начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Прекратяване на тд-без да съм подавал молба

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Прекратяване на тд-без да съм подавал молба

Мнениеот angelova22 » 09 Мар 2011, 17:43

Г-ЖО БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ГОЛЯМАТА БЕЗПЛАТНА ПОМОЩ, КОЯТО МИ ОКАЗАХТЕ.ИЗВИНЕТЕ МЕ, ЧЕ ВИ ПРАТИХ ДО АПТЕКАТА И ВИЕ СЕ ЗАСЕГНАТЕ-СЕГА РАЗБИРАМ, ЗАЩО ПРОБЛЕМЪТ ВИ Е НАИСТИНА ДОСТА СЕРИОЗЕН, ТО ВЕРНО, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ СПЕЦИАЛИСТИТЕ ИЗЧЕЗНАХА И ТЕХНИТЕ ПАЦИЕНТИ ГИ ПУСНАХА ДА СЕ РАЗХОЖДАТ СВОБОДНО.И КАТО ЗА КРАЙ ИСКАМ ДА ВИ ПОЗДРАВЯ С ЕДНО ПАРЧЕ:
К,ЪВ СИ ТИ БЕ НЯМАШ НИКАКВИ........КАК ЛИ СЕ ПЕЕШЕ :o
angelova22
Младши потребител

Мнениеот dessys » 09 Мар 2011, 18:12

Ама още ли ще се излагате? :mrgreen: (ако се мислите за оригинален и остроумен, съжалявам, но трябва да ви разочаровам - изтъркан сте, а лентата, дето я ползвате за лудниците и величествената запетайка се е набръчкала от ползване) :mrgreen: И спете спокойно - извинен сте. А и как може да не сте, след като сте един "интелигентен" и "грамотен" човек...и очевидно специалист в диагнозите...мдааа разхождат се пациентите свободно...скриите се, за да не ви приберат, че по филмите, гледам, им слагат доста депресиращи бели ризи, чийто ръкави се връзват отзад :wink:.
Последна промяна dessys на 09 Мар 2011, 18:27, променена общо 1 път
dessys
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 09 Мар 2011, 18:22

Ще си позволя да напиша само една едничка фраза

Законът защитава БДЯЩИТЕ,а не спящите !

Надявам се господина,който е пострадал от действията на своя работодател да вникне в смисъла на това,коуето съм написал по-горе и да си даде сметка,че за всичко,което му се е случило причината си е донякъде и в самия него :!:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот kazimirc4 » 09 Мар 2011, 23:04

Чл. 325. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие:

1. по взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието;
При условие, че няма Ваша молба за прекратяване на ТД по взаимно съгласие, надлежно подписана, с вписана дата на волеизявлението или има такава с фалшифициран подпис, уволнението е незаконосъобразно! Интересно е, дали въпросната молба има входящ номер и кога и дали от "наличието" и до момента на уволнението са минали 7 дни?
Акакувате заповедта за уволнение в съда и изисквате от ответника полагащите Ви се обезщетения -за незаконно уволнение, за неползван платен отпуск. Успех!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот narina » 10 Мар 2011, 01:03

+1
kazimirc4 написа:...
Интересно е, дали въпросната молба има входящ номер и кога и дали от "наличието" и до момента на уволнението са минали 7 дни?
...

Подкрепям идеята Ви kazimirc4, като изцяло се хващам за цитирания допълнителен факт (като предполага се, че хипотезата е по чл.325,ал.1,т.1 ):

angelova22 написа:
... в нея пише цитирам:
<Причина за прекратяване на трудовият договор молба на служителя от 27.12.2010, която е приета и е постигнато взаимно съгласие за прекратяване.>

при условие, че въпросната молба не съдържа уговорка от типа
1-"считано от дата..."
или 2- "... ако молбата ми не бъде приета, то същата да се счита за предизвестие по..." - в този случай има макар и малка вероятност да твърдят, че е техническа грешка (чл.326,ал.1), при което да отменят незаконосъобразната заповед и да издадат нова по 326(1). Второто ме притеснява поради споменаването само на чл.325,ал.1, без да е упомената т.1 от същия.
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 10 Мар 2011, 01:25

kazimirc4 написа:Чл. 325. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие:

1. по взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието;
При условие, че няма Ваша молба за прекратяване на ТД по взаимно съгласие, надлежно подписана, с вписана дата на волеизявлението или има такава с фалшифициран подпис, уволнението е незаконосъобразно! Интересно е, дали въпросната молба има входящ номер и кога и дали от "наличието" и до момента на уволнението са минали 7 дни?
Акакувате заповедта за уволнение в съда и изисквате от ответника полагащите Ви се обезщетения -за незаконно уволнение, за неползван платен отпуск. Успех!

