начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Законна ли е отпуската ми и ако не какво следва от това.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Законна ли е отпуската ми и ако не какво следва от това.

Мнениеот dessys » 09 Мар 2011, 21:55

Е тоя си плаче за съд... :mrgreen:, по въпроса с уволнението две мнения няма - прав сте, незаконно е, ама аз пак си държа на това с отпуските...
dessys
Потребител

Мнениеот darii31 » 09 Мар 2011, 22:13

dessys написа:Е тоя си плаче за съд... :mrgreen:, по въпроса с уволнението две мнения няма - прав сте, незаконно е, ама аз пак си държа на това с отпуските...
А какво мислите за двете точки 2 и 3 в заповедта за уволнение.За отпуската ще помисля и ще се консултирам.За да разберете действията му,той вече знаеше през септември за делото по проекта и за сигнала ми към инспектората,предизвиках му комплексна проверка чакам резултатите.Делото за уволнението е при съдията и още не съм се запознал с отговора му, няма го в деловодството ,но казусът за отпуската ме човърка.
darii31
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 09 Мар 2011, 22:42

При всяко положение решението на съда трябва да е във Ваша полза. Освен нарушаването на КТ, изразяващо се в изписаното в заповедта двойно основание за уволнение, има още нещо-предизвестието не Ви е връчено законно - няма Ваш подпис за приемането му. От което следва, че не е спазена процедурата и най-малко се дължи обезщетение за неспазено предизвестие!
Ако не сте го направили до сега - изискайте от личния си лекар и започнете процедура по трудоустрояване! Ще Ви е необходима по-късно.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот darii31 » 09 Мар 2011, 23:01

kazimirc4 написа:При всяко положение решението на съда трябва да е във Ваша полза. Освен нарушаването на КТ, изразяващо се в изписаното в заповедта двойно основание за уволнение, има още нещо-предизвестието не Ви е връчено законно - няма Ваш подпис за приемането му. От което следва, че не е спазена процедурата и най-малко се дължи обезщетение за неспазено предизвестие!
Ако не сте го направили до сега - изискайте от личния си лекар и започнете процедура по трудоустрояване! Ще Ви е необходима по-късно.
Аз имам телк 50 процента изплатил ми е не спазеното предизвестие, въпросът е как е получил разрешението на инспекцията. Мисля че на 22 октомври го е получил.Всичко ми е изплатил.
darii31
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 09 Мар 2011, 23:07

Ще Ви посъветвам да проверита в Инспекцията по труда. Независимо от наличието на съгласие, грешката в правното основание на уволнението ще Ви възстанови на работа. И още- съгласието на ИТ трябва да е съществувало към момента на връчване на заповедта! Беше ли Ви показано такова?
kazimirc4
Потребител

Мнениеот kazimirc4 » 09 Мар 2011, 23:19

Работодателят Ви дължи обезщетение за неспазено предизвестие. Тъй като сте подписали заповедта за уволнението си на 30-число, а не на 22-ро,в трудовата книжка от коя дата е прекратяването? Интересно е!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот darii31 » 09 Мар 2011, 23:25

kazimirc4 написа:Ще Ви посъветвам да проверита в Инспекцията по труда. Независимо от наличието на съгласие, грешката в правното основание на уволнението ще Ви възстанови на работа. И още- съгласието на ИТ трябва да е съществувало към момента на връчване на заповедта! Беше ли Ви показано такова?
Не но е цитирано в заповедта.
darii31
Младши потребител

Мнениеот darii31 » 09 Мар 2011, 23:30

kazimirc4 написа:Работодателят Ви дължи обезщетение за неспазено предизвестие. Тъй като сте подписали заповедта за уволнението си на 30-число, а не на 22-ро,в трудовата книжка от коя дата е прекратяването? Интересно е!

От 23 то а аз го подписах на 30.Изплатено ми е не спазеното предизвестие + и една брутна заплата.
darii31
Младши потребител

Мнениеот darii31 » 09 Мар 2011, 23:33

darii31 написа:
kazimirc4 написа:Ще Ви посъветвам да проверита в Инспекцията по труда. Независимо от наличието на съгласие, грешката в правното основание на уволнението ще Ви възстанови на работа. И още- съгласието на ИТ трябва да е съществувало към момента на връчване на заповедта! Беше ли Ви показано такова?
Следователно е съществувало не вярвам да е чак толкова глупав.А и аз ходих до инспекцията изпратил е писмо за съкращаване на щата и обема на работа.
darii31
Младши потребител

Мнениеот darii31 » 09 Мар 2011, 23:40

darii31 написа:
darii31 написа:
Следователно е съществувало не вярвам да е чак толкова глупав.А и аз ходих до инспекцията изпратил е писмо за съкращаване на щата и обема на работа.
Мисля че е спазил процедурата с инспекцията въпросът е как.Самата инспекция ми отговори че за уволнение си има съд .всъщност аз ги питах за отпуската а не за уволнението,вече се подготвях за съда на две места ми отговориха че имам основание във текста ,мога да ви го цитирам дословно но не ми се рови в момента.
darii31
Младши потребител

