начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Издръжка за дете.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издръжка за дете.

Мнениеот kalinkaivanova2 » 08 Мар 2011, 16:45

През 2007 година съм осъдена да плащам на бившия ми съпруг по 40 лв на месец за издръжката на дъщеря ми.Родителските права са негови.Досега аз й давам на ръка по 200 лв на месец,защото тя не живее при него,а учи в друг град .Тя е на 15 години.Има ли някъкъв начин да се узакони даването на тези пари.Той не желае да му пращам парите на негово име,но се опасявам,че рано или късно ще ги поиска с лихвите.Парит се превеждат по банкова сметка,но сметката е на мое име и дъщеря ми ги изтегля с дебитна карта от града в който учи.
kalinkaivanova2
Нов потребител

Re: Издръжка за дете.

Мнениеот nk7702n » 08 Мар 2011, 17:30

А като внасяте по сметката парите, нали записвате в платежното основанието за плащане, а именно дължима издръжка, тогава какъв е проблемът!?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kalinkaivanova2 » 08 Мар 2011, 17:51

Ами дебитната карта,с която тя тегли парите е на мое име.Аз ги внасям в Кърджали, а тя ги тегли от Пловдив,но картата е на мое име.Тя е непълнолетна и няма право да има карта на свое име.
kalinkaivanova2
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Мар 2011, 18:08

Но все пак, според мен, проблем не би могъл да възникне от това, защото при внасянето на парите всеки месец, се вписва и основанието за превода, нали така, или проблемът е колко реално да тегли детето?
Има и друг вариант за плащане на издръжката - чрез подписване на разписки за доказване на извършеното плащане. Да може другият родител да следи как се използват средствата и Вие да сте сигурна, че няма да Ви се искат в бъдеще повторно.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 08 Мар 2011, 18:10

Който плаща лошо( зле)- плаща два пъти.
Вашият начин за плащане, макар и щедър, е трудно да се докаже кой тегли и за какво са тези пари и с основание се опасявате, че някога възможно да ви ги поиска бащата втори път. Вярвам, че обичате собствената си плът, но въпреки това животът крие изненади ( не го казвам напразно)- изпращайте парите на таткото ( както е по съдебно решение)- по банков път( не вие да сте титуляр на картата и да сте преотстъпили паролата), с пощенски запис или на ръка срещу разписка.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот dessys » 08 Мар 2011, 18:12

:? ДСК издават дебитни карти на непълнолетни задължително с лимит (кредитна - абсурд), Първа инвестиционна също (за тях знам със сигурност).

http://www.fibank.bg/bg/page/113

https://dskbank.bg/Page/default.aspx?xm ... ds/junior/
dessys
Потребител

Мнениеот Гост. » 08 Мар 2011, 18:15

:) Каквито и начини на разплащане да предлагате- плаща неточно по този начин. Трудно да докаже, че това са пари за издръжката на която е осъдена.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kalinkaivanova2 » 09 Мар 2011, 08:55

Така е,но таткото не дава парите на детето,а ги харчи за собствени нужди.Даже взема от детето понякога пари.Той има кредит от стотина :D хиляди лева,поради "добре" управляван бизнес.Опасявам се,че тези 40 лв ще бъдат и за неговата издръжака :D .
kalinkaivanova2
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 09 Мар 2011, 12:38

Няма начин да Ви се гарантира, че парите ще бъдат използвани от бащата за нуждите на детето, ако това искате. Освен да откриете сметка на името на детето, но тогава пък ще бъде по - трудно тегленето от нея, но пък ще е по - лесно доказуемо основанието за плащане, по - добре ще бъде за Вас.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kalinkaivanova2 » 09 Мар 2011, 13:15

Ще може ли да открия сметка на името на детето без присъствието на бащата(защото той е настойник)?Ще може ли той да тегли от сметката?Знам,че за деца от сметката не може да се тегли без разрешение от съда и когато детето стане на 18 год. сметката вече е негова и то може да тегли от нея.Това,че съм направила сметка на името на детето достатъчно доказателство ли е пред съда,че нямам задължения към бащата?
kalinkaivanova2
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 09 Мар 2011, 13:28

Всеки от дваамта родители, дори и баби и дядовци могат да открият сметка на името на детето, за това пречка няма. Моят съвет е при всяко внасяне на суми да се вписва точното основание - плащане на издръжка. И естествено тегленето на суми става с разрешение на съда, за съжаление, но пък е по - сигурен вариант за доказване на плащанията, според мен.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kalinkaivanova2 » 09 Мар 2011, 13:39

Вие адвокатка ли сте?
kalinkaivanova2
Нов потребител

Мнениеот liubka66 » 09 Мар 2011, 14:02

Здравейте,разведена съм и непълнолетния ни син живее при мен .Баща му по решение на съда е длъжен да му изплаща месечна издръжка от 40 лв (детето е на 17г),от половин година не плаща нищо,непрекъснато отлага,а от един месец даже не вдига телефона,заплатата му е над 1000лв.Как да постъпя,самата аз съм без работа и съм болна ,едвам покривам с помощ от приятели елементарните нужди и задължения,а тези 40лв биха добре дошли за джобни на сина ми.Ако можете ,много ви моля ,дайте ми съвет имам ли право на служебен адвокат (немога да си позволя да платя),къде ,какво и как да правя ,моля ви помогнете.
liubka66
Нов потребител

Мнениеот kalinkaivanova2 » 09 Мар 2011, 14:09

Парите могат да се изискат само по съдебен път,но не знам дали имате право на служебен адвокат.Най-добре си пуснете запитването като тема във Форума.
kalinkaivanova2
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 09 Мар 2011, 14:43

liubka66 написа:Здравейте,разведена съм и непълнолетния ни син живее при мен .Баща му по решение на съда е длъжен да му изплаща месечна издръжка от 40 лв (детето е на 17г),от половин година не плаща нищо,непрекъснато отлага,а от един месец даже не вдига телефона,заплатата му е над 1000лв.Как да постъпя,самата аз съм без работа и съм болна ,едвам покривам с помощ от приятели елементарните нужди и задължения,а тези 40лв биха добре дошли за джобни на сина ми.Ако можете ,много ви моля ,дайте ми съвет имам ли право на служебен адвокат (немога да си позволя да платя),къде ,какво и как да правя ,моля ви помогнете.

Молба до съда постановил СР относно издръжката, за да се снабдите с изпълнителен лист и с него при съдебен изпълнител.
Второ предложение- жалба( уведомление, сигнал, прошение... както и да го именувате все тази) до съответната районна прокуратура, като в свободен разказ опишете фактите и искайте да се образува наказателно преследване срещу бащата.
Това можете и сама, останалото- в съда за допускане на безплатна правна помощ за иницииране на съдебно дело за изменение- увеличение размера на постановената издръжка, че размер от 40.00лв. остана в миналото.
Минималната е вече 1/4 от МРЗ, а предел няма, и при доказани доходи, в рамките на посочените, едни 150.00лв. са съвсем възможни.

п.п. Няма нужда от повече теми- въпроси като поставения са разисквани многократно( стотици пъти)- въпрос на търсене( или ползване на търсачката на сайта), за да се ориентирате.
Мъничко инициативност е нужна, при все всеки да смята проблемът си за уникален, - не е.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот liubka66 » 09 Мар 2011, 15:25

Много Ви благодаря за изчерпателния отговор,Господ да Ви Благослови за отзивчивостта.хубав ден
liubka66
Нов потребител

Назад към Семейни казуси