Не бих споделил изцяло становището по следните доводи:

1.Няма пречка работодателя да се произнесе по отправената му молба и преди изтичане на 7 дневния срок.Уволнението по чл.325,т.1 от Кт в случая е законосъобразно.Незаконосъобразно ще е ако се е произнесъл с писмена заповед след изтичане на 7 дневния срок - Решение № 923 от 22.II.1995 г. по гр. д. № 549/94 г., III г. о.

2.За да е осъществен фактическия състав на чл. 325, т. 1 КТ е необходимо да е налице писмено съгласие на двете страни по трудовото правоотношение за прекратяването му. Предложението може да изхожда както от работника, така и от работодателя. Страната, към която е отправено, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми насрещната страна в 7-дневен срок от получаването му. Приема се, че работодателят може да отправи предложение за прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие и чрез издаване на самата заповед. В такъв случай то се счита прието, ако работникът подпише заповедта без възражения..Макар и да изглежда парадоксално прекратяването на трудовото правоотношение на основание чл.325,т.1 от КТ по този "нестандартен" начин е напълно допустимо - Решение № 256 от 7.07.2009 г. на ВКС по гр. д. № 157/2009 г., I г. о.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот dessys » 10 Мар 2011, 09:28

Приема се, че работодателят може да отправи предложение за прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие и чрез издаване на самата заповед. В такъв случай то се счита прието, ако работникът подпише заповедта без възражения..

+1
dessys
Потребител

Мнениеот angelova22 » 10 Мар 2011, 13:14

Днес бях на ,,ДОНДУКОВ,,3 в инспекцията и ми заведоха молба-жалба с входящ номер, като ми казаха: Имам пълното право да оспорвам заповедта за прекратяване и неизплатената ми отпуска :D Все още не съм изпуснал срока от 2 месеца след прекратяването.Делата и консултациите са абсолютно безплатни и дори два часа след срещата получих по и-мейл писмо от самият директор на инспекцията Г-ЖА ТЕОДОРА ДИЧЕВА в, което е упомнато, че жалбата ми е заведена основателно и започват проверка по случая след, което в 30 дневен срок ще бъда повикан за насрочване на производството, ако работодатлят в този период не се съгласи да отмини или заведе заповедта по друг член.БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО БЯХА НАЯСНО С КАЗУСА И МИ ПОМОГНАХА :D
Последна промяна angelova22 на 10 Мар 2011, 13:28, променена общо 1 път
angelova22
Младши потребител

Мнениеот angelova22 » 10 Мар 2011, 13:22

dessys написа:
Приема се, че работодателят може да отправи предложение за прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие и чрез издаване на самата заповед. В такъв случай то се счита прието, ако работникът подпише заповедта без възражения..

+1

МОЛЯ ВИ ИЗВЪН ВСИЧКО, КОЕТО СМЯТАТЕ ЗА ЗАЯЖДАНЕ, АКО НЕ СТЕ КОМПЕТЕНТНА ДА НЕ ЗАБЛУЖДАВАТЕ ХОРАТА ИМА СИ СПЕЦИАЛИСТИ, КОИТО ЗНАЯТ ЗАКОНА И ВИЕ КАТО ИЗКАЗВАТЕ НЯКАКВО ВАШЕ СИ МНЕНИЕ -ЗАБЛУЖДАВАТЕ ХОРАТА :wink: СМЯТАМ, ЧЕ САМИЯТ ФОРУМ Е СЕРИОЗЕН ЗА ДА СТЕ НАЕТА ОТ НЯКОЙ УМИШЛЕНО-ТАКА, ЧЕ МОЛЯ НЕ ТАКА ТОВА НЕ Е ФИЛОСОВСКИ ФОРУМ ДА СПОДЕЛЯМЕ, КАКВО МИСЛИМ-ТУК СЕ ГЛЕДА ЗАКОНА С ЦЯЛТА СИ ТЕЖЕСТ.БЛАГОДАРЯ!!!
angelova22
Младши потребител

Мнениеот angelova22 » 10 Мар 2011, 13:44

sarbijanac написа:Ще си позволя да напиша само една едничка фраза

Законът защитава БДЯЩИТЕ,а не спящите !