Мнениеот dessys » 10 Мар 2011, 10:19

Предизвестие се връчва на страните по ТПО, а не на трети лица (в случая приятелката ви), което значи, че щом е адресирано до вас, най-малкото вие трябва да го подпишете или да възразите. При описаните обстоятелства към момента на прекратяването се счита, че предизвестие не ви е връчено, тъй като си има един друг канален ред за връчване на предизвестие на служител, ползващ отпуск по болест. При отказ си има процедури, неспазването на които води до незаконосъобразност, ама това е друг филм.
По отношение на инвалидността - заболяването ви е под закрилата на чл.333 от КТ и, за да ви прекратят договора е необходимо съгласието на ИТ. В този случай предизвестие се дава след като споменатото бъде получено. За да се избегнат и всякакви недоразумения е необходимо цитирането му в заповедта, като задължително датите на предизвестие и получаване на разрешение от ИТ трябва да съвпадат. Имайте предивид, че не е длъжен да ви го показва, това е задължен да направи в съда, за да докаже законността на уволнението. Това, че ви е изплатил обезщетение за неспазено предизвестие...честито, не сте длъжен и да ги връщате след като спечелите.
A отпуската ще я признаят за незаконна (тъй като не сте я поискали, за да празнувате Байряма), но едва ли ще присъдят обезщетения (тъй като сте не сте възразили срещу това да я ползвате).
kazimirc4 написа: Тъй като сте подписали заповедта за уволнението си на 30-число, а не на 22-ро,в трудовата книжка от коя дата е прекратяването? Интересно е!

Само искам да уточня, че при коректно връчено и прието предизвестие, отпускът по болест не удължава/намалява срока на предизвестие и договорът може да бъде прекратен с изтичането на предизвестието (или преди това с дължимите обезщетения), независимо, че заповедта е подписана по-късно. Тогава датата на прекратяване, вписана в ТК е датата на изтичане на предизвестието. Но случаят не е такъв.
dessys
Потребител

Мнениеот darii31 » 10 Мар 2011, 11:59

dessys написа:Предизвестие се връчва на страните по ТПО, а не на трети лица (в случая приятелката ви), което значи, че щом е адресирано до вас, най-малкото вие трябва да го подпишете или да възразите. При описаните обстоятелства към момента на прекратяването се счита, че предизвестие не ви е връчено, тъй като си има един друг канален ред за връчване на предизвестие на служител, ползващ отпуск по болест. При отказ си има процедури, неспазването на които води до незаконосъобразност, ама това е друг филм.
По отношение на инвалидността - заболяването ви е под закрилата на чл.333 от КТ и, за да ви прекратят договора е необходимо съгласието на ИТ. В този случай предизвестие се дава след като споменатото бъде получено. За да се избегнат и всякакви недоразумения е необходимо цитирането му в заповедта, като задължително датите на предизвестие и получаване на разрешение от ИТ трябва да съвпадат. Имайте предивид, че не е длъжен да ви го показва, това е задължен да направи в съда, за да докаже законността на уволнението. Това, че ви е изплатил обезщетение за неспазено предизвестие...честито, не сте длъжен и да ги връщате след като спечелите.
A отпуската ще я признаят за незаконна (тъй като не сте я поискали, за да празнувате Байряма), но едва ли ще присъдят обезщетения (тъй като сте не сте възразили срещу това да я ползвате).
kazimirc4 написа: Тъй като сте подписали заповедта за уволнението си на 30-число, а не на 22-ро,в трудовата книжка от коя дата е прекратяването? Интересно е!

Само искам да уточня, че при коректно връчено и прието предизвестие, отпускът по болест не удължава/намалява срока на предизвестие и договорът може да бъде прекратен с изтичането на предизвестието (или преди това с дължимите обезщетения), независимо, че заповедта е подписана по-късно. Тогава датата на прекратяване, вписана в ТК е датата на изтичане на предизвестието. Но случаят не е такъв.
От 22.11.2010 г. в трудовата книжка пише чл.328 ал.т.2 в заповедта 328 ал.1.т.2и т.3.Освен байряма още са йон -кипур и пасха не знам за свидетели на йехова.Обявяването на незаконоста на отпуската ще ми послужи ,за друго дело за не имуществени вреди.Според трудовата книжка ми е изплатил предизвестието с дати от 20.11.2010г.до 20.12.2010г.чл.220 ал.2 от КТ и още една заплата по 222 ал.1 с дати 22.11.2010г до 21.12.2010г.Обърнете внимание на датите.
darii31
Младши потребител

