Здравейте,казуса е следния :
инспектор от детска педагогическа стая отива в училището на синът ми , обяснява в присъствието на учителките на децата ,че ще помагат за намирането на изгубен мобилен телефон.На тези деца които са си играли с детето което е изгубило телефона се написват поимено и връчват призовки да се явят като свидетели в РУП на полицията като на ръка в призовката е додавен текста - Да се яви с родител!
Призовките са връчени лично на децата без да са уведомени родителите,децата ни ги дадоха когато си ги прибирахме от училище.Личните данни на децата са взети от дневника.Децата са ученици във втори клас и са на осем години.При явяването в РУП със синът ми беше разпитан ,снеха му обяснения ,дадоха му да ги прочете и собственоръчно да се подпише след което се подписах и аз.
На въпроса ми дали детето ме е обвинено в нещо, инспекторката ми отговори ,че съдействаме за намиране на изгубен телефон.Подадох жалба до районна прокуратура дали е редно да се връчват призовки на малолетен без да е уведомен родителя- отговора беше,че по закона на МВР няма клауза за възрастово ограничение,което ме шокира.Освен това от отговора на прокурора стана ясно ,че се води предварителна проверка за извършено престъпление от общ характер и наблюдаващия прокурор е наредил да се снемат обяснения от непълнолетните.Пак шок защото на нас ни обясиха ,че търсим изгубен телефон чиято цена в магазина е 38 лева.Твърде много усилия от страна на прокуратура и полиция за изгубен телефон.Явно нещо ни заблуждават и смятам ,че това е незаконно.Не съм юрист и много ми се иска някой професионалист да ми помогне в изясняване на този случай
- Дата и час: 25 Ное 2024, 08:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
връчване на призовка на малолетен
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: връчване на призовка на малолетен
alexnt написа:На тези деца които са си играли с детето което е изгубило телефона се написват поимено и връчват призовки да се явят като свидетели в РУП на полицията като на ръка в призовката е додавен текста - Да се яви с родител!
Дете на 8 години дори не може да чете гладко. По никакъв начин призовката не може да се връчи на него - то не осъзнава последствията, не може да се запознае със съдържанието на документа, така че спокойно може да си увие сандвича с нея, и никой "копче" не може да му каже.
alexnt написа:При явяването в РУП със синът ми беше разпитан ,снеха му обяснения ,дадоха му да ги прочете и собственоръчно да се подпише след което се подписах и аз.
Разпитан? Собственоръчно да се подпише? Тия хора имат ментални проблеми...
alexnt написа:Подадох жалба до районна прокуратура дали е редно да се връчват призовки на малолетен без да е уведомен родителя- отговора беше,че по закона на МВР няма клауза за възрастово ограничение,което ме шокира.Освен това от отговора на прокурора стана ясно ,че се води предварителна проверка за извършено престъпление от общ характер и наблюдаващия прокурор е наредил да се снемат обяснения от непълнолетните.Пак шок защото на нас ни обясниха ,че търсим изгубен телефон чиято цена в магазина е 38 лева.Твърде много усилия от страна на прокуратура и полиция за изгубен телефон.Явно нещо ни заблуждават и смятам ,че това е незаконно.Не съм юрист и много ми се иска някой професионалист да ми помогне в изясняване на този случай
Не мога да кажа дали е законно, но е отвратително и неморално. В никакъв случай не оставяйте тези неща така. За автомобил за 38 000 лева не си мърдат пръста, но за телефон за 38 да спретната такова мероприятие - това е безумно. Сигнализирайте медиите - новини, Господари на ефира, Асоциация за защита на детето, който се сетите. Тази миризлива купчинка трябва да се разбърка...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
alexnt написа:Здравейте,казуса е следния :
инспектор от детска педагогическа стая отива в училището на синът ми , обяснява в присъствието на учителките на децата ,че ще помагат за намирането на изгубен мобилен телефон.На тези деца които са си играли с детето което е изгубило телефона се написват поимено и връчват призовки да се явят като свидетели в РУП на полицията като на ръка в призовката е додавен текста - Да се яви с родител!
Призовките са връчени лично на децата без да са уведомени родителите,децата ни ги дадоха когато си ги прибирахме от училище.Личните данни на децата са взети от дневника.Децата са ученици във втори клас и са на осем години.При явяването в РУП със синът ми беше разпитан ,снеха му обяснения ,дадоха му да ги прочете и собственоръчно да се подпише след което се подписах и аз.
