох сайта Ganbox.com - лесно откриване на вашия сайт, който съдържа безплатни ресурси за SEO.
-
ganbox - Нов потребител
Ти защо не направиш същото, като твоя приятел, за да останеш приятно изненадан?
Ако нямаш сили за това действие, самостоятелно, все ще се намери от писалите тук способен да те придружи по този път, за да видиш как се гърчат от съответната банка ( последното си заслужава, най- малкото, защото напоследък съда така ги пердаши, че свят им се завива- то, не е само нашенското дописване на правото, а си има еврозаконодателство, което следва да се спазва, по ягодите).
Ако нямаш сили за това действие, самостоятелно, все ще се намери от писалите тук способен да те придружи по този път, за да видиш как се гърчат от съответната банка ( последното си заслужава, най- малкото, защото напоследък съда така ги пердаши, че свят им се завива- то, не е само нашенското дописване на правото, а си има еврозаконодателство, което следва да се спазва, по ягодите).
- Гост.
- Старши потребител
Здравейте! Във връзка с обсъжданата тема в този форум Ви молим да отделите няколко минути и да отговорите на 10 кратки и интересни въпроса, свързани с предпочитанието Ви за банка и обслужването в нея. Анкетата е с нестопанска цел и крайният срок за попълването й е 14 април 2013г. Благодарим Ви за съдействието.
http://www.ehac-cluster.com/iwr.asp?project=BANKS
http://www.ehac-cluster.com/iwr.asp?project=BANKS
- teddy_t_ivanova
- Нов потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|