Мнениеот darii31 » 10 Мар 2011, 12:16

Заповед за отпуск от 14.09.2010г. на ос. чл.173,ал.4 от КТ,поради изчакване на резултатите от задействана процедура по чл.333,ал.1,т.2и ал.2от КТ,във връзка с чл.328,т3 от КТ,което налага съкращаване на длъжността старши учител по история и цивилизация.Аз съм старши учител по история ,география и физ.култура.
darii31
Младши потребител

Мнениеот darii31 » 10 Мар 2011, 12:45

darii31 написа:Заповед за отпуск от 14.09.2010г. на ос. чл.173,ал.4 от КТ,поради изчакване на резултатите от задействана процедура по чл.333,ал.1,т.2и ал.2от КТ,във връзка с чл.328,т3 от КТ,което налага съкращаване на длъжността старши учител по история и цивилизация.Аз съм старши учител по история ,география и физ.култура.
Заповедта за отпуска е не повече от 40 дни т.е според заповедта аз съ в отпуск до 12.11.2010 г.На 08 .11.2010г той направи опит да ми прекрати отпуската но аз бях в болница като отказа на упълномощено от мен лице да му връчи производствена х-ка във връзка с явяването ми на телк на 19.11.2010г. с мотива ,че не съм негов служител.Чак на 05.01.2011г я получих след намеса на ИТ. с подменени дати. тоест подправени с коректор.Естествено си имам и кореспонденцията за това.
darii31
Младши потребител

Мнениеот darii31 » 10 Мар 2011, 13:03

darii31 написа:
darii31 написа:Заповед за отпуск от 14.09.2010г. на ос. чл.173,ал.4 от КТ,поради изчакване на резултатите от задействана процедура по чл.333,ал.1,т.2и ал.2от КТ,във връзка с чл.328,т3 от КТ,което налага съкращаване на длъжността старши учител по история и цивилизация.Аз съм старши учител по история ,география и физ.култура.
Заповедта за отпуска е не повече от 40 дни т.е според заповедта аз съ в отпуск до 12.11.2010 г.На 08 .11.2010г той направи опит да ми прекрати отпуската но аз бях в болница като отказа на упълномощено от мен лице да му връчи производствена х-ка във връзка с явяването ми на телк на 19.11.2010г. с мотива ,че не съм негов служител.Чак на 05.01.2011г я получих след намеса на ИТ. с подменени дати. тоест подправени с коректор.Естествено си имам и кореспонденцията за това.
Отговор на телк към него е ,че ще бъдат нарушени адаптационните ми способности.Стандартен е.
darii31
Младши потребител

Мнениеот darii31 » 10 Мар 2011, 13:54

И още нещо което забелязах днес, заповедта за предизвестие е от 20.11.2010г. т.е събота ,следователно произлиза ли от това,че аз съм получил предизвестието на 20.11.2010г.Заповед номер 255 0т 20.11.2010г.нищо такова не съм получавал на тази дата.
darii31
Младши потребител

Мнениеот darii31 » 10 Мар 2011, 14:41

darii31 написа:И още нещо което забелязах днес, заповедта за предизвестие е от 20.11.2010г. т.е събота ,следователно произлиза ли от това,че аз съм получил предизвестието на 20.11.2010г.Заповед номер 255 0т 20.11.2010г.нищо такова не съм получавал на тази дата.
От тук се вързва и датата от трудовата книжка.20.11.2010г до 21.12.2010г.за сумата от 637 лева.Извинявай ако те затрупвам с инфо.А за отпуската ще ти споделям как се развиват нещата.Лек ден.
darii31
Младши потребител

Мнениеот darii31 » 10 Мар 2011, 14:44

darii31 написа:
darii31 написа:И още нещо което забелязах днес, заповедта за предизвестие е от 20.11.2010г. т.е събота ,следователно произлиза ли от това,че аз съм получил предизвестието на 20.11.2010г.Заповед номер 255 0т 20.11.2010г.нищо такова не съм получавал на тази дата.
От тук се вързва и датата от трудовата книжка.20.11.2010г до 21.12.2010г.за сумата от 637 лева.Извинявай ако те затрупвам с инфо.А за отпуската ще ти споделям как се развиват нещата.Лек ден.

Извинявайте ,че на ти,достатъчно ми помагате професионално ,за което сърдечно Ви благодаря.
darii31
Младши потребител

Мнениеот dessys » 10 Мар 2011, 21:01

Няма проблеми за формата на обръщение, но честно казано се омотах с датите. Предлагам ви да вземете всичко, с което разполагате и да се консултирате с адвокат. Не с ИТ, а с адвокат. Така разбъркано и на порции поднесено, никой не може да ви каже конкретно за какво иде реч.
dessys
Потребител

Предишна

Назад към Трудово право