На въпроса ми дали детето ме е обвинено в нещо, инспекторката ми отговори ,че съдействаме за намиране на изгубен телефон.Подадох жалба до районна прокуратура дали е редно да се връчват призовки на малолетен без да е уведомен родителя- отговора беше,че по закона на МВР няма клауза за възрастово ограничение,което ме шокира.Освен това от отговора на прокурора стана ясно ,че се води предварителна проверка за извършено престъпление от общ характер и наблюдаващия прокурор е наредил да се снемат обяснения от непълнолетните.Пак шок защото на нас ни обясиха ,че търсим изгубен телефон чиято цена в магазина е 38 лева.Твърде много усилия от страна на прокуратура и полиция за изгубен телефон.Явно нещо ни заблуждават и смятам ,че това е незаконно.Не съм юрист и много ми се иска някой професионалист да ми помогне в изясняване на този случай
стойността на веща няма никакво значение, щом полиция или прокуратура са сезирани, няма път назад, нищо, че сега полицаите ще трябва да снемат сведения от почти цялото училище, да искат разпечатки от мобилните оператори и т.н.
в 90 % от случаите "откраднатите" телефони са си "загубени" такива, но българинът му дай жалби да пуска, за всичко и винаги в полиция и прокуратура, как ще се набута някой да подаде иск в съда ? ще я подаде там където е безплатно, и защо да се консултира с адвокат ? айде прокурорите и полицаите да му мислят ...
световни рекордьори сме в това !
ама нали е богата държавата ни, а и бюджетът на МВР е бездънна яма, та какъв е проблемът да потрошим парите на данъкоплатеца за да намерим телефона на някой блейок (примерно) ...
така ще, най-вече поради яростно нежелание на всички досега управляващи за промяна на наказателното и наказателнопроцесуалното законодателство в по-европейски тип
... защо ли ?
- marek972
- Потребител
Ето един цитат от резолюцията на прокурора по моята жалба:
"Действително призоваването на малолетно дете не е извършено чрез неговия родител или настойник,но в Закона за МВР и не е предвидена такава разпоредба.Призоваването на малолетно лице чрез неговия законен представител е предвидено в чл.178 ал.5 от НПК,но в случая извършваната проверка не е по реда на този закон. "
ЗАчитайки се в закона за МВР намерих член 54 ал.1 - Разследващите полицаи извършват разследване по реда на НПК.
Кое е вярно или може би просто инспекторите от Детска педагогическа стая не са разследващи полицаи.Другият фрапиращ факт за мен е,че в призовката на детето ми пише:
"Призованият да носи следните документи: лична карта.
При неявяване призованият носи административно-наказателна отговорност по чл.271 от ЗМВР и следва принудително довеждане. "
За бога та това е дете на осем години !
Давайте съвети как да действам ,изобщо нямам намерение да се отказвам да търся правата на детето си !
"Действително призоваването на малолетно дете не е извършено чрез неговия родител или настойник,но в Закона за МВР и не е предвидена такава разпоредба.Призоваването на малолетно лице чрез неговия законен представител е предвидено в чл.178 ал.5 от НПК,но в случая извършваната проверка не е по реда на този закон. "
ЗАчитайки се в закона за МВР намерих член 54 ал.1 - Разследващите полицаи извършват разследване по реда на НПК.
Кое е вярно или може би просто инспекторите от Детска педагогическа стая не са разследващи полицаи.Другият фрапиращ факт за мен е,че в призовката на детето ми пише:
"Призованият да носи следните документи: лична карта.
При неявяване призованият носи административно-наказателна отговорност по чл.271 от ЗМВР и следва принудително довеждане. "
За бога та това е дете на осем години !
Давайте съвети как да действам ,изобщо нямам намерение да се отказвам да търся правата на детето си !
- alexnt
- Нов потребител
Направо смешно звучи тази история. Инспекторите не са никакви разследващи полицаи, има си такива в съответното Районно полицейско управление. А предварителната проверка се извършва от полицаи пак от съответното РПУ, пак не от инспектори от ДПС. Да не говорим за наказателната отговорност....НК изключва наказателната отговорност на малолетните лица, спрямо тях се прилагат възпитателни мерки. Затова и се навъртат разни инспектори от ДПС.
- nk7702n
- Старши потребител
По жалбата за изчезналия телефон имало наблюдаващ прокурор и именно по негови указания трябвало да бъдат разпитани децата.
- alexnt
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|