Надявам се господина,който е пострадал от действията на своя работодател да вникне в смисъла на това,коуето съм написал по-горе и да си даде сметка,че за всичко,което му се е случило причината си е донякъде и в самия него :!:

Абсолютно сте прав за това, което казвате, но в случая не е от спане, а е от натиск да не загубя това за, което все пак съм работил в период от последните 2 месеца и то нощен труд, което в ТД не е опоменато, затова съм се подписал не, защото не съм догледал иле не съм бил наясно- просто ми беше казано, че това е формално и сега, ако искаш заплатката за 2 месеца моля да се подпишеш -затова напрaвих и записите на мобилният си телефон за да мога да се защитя и да докажа, че казвам истината-ЗНАЕТЕ, ЧЕ РАБОТНИКА ПРЕД ШЕФА Е КРЪГЛА 0 И НИКОГА НЯМА ПРАВА :evil:
angelova22
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 10 Мар 2011, 14:01

Господине,
Цитираното в предпоследния Ви пост не е някакво си лично мнение на колегата, а "мнението" на трима върховни съдии, обективирано в съдебно решение, посочено по-горе от друг колега. Дали на нас ни харесва или не, това е друг въпрос, но е факт, че единствено съдът е компетентен да се произнесе по въпроса е ли уволнението незаконно и е хубаво да се знае съдебната практика, за да се направи опит да се минимизират всички изненади още при подготвяне на ИМ. Тук беше направен и опит да Ви се дадат колкото може повече насоки, без никой да е виждал документите, /доколкото си спомням, именно колегата, която нападате, Ви разясни процедурата пред Инспекцията по труда, по която поехте/. Понякога се губи добрият тон, но, когато липсата на добър тон се превърне в правило и в лични нападки, губи се смисълът от общуването, пък било то и форумно, въобще.
Успех Ви желая.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот kazimirc4 » 10 Мар 2011, 14:48

Още малко информация по прекратяването на ТД по взаимно съгласие - съдебна практика на ВКС - D:\3073-obshti-osnovaniya-za-prekratyavane-na-trudoviya-dogovor-.htm
kazimirc4
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 10 Мар 2011, 19:01

angelova22 написа:Днес бях на ,,ДОНДУКОВ,,3 в инспекцията и ми заведоха молба-жалба с входящ номер, като ми казаха: Имам пълното право да оспорвам заповедта за прекратяване и неизплатената ми отпуска :D Все още не съм изпуснал срока от 2 месеца след прекратяването.Делата и консултациите са абсолютно безплатни и дори два часа след срещата получих по и-мейл писмо от самият директор на инспекцията Г-ЖА ТЕОДОРА ДИЧЕВА в, което е упомнато, че жалбата ми е заведена основателно и започват проверка по случая след, което в 30 дневен срок ще бъда повикан за насрочване на производството, ако работодатлят в този период не се съгласи да отмини или заведе заповедта по друг член.БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО БЯХА НАЯСНО С КАЗУСА И МИ ПОМОГНАХА :D

Винаги съм се чудил на тия от Инспекциите по труда.Проверки,актове евентуално,но това какво помага на работника в предстоящия съдебен процес ?Ами ще Ви кажа - АБСОЛЮТНО НИЩО.

По всички трудови дела,които съм водил съм прилагал като доказателство и преписката ,която е образувана в ОИТ по жалба на работника.Мога да Ви кажа,че тази преписка,освен за пълнеж на делото не служи на съда за нищо друго.Издадените в последствие актове и Наказателни постановления на ОИТ имат административно-наказателен характер и налагат съответна санкция-"Глоба" на "лошия" работодател.Нищо повече.Съда преценява законосъобразноста на уволнението единствено въз основа на издадената заповед за прекратяване на трудовото правоотношение и отчитайки изискванията на КТ. :!:

Консултациите на ОИТ казвате,че били безплатни ?Ами защо не ги попитате например могат ли да Ви водят делото в съда ?Не могат !А тогава какво Ви топли тяхната безплатна консултация ? :roll:

Делата били безплатни казвате ? Свещенна заблуда.Ако изхода на делото е неблагоприятен за Вас дължите на работодателя направените от негова страна съдебни и деловодни разноски !Молете се да не Ви се случва. :wink:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 10 Мар 2011, 19:58

Ами защо им се чудите на служителите от ИТ - видно от написаното, те са решили, че жалбата е основателна преди да извършат проверка и именно, защото е основателна, щели да извършат проверка :lol: Както и да е - ИТ си има своето място и своята роля, но тя не е свързана с това да признават уволненията за незаконосъобразни.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот dessys » 10 Мар 2011, 21:10

Няма да му харесат на господина последните две мнения. (моето го оставям настрана, защото нападките придобиват личен характер) :lol:
dessys
Потребител

Мнениеот Гост. » 10 Мар 2011, 21:52

angelova22 написа:Днес бях на ,,ДОНДУКОВ,,3 в инспекцията и ми заведоха молба-жалба с входящ номер, като ми казаха: Имам пълното право да оспорвам заповедта за прекратяване и неизплатената ми отпуска :D Все още не съм изпуснал срока от 2 месеца след прекратяването.Делата и консултациите са абсолютно безплатни и дори два часа след срещата получих по и-мейл писмо от самият директор на инспекцията Г-ЖА ТЕОДОРА ДИЧЕВА в, което е упомнато, че жалбата ми е заведена основателно и започват проверка по случая след, което в 30 дневен срок ще бъда повикан за насрочване на производството, ако работодатлят в този период не се съгласи да отмини или заведе заповедта по друг член.БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО БЯХА НАЯСНО С КАЗУСА И МИ ПОМОГНАХА :D

Някой от колегите :idea: ще ми обясни ( тълкува) ли болда? Какви са тея глупости? :roll:

Не питам автора - налагам ограничение и отказвам всякакви контакти с питащите и техните суфльори!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 10 Мар 2011, 22:05

Бих... много обичам да тълкувам глупости :lol: , ама "Нейно височество- ЗАПЕТАЙКАТА" от първа страница компетентно ще ме върне в първи клас :wink:
Ще се наложи да се молиш за автентично тълкуване :wink:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот narina » 11 Мар 2011, 10:36

poli_g написа:
angelova22 написа:..., ако работодатлят в този период не се съгласи да отмини или заведе заповедта по друг член......

Някой от колегите :idea: ще ми обясни ( тълкува) ли болда? Какви са тея глупости? :roll:

Поли, предполагам отговорът от ИТ е на основание правото на работодателя сам да отмени заповедта, след което може да издаде нова /няма законова пречка/- съобразена с правилното основание или с "нещо друго".
КТ, Чл. 344. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)

(2) Работодателят може и по свой почин да отмени заповедта за уволнение до предявяването на иск от работника или служителя пред съда.

Точно по тази причина продължавам да смятам, че докато не сме видели съдържанието на заповедта /а тя е водеща/ - само гадаем има или няма право на това или онова...
narina написа:
angelova22 написа:
... в нея - /т.е. в ЗАПОВЕДТА/ пише цитирам:
<Причина за прекратяване на трудовият договор молба на служителя от 27.12.2010, която е приета и е постигнато взаимно съгласие за прекратяване.>

... има ... вероятност да твърдят /РАБОТОДАТЕЛЯТ/, че е грешка ..., при което да отменят незаконосъобразната заповед и да издадат нова. ..

Освен това ми прави впечатление, че от ИТ са конкретизирали най-вече въпроса за отпуската.
А за дължимите заплати :| ....
Е тЕ за т`ва служат понякога..."фишовете".... подписаните...
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот Melly » 11 Мар 2011, 10:45

Не ми стана ясно питащата ГОСПОДИН ли е или ГОСПОДЖА... :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот dessys » 11 Мар 2011, 10:52

Е тЕ за т`ва служат понякога..."фишовете".... подписаните...

Не фишовете, а ведомостите се разписват. Фишовете са просто една разбивка на начисленията и удръжките. А ако трудовото възнаграждение се изплаща по банков път не е фатално и да няма подпис на ведомостта, достатъчно доказателство за преведена/получена заплата е банково нареждане/превод/извлечение ('щото като се превеждат заплати се пише име, ЕГН, номер на банкова сметка, сума за получаване и основание за плащане).
dessys
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Трудово право